200 ghettobetjente forsvandt i politiaftale

POLITI: 200 ghettobetjente stod som punkt ét i S og SF's ghettostrategi, men i den nye politiaftale er den store ghettostyrke forsvundet. Ifølge Socialdemokraterne rækker de nye penge ikke til at nå målet.
Det tog forsider, da S og SF foreslog en ghettostyrke på 200 betjente. Nu er målet fjernet fra siderne i den nye  politiaftale.
Det tog forsider, da S og SF foreslog en ghettostyrke på 200 betjente. Nu er målet fjernet fra siderne i den nye politiaftale.Foto: Julie Charlotte Christensen/Altinget.dk

S og SF har skrinlagt planen om at oprette en særlig styrke på op mod 200 ghettobetjente. Forslaget stod ellers som punkt ét i partiernes ghettoudspil, som blev lanceret i oktober 2010.

Men i politiaftalen, som er en del af den samlede finanslov, er der intet konkret tal for antallet af nye betjente til ghettoerne - selvom der bliver afsat nye penge til en målrettet indsats mod bande- og rockermiljøets "rekrutteringsbaser" i de særligt udsatte boligområder.

Socialdemokraternes retsordfører, Ole Hækkerup, erkender, at pengene ikke rækker til det tidligere erklærede mål.

"Man får i hvert fald ikke 200 ghettobetjente for de penge. Men det ligger heller ikke i regeringsgrundlaget, som er det, vi står på mål for," siger han og supplerer:

Man kan ikke bare sætte firkantede, populistiske mål op om 200 ghettobetjente. Så det er da glædeligt med indrømmelsen, men jeg ville ønske, at man havde sagt det inden valget.

Karsten Lauritzen
Retsordfører, Venstre

"Nu må vi se på, hvordan det udvikler sig, og hvad der virker mest effektivt. Det kan også være, at der skal andet end betjente ind og se på samarbejdet med kommunerne. Men det er regeringsgrundlaget, vi står på mål for, og der er hugget en hæl og klippet en tå for at nå frem til resultatet."

Karsten Lauritzen, der er retsordfører for Venstre, mener, at der er tale om en ren tilståelsessag.

"Der er jo forskel på, hvor politiet skal sætte ind og med hvilke midler, så man kan ikke bare sætte firkantede, populistiske mål op om 200 ghettobetjente. Det er da glædeligt med indrømmelsen, men jeg ville ønske, at man havde sagt det inden valget," siger han.

Kritik fra politidirektørerne
I S og SF's ghettoudspil, der havde titlen "Ny tryghed i udsatte boligområder", fastslog partierne, at der skulle oprettes lokalpoliti i ghettoområderne, og at styrketallet ville være på 150 til 200 mand.

Flere politidirektører kritiserede dengang, at der blev sat så nagelfaste tal på en politiopgave, som hurtigt kan ændre sig.

"Pludselig kan narko blive mere vigtigt. Vi har nærpoliti i mange af de udsatte boligområder i dag, og det kan udmærket være, at det skal udbygges, men jeg har svært ved at se, hvordan politikerne kan sætte antal på," sagde formanden for Politidirektørforeningen, Jens Kaasgaard, til Berlingske.

I politiaftalen fra 2011, som inkluderer alle partier undtagen Enhedslisten og Liberal Alliance, hedder det i stedet, at man "bygger videre på den nuværende indsats", afsætter 242 mio. kr. over fire år og opretter en ny bande task force for Vestdanmark. Men der er intet konkret styrketal for en særlig ghettoenhed.

Målet kan stadig blive indfriet
SF's retsordfører fastslår, at det nu er op til politiet selv at udmønte de bevilligede penge.

"Vi skal ikke have politi på gadehjørnerne, fordi nogen synes, det er vigtigt. Vi skal have politi på gadehjørnerne, fordi politiet mener, det er rigtigt," siger Anne Baastrup (SF), der betegner datidens mål om 200 ghettobetjente som "et slag på tasken". Hun vil dog ikke afvise, at målet alligevel bliver indfriet.

"Hvem siger, at der ikke kommer 200 i de udsatte boligområder," spørger hun retorisk.

Det fremgår i hvert fald ikke af politiaftalen?

"Næ, men skal det stå i en politiaftale? Skal politiet virkelig detailstyres på den måde? Det kan godt være, at den tidligere regering ville undersøge hvert eneste dyr to gange om året, men vi går ikke så meget i detaljer. Det er politiet, der bestemmer det."

---

Det stod der i ghettoudspillet "Ny tryghed i udsatte boligområder" fra Socialdemokraterne og SF, oktober 2010

200 nye ghettobetjente skal konsekvent være til stede i ghettoerne
Oprydning i ghettoerne sker kun ved hjælp af talstærk tilstedeværelse af politiet. Det er naivt at tro, at borgerne i ghettoerne selv kan løfte opgave. Det kræver en stærk politiindsats, og det kræver flere betjente, der målrettet og udelukkende skal udføre deres arbejde i de udsatte boligområder. Derfor skal der oprettes et lokalpoliti i ghettoområderne. Styrketallet vil være på 150 til 200 mand.

Det står der i politiaftalen mellem Socialdemokraterne, SF, Radikale, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, november 2011

Aftaleparterne er endvidere enige om at prioritere flere ressourcer til en styrket politiindsats i de særligt udsatte boligområder, der er mest belastet af kriminalitet.

Indsatsen, der bygger videre på den nuværende indsats i udsatte boligområder, indebærer bl.a. en styrket kriminalpræventiv indsats i et fortsat tæt samarbejde med kommunerne, konsekvent patruljering, synlig tilstedeværelse i gadebilledet og "hotspot"-indsatser med særligt sammensatte specialenheder. Politiets forebyggende arbejde i områderne skal have fokus på tæt kontakt med de lokale unge, herunder gennem SSP-samarbejdet og hjemmebesøg.

Den styrkede politiindsats i særligt udsatte boligområder skal sikre, at kriminaliteten nedbringes, og at trygheden for beboerne dermed øges i områderne.

Aftaleparterne er samtidig enige om at afsætte yderligere 23 mio. kr. i 2012 og 73 mio. kr. årligt i 2013-2015 til gennemførelse af en ny målrettet indsats mod bande- og rockermiljøets "rekrutteringsbaser" i de særligt udsatte boligområder, herunder til etablering af en ny fleksibel bande task force, der skal operere i Vestdanmark, og som vil blive koordineret og styret fra Sydøstjyllands Politi (Horsens). Indsatsen skal samtænkes med den eksisterende bandeexit-indsats bl.a. gennem tæt inddragelse af de eksisterende lokale exit-enheder med repræsentanter fra kommunerne, politiet og kriminalforsorgen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Baastrup

Fhv. MF (SF)
cand.jur. (Københavns Uni. 1976)

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

Ole Hækkerup

Administrerende direktør, Dansk Ejendomsmæglerforening
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

0:000:00