Manglende retningslinjer for giftig PCB

GIFTSTOFFER: Fortvivlelsen er stor i forhold til det giftige PCB i de danske byggerier. Ingen kender det nøjagtige omfang af problemet, og branchen efterlyser klare retningslinjer og regler på området.
Tyson W. Lyall
Fakta

Polyklorerede bifenyler eller PCB karakteriseres som en af verdens ti farligste miljøgifte. I selv mikroskopiske mængder vurderes PCB at være yderst sundhedsskadelig.

PCB kan medføre forstyrrelser af leverfunktion, påvirke centralnervesystemet og immunforsvaret. Derudover er stoffet kræftfremkaldende og kan medføre fosterskader. Derfor blev stoffet forbudt i Danmark i 1977, og Sundhedsstyrelsen har fastsat vejledende grænseværdier for, hvor meget PCB, der må være i indeklimaet.

Fra 1950'erne til 1977 blev blev stoffet brugt i en lang række produkter til for eksempel isolering. Blandt andet til at forsegle termoruder, i fugemasser, beton, spartel- og gulvmasser.


Kilde: Statens Byggeforskningsinstitut

Der opdages stadig flere forekomster af giftig PCB i de danske byggerier, men lovgivningen på området er endnu nærmest ikke-eksisterende. Eksempelvis eksisterer der ikke en standardiseret målemetode til måling af giftstoffet, og ingen ved endnu, hvilket niveau forureningen skal nedbringes til, for at en bygning kan blive godkendt til beboelse.

Et nyt problem
Hos det almennyttige boligselskab KAB gik man sidste år, som det første boligselskab herhjemme, i gang med at kortlægge brugen af PCB i alle selskabet ejendomme. Dette har blandt andet resulteret i et fund af PCB i hele 295 af selskabets boliger i Farum Midtpunkt. Selskabet er derfor nu ved at undersøge, hvordan de giftige dampe kan fjernes fra de mange boliger. Projektet er særdeles omfattende, og hos KAB efterlyser man samtidig klarere retningslinjer fra myndighedernes side.

"Når man spørger om, hvad der kunne have været rart at læne sig op af, så var det nogle mere præcise normer og krav på området," siger viceadministrerende direktør i KAB, Flemming Strøm, til Altinget.dk.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00