Faldefærdige huse svigtes i økonomiaftale

YDEROMRÅDER: Regeringen og KL sløjfer støtten til nedrivning af faldefærdige huse i kommunerne. Et ærgerligt svigt, der rammer yderområder, lyder det fra Landdistrikternes Fællesråd.
Tyson W. Lyall

Det er let at dømme en landsby død og ude, når den præges af faldefærdige bygninger, som giver indtryk af, at tingene er gået helt i stå.

Steffen Husted Damsgaard
Formand for Landdistrikternes Fællesråd

Økonomiaftalen for 2011 mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) svigter indsatsen mod forfaldet i yderområderne, lyder det fra Landdistrikternes Fællesråd.

Udmeldingen kommer, efter at regeringen og KL har valgt at sløjfe støtten til nedrivningspuljen i den nye økonomiaftale.

Politisk tilbagetog
Nedrivning af gamle huse i Udkantsdanmark risikerer derfor nu at strande på grund af mangel på penge, mener Landdistrikternes Fællesråd ifølge Dagbladet Børsen. Her er man således skuffet over, at der på trods af tidligere tiders positive politiske udmeldinger alligevel ikke er afsat ekstra midler til nedrivningsstøtte.

"Trods tidligere meldinger fra både Venstre og Konservative må vi konstatere, at der ikke er afsat nogle penge i aftalen til at følge op på de 150 millioner kroner, som blev afsat til nedrivningspuljen i 2010," siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Husted Damsgaard, til avisen.

Han betegner samtidig de 150 mio. kr. som "helt utilstrækkelige i forhold til behovet".

"Et samfundsproblem"
Steffen Husted Damsgaard mener endvidere, at det er en væsentlig samfundsopgave at opretholde en god boligstandard i yderområderne.

"Det er let at dømme en landsby død og ude, når den præges af faldefærdige bygninger, som giver indtryk af, at tingene er gået helt i stå. Selvom riget fattes penge, så er det et kæmpestort samfundsproblem, som kommunerne ikke selv kan løse uden bevillinger," siger han.

I forbindelse med den tidligere pulje udpegede regeringen 39 kommuner til at være støtteberettigede. Selvom Landdistrikternes Fællesråd mener, at behovet er stort i mange flere kommuner, ville man stadig stille sig tilfreds med mindre.

"Det behøvede ikke at være en pulje af samme størrelse som i 2010, men det er vigtigt at fastholde indsatsen mod forfaldet på landet, hvis det for alvor skal batte noget," slutter Steffen Husted Damsgaard.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00