Debat

Ældre Sagen: Brug for en revolution på landet

DEBAT: Skævvridningen mellem land og by i Danmark, hvor særligt de ældre er ”overrepræsenterede” i landområderne, skal stoppes. Det skal gøres med bedre kollektiv trafik, ordentlig bredbåndsdækning og bedre lånemuligheder for boligejere på landet. Det skriver Bjarne Hastrup, administrerende direktør i Ældre Sagen.

"Jeg
har med glæde noteret mig, at fremsynede borgmestre, blandt andet fra 
Bornholm, nu vil satse på at tiltrække flere ældre, ressourcestærke 
borgere," skriver Bjarne Hastrup, administrerende direktør i Ældre Sagen. <br>
"Jeg har med glæde noteret mig, at fremsynede borgmestre, blandt andet fra Bornholm, nu vil satse på at tiltrække flere ældre, ressourcestærke borgere," skriver Bjarne Hastrup, administrerende direktør i Ældre Sagen.
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bjarne Hastrup
Administrerende direktør, Ældre Sagen

Tal fra Danmarks Statistik og Eurostat viser, at befolkningen i byer med over 20.000 indbyggere er steget med 7,6 procent siden 2009. I byerne på landet er antallet af indbyggere faldet med 5,2 procent. Danmark er et af de lande i EU, hvor der har været størst bevægelse fra land til by.

Denne skævvridning af Danmark må stoppes, da den er til ulempe for alle. Samfundsmæssigt betyder den, at vi ikke udnytter alle de ressourcer og muligheder, der ligger i landområderne. Det går ikke mindst ud over mange ældre borgere, som jo er ”overrepræsenterede” i de tyndt befolkede områder. Vi må sætte ind hurtigt, hvis ikke Danmark skal knække (endnu mere) over.

Selvfølgelig er det svært at vende denne udvikling, men vi skal jo heller ikke gøre det sværere, end det er. Der er i hvert fald en række tiltag, som man forholdsvis hurtigt kunne sætte i gang. Lad mig her nævne fire områder, hvor en styrket indsats kan gøre en stor forskel for landdistrikterne.

Fakta

Bland dig i debatten!

Send dit debatindlæg til [email protected]

Trafik
I Danmark planlægges der storstilede investeringer i togdrift i de kommende år via togfonden. Der bør igangsættes en ligeså ambitiøs plan for den kollektive trafik i og mellem de mindre byer. For eksempel har Danske Regioner foreslået, at timemodellen for jernbanen suppleres med en regional timemodel, så tre ud af fire danskere kan nå frem til de nye superlyntog på under en time med kollektiv trafik. Det er et fremragende forslag, så lad os få det sat i gang.

Priserne på den kollektive trafik er også steget for meget de senere år. I flere lande har man gode erfaringer med gratis busser for beboere i og omkring små byer. Lad os prøve at eksperimentere med lignende ordninger i Danmark.

Mange ældre og andre beboere er låst fast i deres bolig på landet, der ikke kan sælges. Ikke kun fordi der mangler købere, men der mangler lånemuligheder. Det er vigtigt, at kreditforeninger og banker ikke pr. automatik afviser belåning ved salg eller ”nedsparing”.

Bjarne Hastrup
Administrerende direktør

Internetdækning
I alt for store dele af landdistrikterne er der ikke en ordentlig netdækning. Borgerne har pligt til digital kommunikation med det offentlige, men netdækningen er ikke fulgt med. Udbredelsen af telemedicin er for eksempel også helt afhængig af ordentlig internetdækning. Skal vi have flere borgere og virksomheder til at bosætte sig på landet, skal man selvfølgelig have ordentlig bredbåndsdækning – det er i dag nærmest lige så vigtigt som vand og el. Lad os få udrullet bredbånd til hele landet.

Boligmarkedet
Mange ældre og andre beboere er låst fast i deres bolig på landet, der ikke kan sælges. Ikke kun fordi der mangler købere, men der mangler lånemuligheder. Det er vigtigt, at kreditforeninger og banker ikke pr. automatik afviser belåning ved salg eller ”nedsparing”. Erhvervsministeren og andre gode kræfter må sende dette signal til den finansielle branche.

Brug ældrestyrken
Jeg har med glæde noteret mig, at fremsynede borgmestre, blandt andet fra Bornholm, nu vil satse på at tiltrække flere ældre, ressourcestærke borgere. Mange ældre har i dag supplerende pensioner, så de er gode skatteborgere og gode kunder i de lokale butikker. Mange ældre engagerer sig også i lokalsamfundet med en frivillig indsats. Ældre Sagens frivillige afholder rundt i landet masser af sociale arrangementer, der er med til at holde ældre i gang og modvirker ensomhed og giver liv til landdistrikterne.

”Der er så dejligt ude på landet,” skrev H. C. Andersen. Lad os komme i gang, så der kan blive ved med at være det!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00