Debat

Aktører: Genstart økonomien gennem reinvesteringer i vedligeholdelse

DEBAT: I stedet for store anlægsprojekter, der først skaber efterspørgsmål om flere år, bør regeringen prioriterer reinvesteringer i form af vedligeholdelse. Det kan sættes i gang hurtigere og kan spare os penge på lang sigt, skriver Lars Barfoed og KPMG.

Der skal sættes gang i vedligeholdelse af eksempelvis bygninger, da det har effekt på økonomien inden for få måneder, skriver Jakob Blicher-Hansen, Søren Skovgård Møller og Lars Barfoed.
Der skal sættes gang i vedligeholdelse af eksempelvis bygninger, da det har effekt på økonomien inden for få måneder, skriver Jakob Blicher-Hansen, Søren Skovgård Møller og Lars Barfoed.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jakob Blicher-Hansen, Søren Skovgård Møller og Lars Barfoed
Hhv. Partner i KPMG, Director i KPMG og direktør og executive advisor i LB&C

Fremrykning af reinvesteringer, i form af vedligeholdelse eller forbedringer af bygninger, veje og andre offentlige aktiver, bør være en del af en samlet plan for at genstarte Danmarks økonomi. Det har effekt på kortere sigt end nye store anlægsprojekter.

Men man bør benytte lejligheden til at sætte vedligeholdelsesplanerne i system, så man med rettidig omhu optimerer ressourceanvendelsen og på sigt på én gang nedsætter omkostningerne over aktivernes levetid og øger vedligeholdelses-niveauet.

Dette bør gøres jævnfør principperne i asset management, der netop fokuserer på, at opnå organisationernes mål og samtidig skabe mest mulig værdi af aktiverne.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Her er et stort potentiale i at benytte datadrevne modeller, hvor man på baggrund af indlagt viden om aktivernes alder, vedligeholdelsesstandard med videre kan identificere og visualisere, hvornår det eksempelvis er økonomisk mest fordelagtigt at gennemføre større eller mindre vedligeholdelsesarbejder og på grundlag heraf fastlægge en vedligeholdelsesplan.

Øg den indenlandske aktivitet
Her efter påsken sætter statsministeren nu kursen mod gradvist at sætte gang i Danmark igen. Vi skal åbne langsomt op. Men hvis coronavirussens spredning holder sig på et relativt moderat niveau, er der udsigt til, at der i de kommende uger og måneder efter påske i takt med sommerens ankomst kan ske en optøning af den indefrosne aktivitet i landets virksomheder.

Vores forslag er derfor at fokusere meget på reinvesteringer og vedligeholdelse. Det er typisk mindre arbejder, der kan besluttes og iværksættes hurtigt, så det har effekt inden for måneder i stedet for år.  

Jakob Blicher-Hansen, Søren Skovgård Møller og Lars Barfoed
Hhv. Partner i KPMG, Director i KPMG og direktør og executive advisor i LB&C

Det kommer imidlertid ikke af sig selv. Og eksportmarkederne hjælper os ikke foreløbig. Verden er gået i dvale. Derfor skal der kigges dybt i værktøjskassen for at finde de rigtige værktøjer, der kan skabe vækst, uden at det beror på udviklingen i omverdenen.

Vi skal med andre ord øge den indenlandske økonomiske aktivitet, indtil væksten kommer i gang i resten af verden. Hvis det lykkes, så kan danskerne komme i arbejde og erhvervslivet genvinde sin styrke i det kommende år.

Derved vil vi også være i en god position til at få del i den globale vækst, når den forhåbentlig viser sig.

Fokusér på reinvesteringer og vedligehold
Offentlige anlægsinvesteringer bliver her nævnt som et oplagt område at satse på. Især hvis der er tale om opgaver, der alligevel skal løses før eller siden, fordi det så i det lange løb ikke underminerer de offentlige kasser, men blot fremskynder forbruget.

Det kan også være en del af svaret. Der er bare det ved den kur, at beslutninger om store anlægsarbejder typisk ikke fører til en stimulering af den økonomiske aktivitet på den korte bane, da der er en lang indløbsperiode med projektering og udbud med videre.

Der er naturligvis også efterspørgsel i det, men den store effekt kommer først, når selve anlægs- og byggeaktiviteten starter efter måske to eller tre år.

Læs også

Vores forslag er derfor at fokusere meget på reinvesteringer og vedligeholdelse. Det er typisk mindre arbejder, der kan besluttes og iværksættes hurtigt, så det har effekt inden for måneder i stedet for år.

Det har også den sideeffekt, at klog og rettidig vedligeholdelse betyder sparede penge på langt sigt. Desværre er det ofte der, der bliver sparet. Måske kan vi benytte situationen til at ændre på det.

Gennemtænkte investeringer
Det betyder imidlertid ikke, at man skal kaste sig over de første mere eller mindre tilfældige indskydelser. Det skal gøres ud fra en gennemtænkt og klog tilgang til asset management. Vel at mærke en asset management model, der fokuserer på værdiskabelsen, og hvor beslutningerne træffes på grundlag af både finansiel og operationel viden og data.

Derved kan man opnå flere fordele; nemlig dels bedre infrastruktur og bygninger med videre, og dels økonomisk optimering samt som en yderligere gevinst bedre strategisk overblik og styring over ressourceanvendelsen og aktivernes tilstand.

Udover den rent økonomiske værdiskabelse kan man med fordel også inddrage værdiskabelse i form af bidrag til den grønne omstilling, samfundsøkonomiske bidrag samt bedre overholdelse af serviceniveauer.

Der er med andre ord brug for, at vi skynder os langsomt. Der skal hurtigt gang i de offentlige investeringer, men man må godt tænke sig om og lægge en nøgtern strategi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Barfoed

Kandidat til Europa-Parlamentet (M), formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

0:000:00