Debat

Aktører indgår købsaftale: Mjølnerparken skal være for de mange – ikke de få

Siden ghettolisten så dagens lys i 2010, har Mjølnerparken stået på listen. Det er trist, for boligområdet fortjener bedre, skriver Jan Hyttel og Jens Kramer Mikkelsen fra Bo-Vita og NREP, som har indgået en købsaftale for 260 af Mjølnerparkens boliger.

Vi ved, at mange vil være bekymret for, om vores visioner for Mjølnerparken får huslejen til at stige. Vi vil tilbyde boliger af høj standard – men med en husleje, der kommer til at være lavere end mange private udlejningsboliger på Nørrebro, skriver Jan Hyttel og Jens Kramer Mikkelsen.
Vi ved, at mange vil være bekymret for, om vores visioner for Mjølnerparken får huslejen til at stige. Vi vil tilbyde boliger af høj standard – men med en husleje, der kommer til at være lavere end mange private udlejningsboliger på Nørrebro, skriver Jan Hyttel og Jens Kramer Mikkelsen.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mjølnerparken har i årtier været kendt som et udsat boligområde med store udfordringer. Bandeopgør, skyderier og gadehandel med stoffer. Utryghed, sociale problemer og, ja: En beboersammensætning, der har været for ensartet og ikke afspejlet resten af København.

Mange gode kræfter har kæmpet for at komme problemerne til livs. I over 14 år har Bo-Vita, Mjølnerparkens almene boligselskab, sammen med Københavns Kommune lavet boligsociale helhedsplaner for Mjølnerparken.

Vi må desværre konstatere, at vi ikke er kommet i mål. Siden regeringens ghettoliste blev offentliggjort for første gang i 2010, har Mjølnerparken stået på listen. Det er trist, for Mjølnerparken fortjener bedre. Mjølnerparken skal være for de mange og ikke for de få.

Derfor er det godt, at Mjølnerparken nu går en ny fremtid i møde. Bo-Vita har netop indgået en købsaftale med NREP om den fremtidige udvikling og udlejning af halvdelen af boligerne i Mjølnerparken.

Aftalen betyder, at NREP – med Industriens Pension som medinvestor – i 2023 overtager to ud af fire karréer svarende til 260 nyrenoverede lejligheder, der skal udlejes til københavnere med almindelige familieindkomster.  

Når Bo-Vita sælger de 260 boliger, sker det som følge af den politiske beslutning om, at andelen af almene familieboliger i de såkaldte hårde ghettoer skal nedbringes med 60 procent inden 2030.

Beslutningen møder bred opbakning hos både Folketinget og Københavns Kommune. Med den forestående renovering af Mjølnerparken og overdragelsen af de to karréer håber vi alle på, at der fortsat kan være god dialog om Mjølnerparken, så vi i fællesskab med politikerne og bydelens beboere kan skabe en ny fremtid for Mjølnerparken. 

Lignende byudviklingsprojekt
I Bo-Vita har vi længe arbejdet på højtryk for at finde en langsigtet og ansvarlig samarbejdspartner, der ønsker en bedre fremtid for Mjølnerparken.

Mjølnerparken skal ikke længere være et område, som københavnerne går udenom

Jan Hyttel og Jens Kramer Mikkelsen
Formand for Bo-Vita og byudviklingsdirektør i NREP

Vi har været i lange og intense forhandlinger, og kravene til den fremtidige partner har været mange. Vigtigst har været, at vores samarbejdspartner foruden at have en langsigtet og oprigtig interesse i Mjølnerparken også skal have blik for at skabe en socialt bæredygtig bydel.

Det er lykkedes. NREP er en dansk virksomhed, der med en række projekter i Danmark forstår de udfordringer, der er med boligområder som Mjølnerparken.

NREP kender den danske almene model og ved, at København har brug for et boligmarked i balance. NREP er allerede i dag engageret i lignende byudviklingsprojekter, og ved, hvad det kræver at skabe en positiv udvikling i et udsat område.

Med NREP og Industriens Pension er vi i Bo-Vita derfor overbevist om, at vi får en ansvarlig samarbejdspartner, som vi kan udvikle Mjølnerparken med i fællesskab.

Dertil kommer det, at frasalget til en dansk ejendomsudvikler sikrer, at der betales dansk skat af den gevinst, der vil være for NREP ved at udleje lejligheder i Mjølnerparken, hvilket bidrager til den danske økonomi.

Mjølnerparken skal åbnes op
Og hvordan ser fremtidens Mjølnerparken så ud, hvis vores visioner bliver til virkelighed? Noget af det vigtigste for os alle er, at Mjølnerparken i højere grad kommer til at ligne andre, blandede bydele i København.

I 2015 vedtog 89 procent af de fremmødte beboere i Mjølnerparken en fysisk helhedsplan, der blandt andet indebærer, at hele Mjølnerparken og dens 500 boliger i de kommende år vil gennemgå en omfattende renovering af både lejligheder, bygninger og udemiljøet.

En afgørende del af, at vi i NREP har ønsket at engagere os i dette projekt, er, at Mjølnerparken åbnes op og forbedres både inde og ude, og vi ser et enorm forbedringspotentiale i bydelen.

Det handler ikke om at flytte Mjølnerparken ud af København, men om at flytte København ind i Mjølnerparken

Jan Hyttel og Jens Kramer Mikkelsen
Formand for Bo-Vita og byudviklingsdirektør i NREP

Vi skal gøre det trygt og attraktivt at bo i Mjølnerparken. Mjølnerparken skal ikke længere være et område, som københavnerne går udenom.

Den forestående renovering af Mjølnerparken og det nye samarbejde om ejerskabet og udlejningen af de to karréer vil skabe et solidt grundlag for en blandet bydel, der både huser familieboliger, ældreboliger, ungdomsboliger og private boliger.

Vi skal have et miks af mennesker, som afspejler sammensætningen i resten af byen. København er – og skal også fremover være – en blandet by, hvor der er plads til sygeplejersker, akademikere, enlige, ældre, familier og studerende.

Kort sagt: Mjølnerparken skal være et sted, hvor beboerne trygt kan sende deres børn ned for at spille fodbold uden at være bekymret for banderekruttering og kriminalitet.

En sejr for landets politikere
Målet er, at Mjølnerparken skal være for de mange og ikke for de få. Derfor bliver vi nødt til at samle og styrke de beboere i Mjølnerparken, som aktivt bidrager til, at bydelen er en tryg ramme for et godt liv.

I de seneste år er det gået i en bedre retning for Mjølnerparken. Flere beboere end nogensinde før er i dag tilknyttet arbejdsmarkedet. Det er er en sejr for både Mjølnerparkens tæt på 2.000 beboere og landets politikere, men faktisk også for hele København.

Samtidig er kriminalitetsraten lavere end tidligere, og også her er der i de seneste år gjort store fremskridt. Mjølnerparken er langt fra i mål, men bydelen er på rette vej, og med partnerskabet ønsker vi at biddrage til denne positive udvikling.

I NREP går vi ind i dette samarbejde som en ansvarlig ejendomsudvikler, som har erfaring med at løfte byområder, der ligner Mjølnerparken. Til samarbejdet med Bo-Vita bringer vi for eksempel erfaringerne fra projektet i Tingbjerg med til bordet.

Her er vi – også med Industriens Pension som en del af projektet – igang med at opføre 1.000 nye, private hjem, hvilket skal være med til at skabe bedre dynamik og større stabilitet i et område, der ligesom Mjølnerparken har og har haft sit at slås med.

Projektet er et godt eksempel på, at når man åbner et område op mod København og inviterer mennesker med forskellige baggrunde indenfor, skaber det mere balance i beboersammensætningen.

Vi ved, at opgaven ikke bliver let

Jan Hyttel og Jens Kramer Mikkelsen
Formand for Bo-Vita og byudviklingsdirektør i NREP

Det skyder en positiv udvikling i gang og øger den generelle tryghed i området, og på den måde kan bydelen på sigt afspejle det, som vi kender fra andre københavnerkvarterer.

Det er det samme, som vi ønsker at gøre i Mjølnerparken. Det handler ikke om at flytte Mjølnerparken ud af København, men om at flytte København ind i Mjølnerparken.

Boliger af høj standard – der er til at betale
Vi ved, at en generel bekymring for mange vil være, om vores visioner for Mjølnerparken vil betyde, at huslejen stiger.

Til det er vores svar helt konkret: Det vigtigste for os, når vi skal sikre en bydel i balance, er, at vi kan tilbyde kvalitetsboliger til københavnere med almindelige familieindkomster.

Når vi i NREP overtager de nyrenoverede lejligheder i 2023, er det derfor vores ambition at tilbyde boliger af høj standard med nyt køkken, nyt bad og altan – men med en husleje, der kommer til at være lavere end mange andre private udlejningsboliger på Nørrebro. Det er det, vi mener, der skal til for at sætte gang i den positive forandring, som vi ønsker for Mjølnerparken.

København har brug for et boligmarked i balance. Derfor er der brug for flere lejeboliger, der er til at betale. Vi er glade for, at Mjølnerparken nu kan få en ny start. Men det er også glædeligt, at pengene fra salget kommer Bo-Vitas beboere til gode.

Fortjenesten skal dels bruges til at bygge nye, gode og billige almene boliger et andet sted i byen, og dels til at hjælpe de beboere, der ønsker at fraflytte Mjølnerparken, med at finde sig godt til rette i et nyt hjem, så de får den bedst mulige begyndelse et nyt sted. Det har været vigtigt for os alle i samarbejdet, at projektet bidrager til et københavnsk boligmarked i balance.

Meget har været forsøgt i Mjølnerparken, og vi ved, at opgaven ikke bliver let. Det vil tage tid og kræve samarbejde, og derfor går vi alle til opgaven med et langsigtet perspektiv velvidende, at forventningerne er høje og ansvaret stort.

Det ansvar vil vi løfte sammen med beboerne, naboerne, Københavns Kommune og alle andre gode kræfter, der har lyst til at være med til at give Mjølnerparken en ny fremtid.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Kramer Mikkelsen

Byudviklingsdirektør, Nordic Real Estate Partners, fhv. adm. direktør, By & Havn, fhv. overborgmester (S), Københavns Kommune
lærer (Statsseminariet på Emdrupborg 1976)

0:000:00