Debat

Boligformand om Mjølnerparken: Ninna Hedeager må lægge følelserne væk

DEBAT: Borgmester Ninna Hedeager Olsens (EL) modstand mod frasalget af Mjølnerparken skaber forvirring og utryghed blandt beboerne. Der er brug for at stå sammen om de langvarige løsninger, ellers går det ud over beboerne, skriver Jan Hyttel.

Vi må stå sammen om de langsigtede løsninger for Mjølnerparken, ellers går det ud over beboerne, skriver Jan Hyttel.
Vi må stå sammen om de langsigtede løsninger for Mjølnerparken, ellers går det ud over beboerne, skriver Jan Hyttel.Foto: Sofie Mathiassen, Ritzau/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan Hyttel
Organisationsformand, Bo-Vita

En del af Mjølnerparken er sat til salg. Det er den, fordi et flertal i Folketinget har vedtaget, at andelen af familieboliger i områder, der står på den såkaldte ghettoliste, skal reduceres til at udgøre 40 procent.

Bo-Vita har sammen med Københavns Kommune udarbejdet en såkaldt udviklingsplan, hvorefter cirka 260 boliger i Mjølnerparken frasælges. Denne plan er godkendt at et stort flertal i Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune og af Boligministeriet – præcist sådan som loven foreskriver det.

Herudover har Bo-Vita har sammen med Mjølnerparkens beboere udviklet og vedtaget en renoveringsplan for Mjølnerparkens fremtid. Denne plan har til formål at bevare boligerne i Mjølnerparken som gode sunde boliger i et trygt boligområde og samtidigt gøre det nuværende meget lukkede Mjølnerparken til en integreret del af Nørrebro.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Læg de store følelser væk
Renoveringsplanen – eller den fysiske helhedsplan, som den officielt kaldes - blev vedtaget af et stort flertal af beboerne i Mjølnerparken i 2015, og den er desuden godkendt af Københavns Kommune og Landsbyggefonden med bred opbakning. 

Københavns teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL), er sammen med Almen Modstand en stærk kritiker af planen og særligt frasalget af boliger i Mjølnerparken.

De udmeldinger, borgmesteren har fremsat i både offentligheden og på møder med forskellige beboergrupper i Mjølnerparken, bidrager desværre kun til at skabe forvirring og utryghed blandt store beboergrupper.  

Jan Hyttel
Organisationsformand, Bo-Vita

Jeg kan godt forstå, at ghettoloven skaber store følelser. Men som organisationsformand i Bo-Vita må jeg alligevel opfordre til, at vi lægger de store følelser væk og fokuserer på fakta.

Flertal bag ghettoloven er styrket
Jeg er først og fremmest optaget af at sikre beboerne i Mjølnerparken bedst under de vilkår, som vi nu engang er underlagt. Og jeg må konstatere, at der er et bredt flertal bag ghettoloven, og at det flertal kun blev styrket ved folketingsvalget i juni sidste år.

Ghettoloven er derfor den virkelighed, som vi i Bo-Vita må indrette os efter.

Derfor er mit hovedfokus at skabe de bedst mulige vilkår for beboerne i den virkelighed, som siger, at vi skal frasælge 260 boliger i Mjølnerparken. Og jeg vil opfordre til, at teknik- og miljøborgmesteren nu fokuserer på, hvordan vi bedst kan hjælpe beboerne.

Hvis vi ikke står sammen, er det i sidste ende, beboerne det går ud over. 

Borgmesterens udmeldinger skaber forvirring
For det har en betydning, hvad teknik- og miljøborgmesteren mener. Borgmesteren er den øverste politiske chef for den forvaltning, der er ansvarlig for drift og udvikling af byen, herunder blandt andet byggeri og lokalplaner.

Ifølge Styrelsesloven skal borgmesteren derfor varetage flertallet i kommunens politik og ikke et bestemt partis politik.

De udmeldinger, borgmesteren har fremsat i både offentligheden og på møder med forskellige beboergrupper i Mjølnerparken, bidrager desværre kun til at skabe forvirring og utryghed blandt store beboergrupper.

Det bekymrer mig, at borgmesteren i Altinget den 12. marts taler for Enhedslistens politik om eksempelvis at ommærke boliger fra familieboliger til ungdomsboliger - frem for at understøtte den helhedsplan, som vi i fællesskab – også med borgmesterens egen forvaltning, har lavet og nu skal implementere.

Ikke brug for ungdomsboliger i Mjølnerparken
Bo-Vita har undersøgt forslaget om ommærkning til ungdomsboliger. Først og fremmest, vil det kræve en markant ombygning af lejlighederne. I dag består lejlighederne af store familielejligheder med to, tre eller fire værelser.

Hvis det skal være ungdomsboliger, skal de bygges om, deles op, og der skal laves cirka 50 procent så mange køkkener og badeværelser, som der er i dag.

Hertil kommer, at i Mjølnerparken med den fysiske helhedsplan vil vi bygge 90 ungdomsboliger mere. Læg hertil, at Danmarks største kollegie lige er åbnet et stenkast væk, og at lokalområdet omkring Mjølnerparken allerede tæller rundt regnet 1200 ungdomsboliger.

Hvis man ønsker en blandet by, er det altså ikke ungdomsboliger, vi skal have flere af i Mjølnerparken.

Ingen vinder ved at ombygge familieboliger
En ommærkning ændrer heller ikke ved den helt grundlæggende udfordring, nemlig at de familier, der skal flytte fra Mjølnerparken, stadig skal flytte. En familie kan ikke blive boende i en ungdomsbolig. Det siger sig selv. 

Hertil kommer at en sådan ommærkning på grund af de nødvendige ombygninger vil koste flere hundrede millioner kroner ekstra. Penge som ikke er til stede i budgettet for den nuværende renoveringsplan, og som derfor skal skaffes af anden vej.

Læs også

En ombygning til ungdomsboliger vil altså blot forøge omkostningerne, og ikke som tilfældet er ved et salg give Bo-Vita et provenu, som Bo-Vita kan bruge på at opføre almene familieboliger andetsteds i København.

Så konklusionen på spørgsmålet om ommærkning er, at ingen vinder ved at ombygge familieboliger til ungdomsboliger. Familierne skal flytte alligevel. Renoveringen bliver betydeligt mere kostbar og der skabes ikke finansiering til at bygge flere almene boliger andre steder i København.

Antallet af almene boliger reduceres ikke
Borgmesteren kritiserer den fysiske helhedsplan for Mjølnerparken for, at vi får færre almene boliger i Københavns Kommune. Bo-Vita er et alment boligselskab, hvis virke er bygget på, at der drives og tilføres almene, billige boliger i København.

Denne målsætning indeholder selvfølgeligt derfor ikke nogen som helst elementer af, at antallet at almene boliger i Bo-Vita skal mindskes. Tværtimod. Vi ønsker ikke at reducere mængden af almene boliger i København.

Københavns Kommune afsatte 52 millioner kroner i grundkapitaltilskud til erstatningsboliger for de frasolgte boliger i Mjølnerparken. Dette, sammenholdt med at Bo-Vita også bruger provenuet for frasalg til nye boliger, reducerer altså ikke antallet af almene boliger i København.

Presserende behov for langvarige løsninger
I over 14 år har man lavet boligsociale helhedsplaner for Mjølnerparken, og vi må desværre konstatere, at vi ikke er kommet i mål. Derfor er der et presserende behov for, at vi finder en god og langvarig løsning på problematikken og ikke kun taler om snuptagsløsninger.

Målet med den fysiske helhedsplan er, at Mjølnerparken skal være for de mange og ikke for de få.

Vi håber og opfordrer til, at vi fremadrettet kan stå sammen om Mjølnerparkens fremtid og en bedre dialog, men det kræver, at borgmesteren begynder at føre kommunens politik og ikke blot sin egen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ninna Hedeager Olsen

Lektor i samfundsvidenskab, Københavns professionshøjskole, fhv. teknik- og miljøborgmester (EL), København Kommune
kandidat i arbejdsmiljøstudier (Roskilde Uni. 2010)

0:000:00