Debat

Alternativets boligordfører: Vi skal skabe et langt mere lige boligmarked

De seneste årtiers boligpolitik har skabt en økonomisk og dermed generationsmæssig skævvridning. Vi er nødt til at adressere dette store samfundsproblem og sikre, at vi ikke også på dette punkt laver et generationstyveri, skriver Sascha Faxe.

Et trygt hjem og
velfungerende fællesskaber er afgørende for vores overlevelse og livskvalitet, skriver Sascha Faxe (ALT)
Et trygt hjem og velfungerende fællesskaber er afgørende for vores overlevelse og livskvalitet, skriver Sascha Faxe (ALT)Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Sascha Faxe
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Boligpolitikken har gennem mange år været ret stedmoderligt behandlet rent politisk og har overraskende lav prioritet hos danskerne, når de går til valg. Det er til trods for, at et trygt hjem og velfungerende fællesskaber er afgørende for vores overlevelse og livskvalitet.

Derfor er min vision for de kommende år, at vi får sat boligpolitik højt på den politiske dagsorden. For der er en lang række udfordringer, som har hobet sig op.

Temadebat

Hvad vil ordførerne med boligpolitikken i 2023?
Et nyt Folketing har sat sig til rette på Christiansborg, og med nytåret er vi ikke kun gået ind i 2023 men også en ny regeringsperiode.

Derfor starter Altinget By og Bolig året ud med en temadebat, hvor fokusset er rettet mod boligordførerne. For hvilken politik vil de kæmpe for at få ført igennem i det kommende år?

Hvad står i toppen af deres politiske prioriteringsliste? Hvad er ikke lykkedes i den sidste regeringsperiode? Og hvad er første skridt til at nå målet nu?  

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Har du et vigtigt input til debatten og vil deltage? Kontakt Altingets debatredaktion på [email protected] 
 

En af udfordringerne er, at bolig og anlæg globalt set står for omtrent 40 procent af verdens samlede CO2-udledning.

Derfor kan klimaindsatser på dette område give store gevinster. Det gælder både klimaskærm og valg af opvarmningsformer i eksisterende boliger, og det er mange heldigvis blevet opmærksomme på.

En af de helt store problemer er derudover selve byggefasen. Derfor er det på høje tid, at vi går ombord i at sænke udledningen her gennem andre optimerede eller genanvendte byggematerialer samt at få skabt rammer for cirkulær byggeøkonomi blandt andet gennem vugge-til-vugge principper.

Fremtidens boliger skal kunne modstå mere
Desværre er vi nået til et punkt, hvor klimaindsats ikke er nok i forhold til boliger, byer og den forbundne infrastruktur. Vi er også nødt til at kigge syv generationer frem, for vi bygger trods alt boliger og byer, der skal fungere meget langt ud i fremtiden.

Derfor skal klimatilpasning af fremtidens boliger og byer langt op på dagsordenen. Det gælder ekstremt vejr, og det gælder store mængder vand på land og i sidste ende en havvandstigning, som flere mener kommer til at være i omegnen af 1,8 meter i 2150.

Udover de fysiske rammer har de seneste årtiers boligpolitik også skabt en økonomisk og dermed generationsmæssig skævvridning. Eksempelvis har boligskatten for private boligejere være fastfrosset siden 2001, mens den ikke har været det for almene boliger.

Boligpolitikken har gennem mange år været ret stedmoderligt behandlet rent politisk

Sascha Faxe (ALT)

Desuden har vi en almen boligpolitik fra 1989, som i dag ikke længere fungerer - hverken i forhold til samfundsudfordringer, økonomiske rammer eller et nutidigt beboerdemokrati.

Derfor er vi nødt til at adressere dette store samfundsproblem og skabe et langt mere lige boligmarked og sikre, at vi ikke også på dette punkt laver et generationstyveri.

Sidst men ikke mindst har boligpolitikken en unik mulighed for en lang række tiltag som understøtter fællesskaber og tilknytning. Både så vi skaber sammenhængende byer, får skabt faciliteter for almene fællesskaber og ganske vigtigt også får grebet de alt for mange hjemløse i Danmark.

Alt i alt er boligpolitik en meget vidtrækkende politik, som griber såvel fysisk, sundheds- som følelsesmæssigt ind i alle danskeres liv. Og det er en politik, som har alle de tre bundlinjer - grøn, social og økonomisk - helt indbygget i sit område. Derfor glæder jeg mig til at være en del af løsningen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sascha Faxe

MF (ALT)
Medievidenskab

0:000:00