Debat

Socialdemokratiets boligordfører: Det er gift for sammenhængskraften, hvis vi kun bor med naboer, der ligner os selv

Når vi bosætter os sammen med dem, der ligner os selv, mister vi både forståelse og indblik. Det er vigtigt, at vi møder hinanden og vores forskelligheder i lokalsamfundet. Boligpolitik handler ikke kun om boligerne, men også om de mennesker, der bor i dem, skriver Thomas Monberg (S). 

Når vi taler om
boligpolitik, så er første skridt at sikre, at der er boliger nok, og at de er
til at betale, skriver boligordfører Thomas Monberg (S).
Når vi taler om boligpolitik, så er første skridt at sikre, at der er boliger nok, og at de er til at betale, skriver boligordfører Thomas Monberg (S).Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Thomas Monberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I en tid hvor økonomien borer dybere og dybere kløfter i vores samfund, er det vigtigt, at vi bor blandet. Ellers risikerer vi, at sammenhængskraften i vores samfund smuldrer.

Når vi bosætter os sammen med dem, der ligner os selv, mister vi både forståelse og indblik, og vi glemmer at tage hensyn til hinanden.

Temadebat

Hvad vil ordførerne med boligpolitikken i 2023?
Et nyt Folketing har sat sig til rette på Christiansborg, og med nytåret er vi ikke kun gået ind i 2023 men også en ny regeringsperiode.

Derfor starter Altinget By og Bolig året ud med en temadebat, hvor fokusset er rettet mod boligordførerne. For hvilken politik vil de kæmpe for at få ført igennem i det kommende år?

Hvad står i toppen af deres politiske prioriteringsliste? Hvad er ikke lykkedes i den sidste regeringsperiode? Og hvad er første skridt til at nå målet nu?  

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Har du et vigtigt input til debatten og vil deltage? Kontakt Altingets debatredaktion på [email protected].

Det er vigtigt, at vi møder hinanden og vores forskelligheder i det lokalsamfund, vi bor og lever i. Det er gift for sammenhængskraften og al det, der samler os som samfund, hvis vi ikke gør det.

Boligpolitik handler ikke kun om boligerne, men også om de mennesker, der bor i dem. Boligpolitik er socialdemokratisk hjerteblod og er for mig et af de vigtigste politiske områder, når vi skal gøre en forskel for almindelige mennesker.

Mit mål er, at vi skal fortsætte det stærke boligpolitiske arbejde, som den tidligere regering har startet, men der også andre steder, hvor vi skal løbe nye ting i gang.

Hjemløse skal hjælpes mere
Når vi taler om boligpolitik, så er første skridt at sikre, at der er boliger nok, og at de er til at betale. Det gælder særligt for de mennesker, der ikke engang bor i en bolig, men som i stedet bor på gaden.

Det er vigtigt for mig, at vi får hjulpet mennesker i hjemløshed til en bedre tilværelse. Det kan ikke passe, at der i vores samfund stadig er mennesker, der ikke har et hjem. Antallet af hjemløse har i mange år været stigende, men det er heldigvis endelig ved at vende. Det er dog stadig langt fra godt nok.

Det kan ikke passe, at der i vores samfund stadig er mennesker, der ikke har et hjem

Thomas Monberg (S)

Flere kommuner har været med til at knække en del af koden til, hvordan vi skal få mennesker ud af hjemløshed. Det kræver dog, at der er nok boliger, som kommunerne kan anvise til. Et af de største problemer har været og er stadig, at der simpelthen ikke er nok boliger, der er til at betale for de mennesker, der handler om. Det skal vi lave om på.

Det er en klar prioritering for mig, at vi tager grønne beslutninger på boligområdet, som forbedrer vores klimaaftryk. En stor del af vores udledning af CO2 sker gennem vores boliger. Det gælder både når der bygges nye boliger, men også vi bor i dem.

Derfor skal den lovgivning, som vi vedtager, være med til at bidrage til den grønne omstilling. Det bliver snart nemmere at se, hvordan det kommer til at ske. Der kommer en ny, grøn regnemodel, Grøn Reform, og den bliver en vigtig medspiller for os folketingspolitikere.

Det er en ny regnemodel, som Finansministeriet kommer til at bruge til at opgøre grønne konsekvenser ved et politisk forslag. Mit håb er, at modellen bliver en central del af den boligpolitiske debat og vil gøre os bedre i stand til at træffe grønnere beslutninger. For også på boligområdet skal vi levere på den grønne omstilling, hvis vi skal nå i mål.

Storbyerne skal være for alle
Vi skal passe på, at boligpolitik ikke kun kommer til at handle om priserne på ejerlejligheder i de store byer. Det er vigtigt, at vi står fast på, at det skal muligt at bo i vores store byer, men boligpolitik er mere end det.

Jeg hører om bekymringer og problemer om boligsituationen uanset, hvor i landet det handler om. Udfordringerne er vidt forskellige og ikke ens to steder. Det er vigtigt at have for øje, når vi skal finde de gode løsninger på problemerne.

Læs også

Et af de vigtigste politiske redskaber, vi har, er at sikre, at der bliver bygget billige almene boliger. Vi skal have fundet flere veje til at sikre, at flere mennesker kan bo i den bolig, de ønsker.

Men alle løsningerne ligger ikke fuldstændig klar. Skal vi gøres mere ved den eksisterende boligmasse? Skal kommunerne have nye redskaber til byplanlægningen? Hvordan skaber vi bedre rammer for byggebranchen? Skal vi tænkte boligsociale projekter anderledes, end vi gør i dag?

Spørgsmålene er mange, og jeg glæder mig til som boligordfører at komme i gang med at finde de rigtige svar på spørgsmålene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Monberg

MF (S)
Grafisk trykker, HK´s TR uddannelse, HF, UCL (fag: historie og matematik og linjefag i kristendom og religion)

0:000:00