Debat

BL: En afgørende betingelse for en succesfuld hjemløsereform er, at hjemløse får hjælp til at lære at bo

Det offentlige, de almene boligorganisationer og civilsamfundet skal sammen sørge for, at hjemløse ikke alene får tag over hovedet – men også den nødvendige hjælp til at lære at bo, skriver Solveig Råberg Tingey.

De ting, som tidligere har
gjort det svært at bo i egen bolig, følger ofte med i en anvist bolig, skriver Solveig Råberg Tingey.
De ting, som tidligere har gjort det svært at bo i egen bolig, følger ofte med i en anvist bolig, skriver Solveig Råberg Tingey.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Solveig Råberg Tingey
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatten, om hvordan hjemløsereformen bliver en succes, er en vigtig debat. Men inden jeg giver mit bidrag, så lad mig starte med at slå fast, at det i sig selv er en succes, at vi nu har et enigt Folketing, når det gælder denne udfordring.

4. maj stemte samtlige partier for en omlægning af indsatsen imod hjemløse i Danmark. Og hurra for det. Det har vi arbejdet for meget længe. Nu er opgaven så at udnytte disse rammer, så vi – denne gang – får taget et afgørende livtag med hjemløsheden.

Temadebat

Hvordan bliver hjemløsereformen en succes?

Det er hovedspørgsmålet i en ny temadebat på Altinget By og Bolig. I de kommende uger har inviteret aktører til at debattere, hvordan man skaber de rigtige rammer for, at hjemløsereformen bliver en succes. Hvad skal kommunerne gøre? Kan den private boligmasse aktiveres? Og er der andre oversete løsninger eller udfordringer?

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Har du et vigtigt input til debatten og vil deltage? Kontakt Altingets debatredaktion på [email protected]
 

I den almene sektor er vi glade for, at der med reformen sker en nødvendig kobling mellem socialpolitikken og boligpolitikken samtidig med, at der sættes skub i udrulningen af Housing First, hvor egen bolig, social støtte og fællesskaber går hånd i hånd. Det har vi efterspurgt, og det virker.

Almene boliger er naturligvis en del af løsningen og en central del endda. Danmarks almene boliger har igennem tiden sikret, at hjemløsheden ikke er langt højere, end tilfældet er i dag. Sådan bliver det også fremover. Men – og det er et vigtigt ”men” - tag-over-hovedet gør det altså ikke alene.

For de ting, som tidligere har gjort det svært at bo i egen bolig, følger ofte med i en anvist bolig. Som det også blev beskrevet ganske grundigt af tre almene, københavnske boligorganisationer i et indlæg i denne debat, så flytter problemerne med ind under de tage, som skaffes til mange af de hjemløse.

Brug for hjælp i hjemmet
De fleste hjemløse har i udgangspunktet svært ved det at bo. Mange har psykiske sygdomme og/eller misbrugsproblemer at slås med. Tre ud af fem hjemløse har en psykisk sygdom eller et misbrug. En tredjedel er udfordret af begge dele.

Derfor er den helt afgørende betingelse for, at hjemløsereformen kan blive en succes, at der sker en professionel og grundig social opfølgning i forhold til de hjemløse og udsatte grupper, der anvises en bolig. Også af hensyn til trygheden og naboskabet i de boligområder, hvor der findes bolig til de hjemløse.

Det lyder indlysende, men mange års erfaringer viser, at det langt fra altid er tilfældet. Det er da også en svær opgave at løfte, men vi har erfaring for, at det kan lade sig gøre. Her kan partnerskaber være nøglen til succes.

De fleste hjemløse har i udgangspunktet svært ved det at bo

Solveig Råberg Tingey

Hvordan dét kan skrues sammen, kan man få et godt indtryk af ved at kigge i retning af Aarhus. Her er en række lokale aktører netop gået foran med et nyt partnerskab. I fællesskab vil de hjælpe flere aarhusianere fra hjemløshed til en hverdag i egen bolig. Hurtigere og bedre. I partnerskabet deltager både sociale aktører, boligforeninger, civilsamfundsorganisationer, fonde, virksomheder og kommunen selv.

Det er en model, der er grund til at tro på. Det gør jeg i hvert fald, for denne slags komplekse problemstillinger, har vi i den almene sektor erfaring med bedst løses, hvis det offentlige og det private samarbejder med det almene.

Der er forskellige tilgange, forskellige baggrunde, forskellige kompetencer, men fælles interesse i at finde løsninger. Det er formlen, hvis man skal håndtere komplekse, sociale og menneskelige udfordringer. I dette tilfælde at sikre hjemløse ikke alene tag over hovedet, men også evnen til at bo og leve i egen bolig med åbne døre til byens fællesskaber.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Solveig Råberg Tingey

Viceadministrerende direktør, BL - Danmarks Almene Boliger
Cand.oecon (Syddansk Uni. 2013)

0:000:00