Debat

Debat: Gode intentioner fra boligministeren er ikke nok. Vi skal have flere almene boliger nu

Flere har haft gode intentioner om at bygge flere almene boliger i de store byer. Nu skal de gode intentioner bakkes op. For vi har store problemer i vente, hvis det ikke sker, skriver administrerende direktør i Boligkontoret Danmark, Lars Lehmann.

Betalelige og ordentlige boligforhold for de mange er helt afgørende for sammenhængskraften i det danske samfund, skriver Lars Lehmann.
Betalelige og ordentlige boligforhold for de mange er helt afgørende for sammenhængskraften i det danske samfund, skriver Lars Lehmann.Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Lars Lehmann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil løfter i Politiken den 26. juni sløret for nogle af sine visioner for boligområdet ved blandt andet at gøre det klart, at det skal være lettere for skilsmisseforældre at finde boliger tæt på hinanden.

Betalelige og ordentlige boligforhold for de mange er helt afgørende for sammenhængskraften i det danske samfund.    

Lars Lehmann
Administrerende direktør, Boligkontoret Danmark

Pernille Rosenkrantz-Theil slår samtidig fast, at de høje boligpriser i særligt hovedstaden og de større byer udgør et stort problem, og lader forstå, at der skal bygges flere almene boliger, fordi netop den almene bolig er en vigtig del af løsningen.

Den ambition deler vi i Boligkontoret Danmark sammen med vores 65 almene boligselskaber (35.000 boliger).

Derfor står vi også mere end klar til at indgå i dialog med ministeren om, hvordan de gode og fornuftige ambitioner om at bygge flere nye betalelige og energibesparende almene boliger reelt kan blive realiseret ude i landet og i de større byer.

For vi har brug for flere almene lejeboliger. Det vidner de mange tusinde boligsøgende på venteliste til en almen bolig om.

Det vidner et boligmarked i ubalance om. For betalelige og ordentlige boligforhold for de mange og ikke for de få er helt afgørende for sammenhængskraften i et samfund som det danske.  

Skal bygge i højt tempo for at følge med

Vi venter lige nu på en kommende boligaftale, som gerne skal indeholde realiserebare tiltag.

Den må ikke ende uforløst som boligaftalen fra 2021, hvor et bredt politisk flertal i Folketinget blev enige om, at der skulle sikres 22.000 flere billige boliger - halvdelen i hovedstaden, den anden halvdel rundt om i landet.  

Om ti år vil hver fjerde dansker være over 65, og udbuddet af senioregnede boliger halter langt efter.

Lars Lehmann
Administrerende direktør, Boligkontoret Danmark

Der er desværre ikke sket meget med de ambitioner.

Tal fra Bygherreforeningen viser, at fire ud af ti planlagte almene byggeprojekter enten er udskudt eller aflyst i første kvartal af 2023.

En del af forklaringen skal naturligvis ses i lyset af det glohede byggemarked. Uanset årsagen til opbremsningen er behovet for flere betalelige boliger ikke blevet mindre siden 2021 – nok snarere tværtimod.  

Samtidig har vi brug for at få mere gang i mobiliteten på boligmarkedet.

Læs også

Om ti år vil hver fjerde dansker være over 65 år, og udbuddet af senioregnede boliger og seniorbofællesskaber halter langt efter.

Skal vi have gang i bevægelserne på boligmarkedet, så de mange seniorer får mulighed for at flytte i mere alderssvarende og fællesskabsfremmende boformer, og dermed frigive ejerboliger til de unge familier, skal vi til at øge tempoet. Det er allerede på høje tid.  

Vil se handling bag de gode intentioner

Derfor håber vi, at den kommende boligaftale kommer til at indeholde konkrete løsninger, der sikrer, at de gode kommunale politiske intentioner i de større byer veksles til reel opførelse af det antal almene boliger, som det kræver, for at imødekomme det behov ministeren også anerkender, at der er.  

Vi står sammen med vores mange boligselskaber parat til at indgå i en dialog. 

Lars Lehmann
Administrerende direktør, Boligkontoret Danmark

Ligeledes er det nødvendigt med realiserbare svar på, hvordan vi skaber de bedste forudsætninger for de almene boligselskaber og landets kommuner i fællesskab at opføre flere betalelige senioregnede almene boliger og seniorbofællesskaber.

Og når det gælder det fastsatte maksimumbeløb, en pris det maksimum må koste at opføre et nonprofit alment byggeri, og de nuværende regulerede almene lånevilkår og løbetider, er der behov for at se, hvordan de kan justeres, hvis det skal være muligt at opføre almene kvalitetsboliger, selv – og måske netop – i en presset tid.    

Vi står sammen med vores mange boligselskaber parat til at indgå i en dialog. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Lehmann

Adm. direktør, Boligkontoret Danmark, i bestyrelsen for Danmarks Almene Boliger (BL)
Master I Public Governanc, CBS

0:000:00