Debat

EL-medlem: Er der overhovedet behov for Lynetteholmen?

Lynetteholmen er og bliver i mange år frem et kardinalpunkt i kommende valgkampe, og tiden arbejder for kritikerne, da det bliver mere og mere synligt, at Lynetteholmen er et fejlskud, skriver Karl Vogt-Nielsen, medlem af Enhedslisten-Amager Øst.

<span><div>Første del af Lynetteholms stormflodssikring står allerede færdig, som den ses her i februar 2023.&nbsp;</div><div><br></div></span>
Første del af Lynetteholms stormflodssikring står allerede færdig, som den ses her i februar 2023. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Karl Vogt-Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Altinget konkluderer den 11. juni, at Sophie Hæstorp nu igen fik fast grund under fødderne via den to-årige budgetaftale, hvor S og SF, uden om Enhedslisten og Alternativet, lægger alle deres politiske æg i Lynetteholmprojektet, og al anden byudvikling, trafikpolitik, socialpolitik, kulturpolitik, børnepolitik og meget mere, nu er lagt i hænderne på de blå partier for at sikre Lynetteholmprojektet.

Altinget anfører en række argumenter for Lynetteholmen og kalder dem ”indlysende”. Her vil jeg godt udfordre Altinget, fordi dette er baseret på mikrofonholderi og ikke objektiv journalistik.

Lynetteholmens boliger er overflødige

Vi har for eksempel den såkaldte boligmangel. Lynetteholmen blev aftalt under henvisning til en befolkningsvækst på 10.000 årligt.

Men ifølge Danmarks Statistik falder væksten til under halvdelen (se Statistikbanken under 'befolkningsfremskrivning'). De kommende 12 år til i snit 3.800 og i perioden 2035-2050 til 1.800 – det sidste er i den periode, hvor boliger på Lynetteholmen tænkes opført.

Lynetteholmens boliger er helt overflødige, når byggeriet her vil gå i gang cirka 2035

Karl Vogt-Nielsen
Medlem, Enhedslisten-Amager Øst

Samlet betyder det, at der er behov for langt færre nye boliger, end den byggeaktivitet vi aktuelt ser og som der argumenteres for i kommuneplanen fra 2019.

Der blev i 2021 opført 6.600 nye boliger. Med den aktuelle befolkningsvækst kan vi nu nøjes med cirka 2.150 boliger årligt faldende til 1.400 frem mod 2035. I snit 1.900 boliger i den kommende kommuneplanperiode.

Og Lynetteholmens boliger er helt overflødige, når byggeriet her vil gå i gang cirka 2035.

Det har Økonomiforvaltningen da også indset, så i den kommuneplanstrategi, som om kort tid kommer i offentlig høring, argumenteres for, at vi bor for mange i hver bolig.

Vi har er ”efterslæb” på cirka 43.000 boliger, lyder det. Det fremgår ikke, om det er tanken at dette skal ”indhentes”, men i givet fald kommer der en diskussion af, om der skal bygges 43.000 flere boliger – ikke til nye borgere, men til at vi kan sprede os lidt mere.

Læs også

Hvis ikke de bruger dette trick, bortfalder behovet for de 35.000 boliger på Lynetteholmen nemlig totalt. Det synes jeg Altinget skulle bore ned i.

Til historien om boliger hører også, at kun fire procent af de opførte boliger i 2021 var almene. Resten var ejerboliger og dyr privat udlejning.

Billige boliger er en by på månen i den aktuelle byudvikling med By&Havn som omdrejningspunkt, selvom det hele tiden bruges som argument for det omfattende byggeri, herunder Lynetteholmen.

Lanceres på en løgn

Så har vi argumentet om klimatilpasning.

Indtil Lynetteholmen blev lanceret, forelå der faktisk en plan, hvor de nuværende stendiger om Trekroner blev forhøjet samt med sluseporte i de to sejlrender, Kongedybet og Lynetteløbet.

Altinget tager åbenbart – på linje med flertallet på rådhuset – kikkerten for det blinde øje, og vil ikke forholde sig kritisk over for de argumenter, der postuleres

Karl Vogt-Nielsen
Medlem, Enhedslisten-Amager Øst

Nu lanceres Lynetteholm som en forudsætning for klimatilpasning, hvilket er en bevidst løgn og tilmed lukkes Lynetteløbet til enorm gene for de 40.000 småbåde, der årligt benytter det, og fremover skal en meget stor omvej for at komme ind og ud af havnen.

Så har vi behovet for et jordlager. Der foreligger ikke nogen prognoser for nødvendigt behov så mange år frem, og slet ikke nogen vurderinger af, hvad jorden ellers kunne bruges til, selvom det er blevet efterspurgt.

For eksempel til diverse digebyggeri de næste 50 år, eller til oparbejdning som nye råstoffer, som er en enorm mangelvare i hovedstadsområdet, og hvor anlæg hertil er udviklet.

Altinget tager åbenbart – på linje med flertallet på rådhuset – kikkerten for det blinde øje, og vil ikke forholde sig kritisk over for de argumenter, der postuleres.

Byudvikling tilgodeser velhavende boligejere

For S og SF på Rådhuset er Lynetteholmen blevet en principsag, som skal tromles igennem uanset forudsætningerne og argumenterne ikke holder, og økonomien slet ikke.

Hertil kommer meget mere biltrafik, flere parkeringspladser og fortsat dyrt byggeri, især på Lynetteholmen hvor økonomien forudsætter velhavende boligejere, så der kan medfinansieres havnetunnel og en metro, som primært flytter cyklister og buspassagerer under jorden.

Her burde vi i stedet lave langt billigere letbaner blandt andet ud til oplandet, så vi reducerer bilkørslen ind og ud af København i stedet.

Læs også

Endelig har vi så selve placeringen af Lynetteholmen, idet Lynetteholmen allerede nu afskærer Kongedybet, som er en af de store vandkanaler ind til Østersøen, hvorved der sker en løbende forringelse af saltindholdet i hele Østersøen, hvilket påvirker Østersøens liv.

Det er korrekt, at Lynetteholmen er en central skillelinje for udviklingen ikke bare i København, men i hele hovedstadsregionen. Lige nu planlægges boligbyggeri de næste ti år til dobbelt så mange, som regionen vokser med på grund af manglende koordineret planlægning.

Kommuneplanstrategien har været i såkaldt intern høring i de københavnske lokaludvalg, og her er man yderst skeptisk overfor den aggressive byudvikling, som S og SF står bag – en skepsis, der afspejler befolkningens holdning.

Lynetteholmen er og bliver i mange år frem et kardinalpunkt i kommende valgkampe, og tiden arbejder for kritikerne, da det bliver mere og mere synligt, at Lynetteholmen er et fejlskud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karl Vogt-Nielsen

Fhv. rågiver vedr. energi-, klima- og miljøpolitik, Enhedslisten
kemiingeniør (Danmarks Ingeniørakademi 1977)

0:000:00