Analyse af 
Erik Holstein

Boligpolitik bliver en af valgkampens vigtigste slagmarker

Med Venstres klassisk borgerlige boligudspil og et forlig om et huslejeloft uden støtte fra et eneste blåt parti, er der lagt op til et hidsigt slagsmål om boligpolitikken. Området har været den største ulighedsgenerator de sidste 20 år, men er først på det seneste kommet op ad dagsordenen.

Både højre og venstre i Folketinget har aktiveret boligpolitikken som en politisk frontlinje.
Både højre og venstre i Folketinget har aktiveret boligpolitikken som en politisk frontlinje.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

”Den her aftale viser, hvad forskellen er i dansk politik. Et flertal vil forsvare lejerne og skabe tryghed. Desværre valgte blå blok hellere at ville beskytte spekulanterne end de mennesker, hvis hjem det her handler om.”

Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen gav den fuld gas efter indgåelse af det boligforlig, der fredag lagde et loft over huslejestigninger på fire procent i hvert af de næste to år. Og det er kun begyndelsen. For boligpolitikken ser ud til at få en langt mere fremtrædende rolle i den kommende valgkamp, end det er set siden 1998.

Jensens hus
Ved valgkampen i 1998 røg Venstres daværende formand Uffe Ellemann-Jensen ind i en dødelig krydsild, da han med den ene hånd ville begunstige boligejerne ved at afskaffe lejeværdibeskatningen og med den anden hånd støttede et forslag fra Fremskridtspartiet om fri husleje til skade for lejerne.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00