Debat

Borgmester: Lokal regulering styrker væksten

DEBAT: Planloven og reglerne om kystzoner bør i langt højere grad lægge ansvaret over på kommunerne, så vi får mere indflydelse på, hvordan vores arealer benyttes. Det ville give os rum for vækstfremmende initiativer. Det skriver Erik Buhl Nielsen (V), borgmester i Varde Kommune. 

"Planloven bør liberaliseres
kraftigt, så det bliver muligt at etablere og udvide erhvervsbebyggelse i
landzonerne. I dag skal iværksættere købe en industrigrund, hvis de ønsker at
starte for sig selv. Et forhold, der ofte bremser iværksættere med den konsekvens, at Danmarks iværksætterrate er alt for lav sammenlignet med udlandet," skriver






Erik Buhl Nielsen (V), borgmester i Varde Kommune. 





<br>
"Planloven bør liberaliseres kraftigt, så det bliver muligt at etablere og udvide erhvervsbebyggelse i landzonerne. I dag skal iværksættere købe en industrigrund, hvis de ønsker at starte for sig selv. Et forhold, der ofte bremser iværksættere med den konsekvens, at Danmarks iværksætterrate er alt for lav sammenlignet med udlandet," skriver Erik Buhl Nielsen (V), borgmester i Varde Kommune.
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Erik Buhl Nielsen (V)
Borgmester i Varde Kommune

Varde Kommune har netop indviet Jyllands første officielle naturpark, Naturpark Vesterhavet. Naturparken strækker sig fra Nymindegab i nord og langs Vesterhavet mod syd. I parken findes noget af landets fineste natur: Filsø, Vesterhavet og klitlandskabet. Varde Kommune råder i forvejen over Nationalpark Vadehavet, der i juni 2014 blev optaget på UNESCO's verdensarvliste. Derved er hele Vadehavet kommet i samme liga som blandt andet Great Barrier Reef og Grand Canyon. Det er således ikke tilfældigt, at Varde Kommunes samlede og samlende vision, Vi i Naturen, tager sit udgangspunkt i de omgivelser, vi lever i her i Varde. Visionen skal forene erhvervet, kommunen, borgerne og foreningslivets fortælling om kommunen længst mod Vest, og dermed blive et redskab med hvilke, der kan arbejdes sammen på tværs med et fælles udgangspunkt.

Naturen er vores udgangspunkt og vores mest dyrebare ressource. Det er eksempelvis primært som følge af vores natur, at vi hvert eneste år besøges af rekordmange tyske turister. En gruppe, der bidrager væsentligt til kommunes økonomi og dermed den velfærd, som kommunes borgere nyder godt af.

Mere lokal selvbestemmelse
På trods af det faktum, at Varde Kommune beviseligt er helt afhængig og lever i symbiose med naturen, så er det visse landspolitikeres fremmeste argument, at mere lokal selvbestemmelse i forhold til brugen af vores arealer vil ødelægge naturen. Argumentet er i bedste fald noget sludder. Varde eller andre kommuner vil aldrig save den gren, vi sidder på, over.

Fakta

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. Send dit debatindlæg til [email protected]

Planloven og reglerne om kystzoner bør i langt højere grad lægge ansvaret over på kommunerne, så vi får mere indflydelse på, hvordan vores arealer benyttes.

Eksempelvis kunne man ændre reglerne, så kommunerne kunne regulere udvikling nær kysterne efter bestemmelserne i planloven og ikke efter de regler, der følger af kystnærhedszonerne. Det ville give kommunerne rum for vækstfremmende initiativer som udvidelse af campingpladser, sportsbaner og lignende.

Planloven og reglerne om kystzoner bør i langt højere grad lægge ansvaret over på kommunerne, så vi får mere indflydelse på, hvordan vores arealer benyttes.

Erik Buhl Nielsen (V)
Borgmester i Varde Kommune

Planloven står i vejen for lokal vækst
Desuden bør planloven liberaliseres kraftigt, så det bliver muligt at etablere og udvide erhvervsbebyggelse i landzonerne. I dag skal iværksættere købe en industrigrund, hvis de ønsker at starte for sig selv. Et forhold, der ofte bremser iværksættere med den konsekvens, at Danmarks iværksætterrate er alt for lav sammenlignet med udlandet.

I stedet burde der lukkes op for, at iværksættere kan etablere sig på landet. For iværksættere ville det medføre, at familien kunne bo i stuehuset til et nedlagt landbrug, og de tomme landbrugsbygninger kunne benyttes til erhvervsformål. En model, der er praktisk umulig i dag, fordi en eventuel udvidelse af erhvervsarealet er umuliggjort af planloven.

Hverken Danmark eller kommunerne har brug for det vilde vesten. Vi skal ikke konkurrere med Spanien om bebyggelsesprocenten langs vores kyster. Vi lever af vores natur, og vi skal ikke skylle babyen ud med badevandet. Men der er brug for mere lokal selvbestemmelse, så regler og paragraffer ikke står i vejen for lokal vækst under ordnede forhold.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Buhl Nielsen

Fhv. borgmester (V), Varde Kommune
landbruger

0:000:00