Debat

Borgmester: Regeringen bringer ikke Danmark i bedre balance

DEBAT: Billigere ejerboliger, billigere biler og medarbejderaktier bidrager ikke til regeringens ellers rigtige og vigtige ambition om et Danmark i bedre balance. Det skriver Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune.

Den sløjfede nedskæring i boligydelsen er godt begyndt, men er ikke nær nok i en finanslov, som øger afstanden mellem rig og fattig og mellem by og provins. Det skriver Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune.
Den sløjfede nedskæring i boligydelsen er godt begyndt, men er ikke nær nok i en finanslov, som øger afstanden mellem rig og fattig og mellem by og provins. Det skriver Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Holger Schou Rasmussen (S)
Borgmester, Lolland Kommune

Godt nytår. 2015 sluttede jo stærkt, hvad angår de varslede nedskæringer i boligydelse og boligstøtte, da flertallet bag finansloven pillede den lavere boligydelse af bordet. Vi fik den gode nyhed på dagen, hvor jeg i første debatindlæg på Altinget.dk opfordrede til samme, og det er selvfølgelig altid positivt at opleve, at Christiansborg er modtagelig for fornuft og gode argumenter. Spøg til side, Ældre Sagen har så afgjort fået Dansk Folkeparti til at ryste meget mere på hænderne, end jeg har.

Den sløjfede nedskæring i boligydelsen er godt begyndt, men er ikke nær nok i en finanslov, som øger afstanden mellem rig og fattig og mellem by og provins. Billigere ejerboliger, billigere biler og medarbejderaktier bidrager ikke til regeringens ellers rigtige og vigtige ambition om et Danmark i bedre balance. Med finansloven kan du måske nok spare i omegnen af 400.000 kr. på en ny Porsche, men det er altså ikke noget, som har den store effekt her på Lolland eller i andre provinskommuner, skal jeg hilse og sige.

Borgere på overførselsindkomster skubbes ud af de store byer
Med kontanthjælpsloft og lavere integrationsydelse tvinges borgere på offentlige ydelser tværtimod ud af de nu for dyre lejeboliger i de store byer og ud til provinsen, hvor boligerne er billigere. Det kan være ud i vores almene boliger, men risikoen er så meget større for, at de ender i den del af vores overskydende (men endnu billigere) boligmasse, som på alle måder er uegnet som bolig, og som vi er i fuld gang med at rive ned. Og det er en udvikling, som kun forstærkes af, at man i samme åndedrag gør det sværere at finansiere almene boliger i København.

Fakta
Boligdebatten på Altinget: by og bolig har til formål at fokusere og styrke den boligpolitiske debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: by og bolig derfor eksperter, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for boligområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]

Som den konservative Rasmus Jarlov siger i Avisen.dk den 9. december, så er det selvfølgelig ikke en menneskeret at bo i Indre By. Måske ikke, men det er en udvikling, som ingen vinder ved, hverken by eller land, og det vil kun gøre Danmark fattigere økonomisk, socialt og kulturelt.

Boligmarkedet og boligmassen i provinsen skal styrkes
Frem for at holde hånden under de usunde boliger i provinsen, er der tværtimod brug for at styrke boligmarkedet og boligmassen herude:

Med finansloven kan du måske nok spare i omegnen af 400.000 kr. på en ny Porsche, men det er altså ikke noget, som har den store effekt her på Lolland eller i andre provinskommuner, skal jeg hilse og sige.

Holger Schou Rasmussen (S)
Borgmester, Lolland Kommune

Der er brug for de nødvendige midler til at rydde op i vores overflødige og ubeboelige boliger. Reelt prioriteres der her kun 55 mio. kr. til nedrivning af boliger de kommende år mod 200 mio. kr. de forgangne år.

Der er brug for at forbedre mulighederne for at bo og arbejde i provinsen: Derfor skal infrastrukturen styrkes digitalt og trafikalt. Her er en manglende ny Storstrømsbro på finansloven og DSB’s nye køreplan mønstereksempler på, hvad man ikke bør gøre.

Der er brug for at ophæve sommerhusreglen for at styrke efterspørgslen.

Der er brug for forbedrede lånemuligheder, hvis du vil købe bolig uden for de store byer.

Og endelig er det aktuelle stop for nedrivning af almene boliger kommet til som et helt aktuelt problem. I Lolland Kommune har vi fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet f.eks. netop fået nej til nedrivning af 200 boliger. Det er noget, som stikker en kæp i hjulet på vores planlagte modernisering af lejeboliger.

Jeg har stor forståelse for, at de mange flygtninge øger presset for ledige boliger. Vi bidrager selvfølgelig gerne til løsning af flygtningekrisen, og det gør vi allerede, men med vores mange ledige boliger, så bør der ikke være noget til hindring for at modernisere et par hundrede lejeboliger. I løsningen af den aktuelle krise er det selvfølgelig også helt afgørende, at man fra centralt hold ikke kun ser på, hvor der er ledige boliger, men søger for at fordele de mange nye borgere jævnt ud over landet.

Hvis ikke, ja, så løser man måske nok et akut boligproblem, men mange skaber et endnu større integrationsproblem på den lange bane – så sætter man først for alvor turbo på den usunde udvikling, hvor udsatte grupper og borgere på overførselsindkomster presses ud af de store byer.

Danmark, by og land, skal hænge bedre sammen, for udfordringer har vi nok af lokalt, nationalt og globalt. Det handler ikke om, at man som boligejer ikke må slippe billigere i skat, eller at din Porsche ikke må blive billigere. Det handler om proportionalitet, og det handler ikke mindst om, at ingen af os vinder ved et Danmark, som er brækket over.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger Schou Rasmussen

Borgmester (S), Lolland Kommune, formand, Femern Belt Development
lærer (Vordingborg Statsseminarium 1992)

0:000:00