Debat

Byggefirma: Byggeriet er en stor CO2-forurener. Hvorfor er de fraværende i politikernes valgløfter?

En omlægning til bæredygtigt byggeri kan gøre Danmark til det lokomotiv for forandring, som alle inde på Christiansborg snakker om, skriver Balder Johansen.

Det er&nbsp;helt afgørende, at vi stopper nedrivninger – det er godt for klimaet, og der er arbejdspladser i renovering og ombygning, skriver&nbsp;Balder Johansen.<h4>&nbsp;</h4>
Det er helt afgørende, at vi stopper nedrivninger – det er godt for klimaet, og der er arbejdspladser i renovering og ombygning, skriver Balder Johansen.

 

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Valgkampen er i praksis skudt i gang med mere eller mindre flygtige, ugennemskuelige og ufinansierede valgløfter.

Pakket ind i ekstravagante ord om samfundets bedste, tryghed og velstand, strammes der, eller gives der til bestemte grupper i samfundet - oftest i toppen og i bunden.

Det eneste vi ved er, at uligheden stiger og klimaet forværres. Men byggeriet er stort set fraværende i valgkampens valgløfter.

Bæredygtigt byggeri er fremtiden

Klimaets forandring er en realitet, som vi mærker dagligt, og byggeriet er en af de allerstørste forurenende bidragsydere til den globale opvarmning.

Vi har materialerne og den nødvendige viden for at bygge anderledes

Balder Johansen
Daglig leder, Logik & Co

Byggeriet står for 30 procent af CO2-produktionen og 35 procent af al affald i Danmark. 40 procent af den energi vi forbruger anvendes i bygninger - primært til opvarmning og nedkøling.

I Europa står byggeri for 40 procent af det samlede energiforbrug, 40 procent af materialeforbruget og 40 procent af kemien. Ifølge FN’s Miljøorganisation er tallene de samme på verdensplan.

I dansk konventionelt nybyggeri udgør materialer op mod 80 procent af klimaaftrykket i bygningens levetid - det vil sige, at bygningen fra starten har et markant klimaaftryk. Med andre ord, når vi bygger, belaster vi klimaet.

Det er derfor, at vi burde omlægge hele byggebranchen til bæredygtigt byggeri – gerne baseret på livscyklusanalyser, biobaserede produkter og genbrugsmaterialer samt ressourceminimerende metoder og godt håndværk.

Nu og her, er det helt afgørende, at vi stopper nedrivninger – det er godt for klimaet, og der er arbejdspladser i renovering og ombygning.

Manglende vilje bremser omstilling

Byggeriet er en vigtig faktor i den danske økonomi, som drivkraft for investeringer og arbejdspladser. Byggeriet har stort set fortsat på sammen niveau som før coronapandemien og beskæftiger lige nu mere end 180.000 personer.

Det er derfor virkelig paradoksalt, at byggeriet ikke har en større rolle i valgkampen. Det er et af de områder, hvor vi kan reducere vores nationale klimaaftryk mest eftertrykkeligt, hvis vi vil og omlægge byggeriet til det bæredygtige.

Vi mangler visioner for byggeriet

Balder Johansen
Daglig leder, Logik & Co

Det er ikke engang en særlig stor udfordring, da vi ved, hvad vi skal gøre anderledes, og vi har materialerne og den nødvendige viden for at bygge anderledes.

Desværre er der manglende vilje til at gøre noget på området, og som vi ser i valgkampen, mangler vi klare politiske visioner på området. Visioner, der handler om, hvordan vi vil bruge af verdens fundamentale ressourcer som stål, sand og træ. I dag sker brugen af naturressourcer ikke i respekt for Brundtland-rapportens anbefalinger.

Byggeriet mangler visioner

Det er paradoksalt, at politikernes visioner er så fokuseret på energiforbrug til drift og afbødning af klimaeffekterne, tænk Lynetteholm, og ikke på forbruget af ressourcer i opførelse, hvor det store CO2-bidrag sker. Det er etableret viden.

Vi mangler visioner for byggeriet. Forandringspotentialet er enormt. Hvorfor sker det ikke? Og hvem skal tage det her område seriøst?

Læs også

Blå blok vil ikke gå imod industriens interesser, og rød blok vil ikke udfordre fagbevægelses indædte fokus på arbejdspladser, som vi tydeligt så, da der skulle laves en aftale om CO2 beskatning.

Vores statsminister har åbenbart lyst til, at hægte sig fast til den største udleder i landet. Mærkeligt og absurd.

Dansk byggeri bør være et lokomotiv for forandring

Så hvad kan vi forvente? Er det muligt, at blå blok indser, at vækst og gældsøkonomien har slået fejl på global skala, før de tænker innovativt for fremtiden? Eller er det muligt, at rød blok indser, at arbejdspladser ikke er statiske men forandrer sig i takt med viden og udvikling i samfundet?

En omstilling i og af byggeriet i Danmark kan gøre os til det lokomotiv for forandring, som alle inde på Christiansborg snakker om.

De fleste i branchen vil gerne, men det kræver en forandring af rammerne for byggeriet. I dag er bygningsreglementet en stor forhindring, når det burde være en motor for et bæredygtigt byggeri. Vi mangler handling.

Der er potentiale for forandring af byggeriet, men det kræver vilje og visioner – hvem bider til bolle?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00