Debat

Dansk Byggeri: Bygninger er centrale for grøn omstilling

DEBAT: Bygningsbestanden står for knap 40 procent af det samlede energiforbrug. Derfor bør byggebranchen have en central plads i den kommende energikommission, skriver Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

I byggeerhvervet er vi optaget af, hvilken rolle bygninger skal spille i den grønne omstilling. Ikke uden grund, da bygningsbestanden står for knap 40 pct. af det samlede energiforbrug. Det skriver Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.
I byggeerhvervet er vi optaget af, hvilken rolle bygninger skal spille i den grønne omstilling. Ikke uden grund, da bygningsbestanden står for knap 40 pct. af det samlede energiforbrug. Det skriver Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.Foto: Dansk Byggeri
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael H. Nielsen
Direktør i Dansk Byggeri

Uden mål er det svært at score. Sådan er det i sportens verden – men også når det gælder den grønne omstilling, og siden den nye regering kom til i sommer, er der sendt helt andre signaler om mål og midler for den grønne omstilling. Det har skabt masser af usikkerhed i det erhvervsliv, der har fokus på området.

For hvad er ambitionerne, og hvad vil regeringen investere i den grønne omstilling? Er der øje for, at en ambitiøs målsætning for den danske energipolitik kan omsættes til indtjening for Danmark?

Det er der forskellige svar på. Formand for Klimarådet, Peter Birch Sørensen, siger, at ”Den grønne omstilling skal accelereres, ikke forsinkes. Det er dyrt og farligt at tøve med klimaindsatsen”, mens klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt taler om, at ”omstillingen skal være realistisk”.

Det burde være en selvfølgelighed, at byggeerhvervet kommer til at byde aktivt ind i den energikommission, som energiministeren står over for at nedsætte.

Michael H. Nielsen
Direktør i Dansk Byggeri

I byggeerhvervet er vi optaget af, hvilken rolle bygninger skal spille i den grønne omstilling. Ikke uden grund, da bygningsbestanden står for knap 40 pct. af det samlede energiforbrug. Vi har da også i mere end ti år arbejdet målrettet med innovation og udvikling af krav til bygningers energiforbrug.

Ikke mindst samarbejdet mellem myndigheder og erhverv om planlagte skærpelser af energikrav til nybyggeri har vist sig at være en meget effektiv vej til, at vi i dag opfører nybyggeri, der kræver den halve mængde energi i forhold til det, vi forsynede nybyggeri med for 10 år siden.

En vigtig indsats
Hvilken rolle skal energirenovering og -effektivisering af den bestående bygningsmasse så spille? Og vil vi være i stand til at udløse det potentiale på 50 pct. energireduktion, som erhvervet anviste i et initiativkatalog i 2013?

Det burde være en selvfølgelighed, at byggeerhvervet kommer til at byde aktivt ind i den energikommission, som energiministeren står over for at nedsætte. Dels for at sikre, at der er fokus på såvel fossilfri energiproduktion som energieffektivisering, men også for at der for alvor kan blive tænkt i sammenhænge mellem energiproduktion, energilagring og perspektiver i forskydning af energiforbrug.

I sidste ende handler det om, at der skal anlægges et helhedssyn, der sikrer en samfundsøkonomisk effektiv omstilling af vores energisystem, hvor produktionskapacitet skal sammenholdes med behovet for tilført energi og dermed energieffektivisering.

Og indsatsen er ikke ligegyldig i forhold til fx markedsmuligheder. I byggeriet kan vi fremvise mange virksomheder, der på bedste vis har forstået at omsætte klart og tidligt udmeldte mål på energiområdet til nye produkter, der afsættes på eksportmarkederne. Og det er ikke noget lille potentiale, vi her taler om.

Det Internationale Energiagentur (IEA) vurderer, at markedet for energieffektivt byggeri vil vokse til 895 mia. kr. i 2020. Og opnår man ved COP21-mødet i Paris en aftale om at holde temperaturstigningen i dette århundrede under to grader, vil det kræve massive investeringer i energieffektiv teknologi og bæredygtigt byggeri. Helt op til 53.000 mia. kr. i perioden 2015-2030, vurderer IEA.

Det er altså ikke ligegyldigt, hvilke mål vi afstikker nationalt og internationalt. Der er store markedspotentialer for dem, der kan levere løsningerne. Og det bør både Danmark og den danske byggebranche satse stort på at blive en del af.

Derfor skal bygninger og ikke mindst energirenovering af bygninger have en central rolle i den grønne omstilling – og det bør der være fokus på i den kommende energikommission.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael H. Nielsen

Seniorrådgiver, Concito
landsskabsarkitekt (Københavns Uni. 1983), master i offentlig administration (CBS 2000)

0:000:00