Debat

Danske Byggecentre: Byggepriserne er ingen undskyldning for at udskyde alment boligbyggeri

Pandemien har sat varige spor på byggepriserne. Regeringen må hæve rammebeløbet og begynde at bygge de planlagte almene boliger, fordi forholdene ændrer sig ikke foreløbigt, skriver Palle Thomsen.

I byggebranchen er forventningerne, at prisstigningerne vil efterlade et varigt aftryk, og at materialepriserne næppe finder tilbage til samme niveau som tidligere, skriver Palle Thomsen.<br>
I byggebranchen er forventningerne, at prisstigningerne vil efterlade et varigt aftryk, og at materialepriserne næppe finder tilbage til samme niveau som tidligere, skriver Palle Thomsen.
Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Palle Thomsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når de almene byggeprojekter skrinlægges med høje omkostninger på byggematerialer og håndværkere som undskyldning, skyldes det, at man fra regeringen glemmer at se byggebranchen som del af et globalt setup.

Det er nemlig vigtigt at erkende, at den danske byggebranche er en del af et globalt kredsløb, hvor ændringer rundt omkring i verden kan forårsage store udsving på for eksempel materialepriserne i Danmark.

Derfor er der ingen anden udvej end at hæve rammebeløbet. For sagen er den, at vi ikke kun i Danmark har vores gang i byggebranchen.

Nej, det har man faktisk i store dele af verden. Det betyder, at efterspørgslen på håndværkere og byggematerialer stiger som konsekvens heraf.

Læg dertil, at coronakrisen ikke kun har sat gang i den danske byggebranche, den har også betydet, at flere fabrikker og materialeproducenter i længere perioder har været nødsaget til at nedlukke.

Da de så endelig fik gang i produktionen, oplevede de logistikproblemer, der stadig besværliggør transporten og leverancer af materialer.

Temadebat

Hvordan forhindrer vi, at høje byggepriser sætter alment nybyggeri i stå?
Boligorganisationer har advaret mod, at høje byggepriser risikerer at sætte det almene nybyggeri i stå. Advarslen kommer, efter at S-regeringen med finanslovsaftalen for 2022 ikke har hævet det maksimale rammebeløb, som de almene boligorganisationer skal holde sig under, når organisationerne bygger nyt.

Loftet risikerer at stå i vejen for opførelsen af de cirka 22.000 almene boliger, som regeringen ellers ønsker, fordi byggeomkostningerne til blandt andet håndværkere og materialer er enormt høje.

Altinget giver i en temadebat ordet til blandt andet almennyttige boligselskaber og partier i Folketinget, som vil give deres bud på, hvad politikerne og almensektoren skal gøre ved de aktuelt høje byggepriser, der udfordrer planerne om at bygge markant flere almene boliger. Bør politikerne acceptere at hæve maksimumbeløbet? Eller vil det være fornuftigt at slå koldt vand i blodet og afvente lavere byggepriser?

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi må altså konstatere, at coronakrisen vil sætte varige spor på den globale produktion og leverance af materialer, og det vil næppe ændre sig foreløbig.

Mangel på byggematerialer

Kigger vi på de stigende håndværkerpriser, er forklaringen den sammen, nemlig udbud og efterspørgsel.

Derfor er udsigten til stabile lønninger til håndværkerne heller ikke noget, som vi kan forvente lige foreløbig. Her er situationen den, at manglen på faglært arbejdskraft er så stor i byggebranchen, at 41 procent af virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen oplever mangel på arbejdskraft som yderligere en produktionsbegrænsning.

Situationen for byggematerialerne er den samme. Det globale byggeboom presser priserne i vejret, corona har midlertidigt lukket producenter, og transportsektoren har været ramt af restriktioner, der har besværliggjort transporten af varer på tværs af landegrænser.

Nogle materialer har været ekstraramt af prisstigninger. Her taler jeg særligt om træ, jern, stål og isolering. Kigger vi på træet, skyldes de høje prisstigninger blandet andet, at USA og Kina har støvsuget det europæiske marked.

Her bærer den lille barkbille en stor del af ansvaret, den var skyld i, at 14,5 millioner hektar skov i Canada er blevet ødelagt med det resultat, at man i dag oplever en markant mangel på træ i Nordamerika.

Der bliver i dag eksporteret så meget europæisk træ, særligt til Kina, at man i Belgien har foreslået at gøre træ til et "strategisk vigtigt råmateriale" med det formål at mindske eksporten og beholde forarbejdningsprocessen i EU. Dels fordi man frygter, at EU-landende vil mangle træ til den grønne omstilling af byggebranchen.

Det offentlige skal gå forrest

Træ er med andre ord blevet en globalt efterspurgt vare, og prisen er fulgt med efterspørgslen.

Mit råd til regeringen er at hæve rammebeløbet og komme i gang med at bygge de planlagte almene boliger

Palle Thomsen
Direktør, Danske Byggecentre

Vi ved erfaringsmæssigt, at et marked skal bruge tid på at normalisere sig efter voldsomme udsving. Sammenlægger vi det med de aktuelle globale tendenser, forventer vi ikke at se store fald i materialepriserne.

Spørger man rundt i byggebranchen, er forventningerne den samme, nemlig at prisstigningerne vil efterlade et varigt aftryk, og at materialepriserne næppe finder tilbage til samme niveau som tidligere. I hvert fald ikke foreløbigt.

Det efterlader regeringen med følgende spørgsmål: Forventer man et snarligt og betydeligt fald i aktiviteterne i byggebranchen, både globalt og nationalt? Hvis svaret er nej, er spørgsmålet, hvor længe vi i så fald skal vente på flere almene boliger?

Mit råd til regeringen er at hæve rammebeløbet og at komme i gang med at bygge de planlagte almene boliger. Dels fordi jeg ikke forventer noget fald i priserne på hverken håndværkere eller materialer – og fordi de almene boliger er et oplagt sted for det offentlige at gå forrest i den grønne omstilling ved at bygge bæredygtige boliger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Palle Thomsen

Adm. direktør, Danske Byggecentre
m.sc. i økonomi (Handelshøjskolen, Århus, 1986)

0:000:00