Debat

Organisationer: Boligjobordningen er vejen til en grønnere finanslov

DEBAT: Boligjobordningen er den bedste fødselshjælper for energieffektiviseringer i boliger, og derfor bør den ikke bare fortsætte, men styrkes på finansloven, mener tre organisationer.

Boligjobordningen har efterhånden udviklet sig til lidt af en politisk rutsjebanetur, mener aktører på VVS- og elbranchen.
Boligjobordningen har efterhånden udviklet sig til lidt af en politisk rutsjebanetur, mener aktører på VVS- og elbranchen.Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Jørgen Hansen, Henrik W. Petersen og Jørgen Juul Rasmussen
Direktør i Tekniq Arbejdsgiverne, forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet og forbundsformand i Dansk El-Forbund

Boligjobordningen har efterhånden udviklet sig til lidt af en politisk rutsjebanetur.

Netop som man tror, den hviler sikkert på toppen, sendes ordningen igen for fuld fart ned i dybet, mens skiftende politikere sår tvivl om dens fremtid.

Senest har regeringens støttepartier Radikale, SF og Enhedslisten nu gjort ordningen til et centralt punkt under finanslovsforhandlingerne med det klare formål at tage livet af den populære fradragsmulighed.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det endda kort tid efter, at Socialdemokratiet gjorde det klart, at Boligjobordningen skulle bestå.

Giv boligejere en grøn gulerod
Der er da også al mulig god grund til ikke bare at lade Boligjobordningen leve videre, men i høj grad også at styrke og målrette den, så den de kommende år kan være med til at sætte yderligere gang i boligejernes grønne omstilling.

Ved at fjerne fradraget fjerner man et væsentligt værktøj til at sikre, at den almindelige dansker påtager sig en del af ansvaret og en aktiv rolle i den grønne omstilling. 

Niels Jørgen Hansen, Henrik W. Petersen og Jørgen Juul Rasmussen
Direktør i Tekniq Arbejdsgiverne, forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet og forbundsformand i Dansk El-Forbund

Vi ser tydeligt, at selv de bedste intentioner om energieffektivisering lynhurtigt fuser ud i ingenting, når de skal omsættes til handling.

For selvom investeringer i at gøre hjemmet mere energirigtigt tjener sig ind på sigt, så kan her og nu-regningen få mange boligejere til at smække opsparingskontoen i.

Der er med andre ord brug for en solid, grøn gulerod for at hjælpe den grønne tankegang på vej, og her har Boligjobordningen en helt central rolle.

Fradragsmulighederne skal målrettes
Ved at fjerne fradraget fjerner man et væsentligt værktøj til at sikre, at den almindelige dansker påtager sig en del af ansvaret og en aktiv rolle i den grønne omstilling. 

Derfor bør politikerne, i stedet for konstant at så tvivl om ordningens fremtid, styrke den og gøre den grønnere, så man målretter fradragsmulighederne mod eksempelvis udskiftningen af fossile varmekilder til mere miljøvenlige alternativer eller generel energirenovering af boligen. 

Samtidig opfordrer vi til, at man hæver det fradragsberettigede beløb og sørger for, at det også kommer til at omfatte de smarte energibesparende installationer – og ikke som i dag kun håndværkernes arbejdsløn.

Og så skal det være muligt at overføre ubrugte fradrag fra år til år for på den måde at få et motiverende tilskud til at effektivisere boligens energiforbrug.

Handler om at sparke klimaindsatsen igang
For nylig blev vi præsenteret for et finanslovsforslag, der fra flere sider er blevet kritiseret for ikke i tilstrækkelig grad at fokusere på de miljøudfordringer, vi står overfor.

Også her vil en grønnere og stærkere Boligjobordning være et velkomment indslag, som kan give hele finansloven en tiltrængt grøn nuance.

Det vil vise, at der ikke kun var tale om spil for galleriet, når politikerne under optakten til årets folketingsvalg nærmest stod i kø for at demonstrere deres grønne sindelag.

Vi skal gøre noget ved miljøet og klimaet, og det kan kun gå for langsomt! Derfor giver det også god mening at sætte ind der, hvor gevinsten vil være størst.

Landets bygninger står for cirka 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug og vil derfor være et helt naturligt sted at sætte ind.

Men skal vi leve op til regeringens store miljøambitioner, så nytter det ikke noget, hvis politikerne tager livet af en af de få populære støtteordninger, som kan underbygge danskernes grønne bevidsthed.

Det handler i sidste ende om at sparke gang i klimaindsatsen på en måde, så alle kan være med. Og så vil det unægtelig være en skidt start at tage livet af Boligjobordningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik W. Petersen

Forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet
vvs-montør og blikkenslager (Blikkenslagersvendenes A/S i Valby)

Jørgen Juul Rasmussen

Fhv. forbundsformand, Dansk El-Forbund
Elektriker

Niels Jørgen Hansen

Direktør, TEKNIQ, fhv. formand, Venstres Ungdom
cand.oecon.

0:000:00