Debat

Domea: Beboere i almensektoren må ikke betale prisen for stigende byggepriser

Højere byggeomkostninger kan udfordre de politiske ambitioner om flere almene boliger, ligesom priserne udfordrer bæredygtige byggerier. Finansieringsvilkårene for de almene boliger skal revideres, og et gennemførselsbidrag kan være nyttigt her og nu, skriver Thomas Holluf Nielsen.

Vi ser endnu flere almene byggerier, der
reelt er sat i stå. Der er behov for politisk handling nu, skriver Thomas
Holluf Nielsen.
Vi ser endnu flere almene byggerier, der reelt er sat i stå. Der er behov for politisk handling nu, skriver Thomas Holluf Nielsen.Foto: Pressefoto
Thomas Holluf Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sammen med flere andre relevante aktører var vi allerede i forsommeren 2021 ude at råbe vagt i gevær.

Priserne på byggematerialer var gået i vejret i en sådan grad, at det i løbet af ganske få måneder blev væsentligt dyrere at bygge og renovere.

Og vi advarede allerede dengang om, at det potentielt kunne sætte prop i byggeriet i en branche, som i forvejen arbejder med stramme budgetter og faste rammebeløb.

Den politiske handling, der var behov for, hvis udviklingen skulle vendes, udeblev, og nu har virkeligheden ikke kun bekræftet vores bange anelser, den har faktisk overhalet dem.

Så hvis ikke de høje materialepriser skal sætte en effektiv kæp i hjulet på alle gode politiske ambitioner om at sikre flere gode og billigere almene boliger på landkortet, skal der handles nu.

Temadebat

Hvordan forhindrer vi, at høje byggepriser sætter alment nybyggeri i stå?
Boligorganisationer har advaret mod, at høje byggepriser risikerer at sætte det almene nybyggeri i stå. Advarslen kommer, efter at S-regeringen med finanslovsaftalen for 2022 ikke har hævet det maksimale rammebeløb, som de almene boligorganisationer skal holde sig under, når organisationerne bygger nyt.

Loftet risikerer at stå i vejen for opførelsen af de cirka 22.000 almene boliger, som regeringen ellers ønsker, fordi byggeomkostningerne til blandt andet håndværkere og materialer er enormt høje.

Altinget giver i en temadebat ordet til blandt andet almennyttige boligselskaber og partier i Folketinget, som vil give deres bud på, hvad politikerne og almensektoren skal gøre ved de aktuelt høje byggepriser, der udfordrer planerne om at bygge markant flere almene boliger. Bør politikerne acceptere at hæve maksimumbeløbet? Eller vil det være fornuftigt at slå koldt vand i blodet og afvente lavere byggepriser?

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Kedelig tendens

De høje byggeomkostninger er nu en daglig realitet for alle de af vores kunder, som ønsker at bygge nyt eller renovere – og det gælder i hele landet – og så gør det kun ondt værre, at grundpriserne i de større byer samtidig stikker af.

Vi har derfor allerede set, hvordan de første byggesager fra den ene dag til den anden fik problemer med at holde sig inden for rammebeløbet på grund af materialeprisernes himmelflugt.

Og vi har desværre også oplevet den kedelige konsekvens, at det er begyndt at ramme kvalitet og ambitionsniveau i byggeprojekterne. Hvor et byggeri før havde været udbudt med en bæredygtig trækonstruktion, må vi genudbyde med en traditionel tung facade. Ikke det bedste signal i en tid, hvor vi gerne vil vælge bæredygtige løsninger og reducere ressourceforbruget.

Lige netop den pointe er vigtig at betone: De udfordringer, som vi står med lige nu, handler ganske rigtigt om, hvorvidt der kan opføres almene boliger i et tempo, som matcher det aktuelle samfundsbehov, og til en pris, hvor mennesker med en almindelig indkomst kan være med.

Men det handler i lige så høj grad også om, at sikre fremtidens almene boligmasse – altså at nye almene boliger opføres i en kvalitet og med et ambitionsniveau, som holder og som peger fremad i forhold til at sikre gode, bæredygtige og sunde boliger.

Alternativ til det private boligmarked

I brancheorganisationen BL har man for nylig lavet en rundspørge, som viser, at syv ud af ti almene bygherrer på landsplan føler sig presset af de stigende priser, og vi ser endnu flere byggerier, der reelt er sat i stå.

Der er derfor behov for politisk handling nu. Og den almene branche kan endnu engang levere en løsning finansieret af os selv.

Ligesom man har valgt at etablere en grundkøbsfond for at imødekomme problemet med de dyre byggegrunde, må man på samme måde se på, hvordan vi forhindrer, at høje materialepriser sætter byggeprojekterne i stå eller – og det er næsten lige så slemt – forringer kvaliteten af de boliger, som opføres.

De høje byggeomkostninger er nu en daglig realitet for alle de af vores kunder, som ønsker at bygge nyt eller renovere

Thomas Holluf Nielsen
Direktør, Domea

En løsning kunne være forslaget om et midlertidigt "gennemførelsesbidrag", sådan som blandt andre BL har foreslået. Gerne suppleret med vores tidligere forslag om at se på de gældende finansieringsvilkår for de almene boliger generelt, så beboerne i de almene boliger for eksempel også kan få gavn af de fortsat lave renter i stedet for at sende pengene videre til staten.

Vigtigt er det i al fald, at vi ikke fokuserer blindt på at hæve maksimumsbeløbet, da vi så utvivlsomt vil se huslejen gå op. Der er som bekendt kun beboerne til at betale regningen.

Og det scenarie ønsker vi ikke – slet ikke på et tidspunkt, hvor de almene boliger gerne skulle vedblive at være et reelt og betalbart alternativ til det private boligmarked.    

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Holluf Nielsen

Adm. direktør, Domea.dk
HD i Informationsteknologi og i Økonomistyring (CBS 2002)

0:000:00