Debat

Ejendomsforening: Brug for helhedsorienterede klimatiltag

DEBAT: Vi har ikke brug for flere støtteordninger, men derimod politisk mod til at skabe fornuftige rammer, så energirenoveringen af den ældre boligmasse kan komme ordentligt i gang, skriver Torben Christensen, adm. direktør i Ejendomsforeningen Danmark.

Vi ved alle, at vi står over for en kæmpe klimaudfordring. Reduktionen i energiforbruget bør ikke blive ved de fine ord. Det mener Torben Christensen, adm. direktør i Ejendomsforeningen Danmark.
Vi ved alle, at vi står over for en kæmpe klimaudfordring. Reduktionen i energiforbruget bør ikke blive ved de fine ord. Det mener Torben Christensen, adm. direktør i Ejendomsforeningen Danmark.Foto: Ejendomsforeningen Danmark
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Christensen
Adm. direktør i Ejendomsforeningen Danmark

Alt for få boliger energirenoveres. Det gælder både for de private lejeboliger og andels- og ejerboliger. Vi har brug for, at politikerne gennemfører helhedsorienterede og langtidsholdbare klimatiltag, hvis vi for alvor skal sætte gang i energirenoveringen af den ældre boligmasse.

Vi ved alle, at vi står over for en kæmpe klimaudfordring. Reduktionen i energiforbruget bør ikke blive ved de fine ord. Der er brug for, at en betydelig del af den ældre bygningsmasse energirenoveres, fordi 40 procent af det samlede energiforbrug bruges i selve driften af ejendommene. Hvis vi skal nå i mål, kræver det, at en række barrierer fjernes.

Mange af de ældre boliger i etageejendomme ligger i København og på Frederiksberg. Her får langt hovedparten af forbrugerne deres varme via fjernvarme. Helt præcist er det 93 procent af ejendommene, som forsynes via fjernvarme, uanset om det er private lejeboliger eller andels- og ejerboliger.

Men jo større en andel abonnementsprisen udgør af den samlede regning, jo mindre er gevinsten ved at foretage en energirenovering i boligen. Det betyder, at selv om man energirenoverer og derigennem måske halverer varmeforbruget, så falder varmeregningen ikke tilsvarende. Der er dermed ikke tilstrækkeligt incitament, og det skal løses, hvis flere af de ældre udlejningsejendomme samt ejer- og andelsboliger skal energirenoveres.

Paradoksproblemet lever
Ejendomsforeningen Danmark deltager i energisamarbejdet Project Zero. Det er etableret for at rette fokus på behovet for at opnå flere energibesparelser i de private lejeboliger. Projektets målgruppe er derfor private udlejere og lejere, der indgår i gennemførelsen af energirenoveringer. Men Project Zero har for nylig konstateret, at der er brug for langt mere viden og for at gøre det mere attraktivt for private boligudlejere at energirenovere, hvis arbejdet skal have en egentlig effekt, fordi det såkaldte paradoksproblem stadig lever.

Paradoksproblemet betyder, at en udlejer ikke kan være sikker på at få en forhøjelse af lejen, hvis han energirenoverer en ejendom, selv om lejerne får en besparelse på varmeregningen og bedre komfort. Dette paradoks har tænketanken Concito allerede tilbage i 2011 beskrevet i rapporten ”Grøn byfornyelse – fra paradoks til potentiale”.

Reglerne i boliglejelovene gør nemlig, at udlejer ikke kan skifte et gammelt, men funktionsdygtigt oliefyr i en ejendom til et mere energivenligt ét af slagsen, da loven ikke definerer dette som en forbedring. Dermed kan udgiften ikke lægges på lejen, og udlejer har ikke det nødvendige incitament, da han selv må betale for investeringen og overlade besparelsen til lejerne.

Dette paradoksproblem skal selvfølgelig løses, hvis energiforbruget skal ned i de private lejeboliger. Politikerne kan hente inspiration i den almene sektor, hvor udgiften til en energiinvestering kan lægges direkte på lejen.

Energirenovering kræver helhedssyn
Beboernes adfærd er endnu en parameter, som spiller ind på energiforbruget i boligerne. Det er afgørende, at vi i stigende grad køber produkter, som ikke bruger så meget energi.

Privatbo har sammen med Techem høstet erfaringer i, hvordan man kan sætte fokus på lejernes adfærd, så energiforbruget kan nedbringes. I en konkret ejendom kan beboerne følge deres energiforbrug på en skærm i boligen, og de kan sammenligne deres forbrug med det gennemsnitlige forbrug for en bolig i ejendommen.

Disse erfaringer skal gøres tilgængelige og bredes ud, da adfærd også er en væsentlig parameter i energirenovering.

Når vi ser på energirenovering, så er det altså ganske komplekst. Vi har ikke brug for flere støtteordninger men derimod for helhedssyn og politisk mod til at skabe et sæt visionære og fornuftige rammer, så energirenoveringen af den ældre boligmasse kan komme ordentligt i gang.

Vi har brug for helhedsorienterede klimatiltag, der er tilpasset de forskellige boligformer.

Torben Christensen
Adm. direktør i Ejendomsforeningen Danmark

Vi har brug for helhedsorienterede klimatiltag, der er tilpasset de forskellige boligformer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Christensen

Bestyrelsens senior rådgiver, Camelot Europe
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1985)

0:000:00