Kommentar af 
Marie Scott Poulsen

Frie købmænd åbner op for den demokratiske samtale inden kommunalvalget

I september og oktober bliver nærdemokratimøder stablet på benene af frie købmænd, så borgere i lokalsamfundet kan få afklaret deres spørgsmål inden kommunalvalget. Det skal vi støtte op om, siger Marie Scott Poulsen, uddelingschef, KFI Erhvervsdrivende.

Frie købmænd har en vigtig rolle i udviklingen af lokalsamfundet. De styrker både de lokalpolitiske visioner og sammenhængskraften på tværs af land og by, siger Marie Scott Poulsen.
Frie købmænd har en vigtig rolle i udviklingen af lokalsamfundet. De styrker både de lokalpolitiske visioner og sammenhængskraften på tværs af land og by, siger Marie Scott Poulsen.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Marie Scott Poulsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Frie købmænd supplerer det brede dagligvaresortimentet med lokalpolitiske debatter op mod Kommunalvalget.

Egentlig er tanken snublende nærliggende. Købmandens rolle i lokalsamfundet er uomtvistelig, købmanden er hver eneste dag vært for de lokale borgere, og butikken har flere steder efterhånden udviklet sig vigtige mødesteder, ja nærmest en slags forsamlingshuse.

57 procent af de frie købmænd er engagerede i den lokale handelsstandsforening eller erhvervsklub og knapt halvdelen af dem i udvikling af lokalområdet – for eksempel byudvikling. 89 procent støtter lokale klubber og foreninger med sponsorater.

Købmanden bidrager helt konkret til lokalsamfundet med arbejdspladser – ofte også til de unge. I et lidt større perspektiv er det igen og igen tydeliggjort, hvor meget lokale indkøbsmuligheder betyder for lokalsamfund, især uden for de større byer.

Fra vores perspektiv er købmandens rolle som lokalt omdrejningspunkt afgørende for fortsat udvikling også af de mindre bysamfund.

Marie Scott Poulsen
Uddelingschef, KFI Erhvervsdrivende Fond.

'Tæt på lokale indkøbsmuligheder' er det tredjevigtigste parameter, når vi skal finde et nyt hjem, og den lokale købmand er dermed stærkt medvirkende til at sikre sammenhængskraften, ikke alene ude i de mindre lokalsamfund, men også på tværs af land og by.

Omvendt har lokalpolitiske visioner og beslutninger enorm betydning for den lokale købmand: Hvordan er infrastrukturen, befolkningssammensætningen – og ikke mindst: hvordan behandler bystyret de lokale erhvervsdrivende?

I oktober danner købmandsbutikker i foreløbigt fem mindre byer rammen for debat, når købmanden som vært ved de nye ’nærdemokratimøder’ byder velkommen til både interesserede borgere, lokalpolitikere og -presse, lokalt valgte folketingspolitikere og andre interesserede.

Den demokratiske samtale om lokalsamfundets udvikling er naturligt indlejret i samme lokalsamfund og derfor er det mest naturlige mødested der, hvor lokalbefolkningen mødes i forvejen: hos købmanden. At der så denne dag er både telte og grillpølser i anledning af debatten, og de fine gæster – både lokalpolitikere og købmandskunder – kan kun forbedre oplevelsen.

Teltdugen slås til side i Vils, Bækmarksbro, Agerskov, Helsingør og Nyrup i løbet af september og oktober måned, så hele lokalsamfundet kan samles om debat og få afklaret påtrængende spørgsmål op mod kommunalvalgdagen 16. november.

KFI Erhvervsdrivende Fond har støttet de fem nærdemokratimøder med en uddeling. Fra vores perspektiv er købmandens rolle som lokalt omdrejningspunkt afgørende for fortsat udvikling også af de mindre bysamfund. Det gælder selvfølgelig den helt grundlæggende fødevareforsyning i alle hjørner af landet, men det gælder sandelig også som mødested, sponsor for de lokale sportsklubber og engageret lokal drivkraft.

At vi som fond har muligheden for at støtte arrangementer, hvor de frie købmænd nu byder lokalbefolkning og politikere inde for og viser, at deres andel i samfundsudviklingen rækker langt ud over dagligvareindkøb, er en stor glæde.

Rigtig godt kommunalvalg 2021.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00