Grøn nedrivning: Byggeaffald er et råstof


Klaus Ulrik Mortensen
JournalistLandbrug bliver nedlagt og flere offentlige ejendomme mister deres funktioner. Derfor skal vi se på bygningerne som en ressource fremfor kun et problem.
Martin Damm (V), Formand KL's teknik- og miljødudvalg
I Danmark er mængden af byggeaffald fra 1994-2009 steget med 104 procent.
I samme periode er den samlede mængde affald steget med 25 procent.
En pulje på 400 millioner kroner til nedrivning og istandsættelse af bygninger i yderområderne var et af elementerne i første halvdel af vækstpakken.
Forventningen er, at det vil medføre tusindvis af nedrivninger de kommende år. Og for at sikre at arbejdet udføres så miljørigtigt som muligt, søsætter Miljøstyrelsen nu i samarbejde med KL og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter et projekt, som sigter mod at genanvende en større del af byggematerialerne.
"Sammen med kommunerne bruger vi millioner på at rive forladte huse ned i vores landdistrikter, og derfor er det helt oplagt, at vi også kigger på, hvordan vi løser den opgave på den bedste måde. Både for miljøet, og fordi det er sund fornuft at genbruge en del af de gode byggematerialer, der kommer ud af indsatsen", siger minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen.