Debat

Byggeinstitutleder: Hvis vi skal nå målet om klimaneutralitet i 2050, skal vi sætte i løb allerede nu

Når man tænker på, hvor lidt vi har minimeret ressourcespildet i byggerier over de seneste årtier, er det skræmmende og en kende urealistisk, at vi i Danmark skal være CO2-neutrale om under 28 år, skriver Lars Pico Geerdsen.

Missionen om at bygge og bo
i en bæredygtig verden stiller enormt store krav til forskerne i byggeriet,&nbsp;skriver Lars Pico Geerdsen.<h1><br></h1>
Missionen om at bygge og bo i en bæredygtig verden stiller enormt store krav til forskerne i byggeriet, skriver Lars Pico Geerdsen.


Foto: Pressefoto. BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø
Lars Pico Geerdsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vil man sende et menneske til Mars, er første skridt at beslutte sig for at ville fuldføre missionen. Det er ikke nok at have lyst til egenhændigt at ville lykkes.

Man er nødt til at samle et hold og derefter sammen gå all in på at finde viden og praktiske løsninger, som hver dag bringer teamet tættere på missionens mål. Brændstoffet i dét arbejde er det tværgående samarbejde mellem staten, markedet og civilsamfundet.

De samme mekanismer er i spil i den massive og akutte bæredygtige omstilling, vi som verden står overfor lige nu. Aldrig før har kloden stået i så omfattende og akut en udviklingssituation. En situation, hvor byggeriet er ansvarlig for en anseelig del af den problematiske CO2-udledning.

Aldrig før har kloden stået i så omfattende og akut en udviklingssituation

Lars Pico Geerdsen
Institutleder, Build, Aalborg Universitet

I Danmark har vi en lang tradition for tværsektionelt samarbejde mellem netop stat, marked og civilsamfund, hvor vi sammen opfinder ny viden og praktiske løsninger.

Det er den samarbejdskultur, som placerer Danmark et særligt sted. Et sted med muligheder for at lykkes med missionen. Men vi skal løfte kollektivt, og alle i vores branche skal trække på samme hammel. Vi skal ville til Mars.

Regeringens pejlemærker og milepæle frem mod målet handler blandt andet om krav til reduceret CO2-udledning i byggeriet fra 2023 og 2025 samt krav om livscyklusvurderinger af alle bygninger fra 2023.

Danmark har naturligvis også de overordnede klimamål om en samlet CO2-reduktion på 70 procent i 2030 og CO2-neutralitet i 2050. Ambitionerne er et skridt på vej til målet, men det er ikke hele vejen.  

Fra tanke til virkelighed
Spørgsmålet er, nu hvor regeringen har udpeget en retning, hvordan vi gør det i praksis. Hvordan skal vi for eksempel sikre livscyklusvurderinger, hvis datagrundlaget ikke er helt nøjagtigt, men bygger på generiske data.

Et konkret eksempel fra forskningen viser, at en mursten ikke bare er en mursten, når det kommer til LCA-beregninger. Den generiske data viser en gennemsnitlig udledning på knap 60 kilo CO2-ækv/m2, mens nogle mursten kun udleder cirka 15 kilo CO2-ækv/m2 og andre helt op til 100 kilo CO2-ækv/m2.

Hvordan tilgår vi den udlednings-diskrepans, så vi “nærmer os Mars”? Det kræver for eksempel et tættere samarbejde med materialeproducenter, som har den korrekte data, der danner grundlaget for vores bæredygtige transformation.

Samtidig skal videninstitutionerne forpligte sig til at omsætte den data til brugbare værktøjer og (videre)uddannelse, som igen skal optages i branchen.

Byggeriet står for rundt regnet 30 procent af vores materialeforbrug og 30 procent af den samlede affaldsmængde i Europa.

I Danmark viser nyere forskning tilmed, at omfanget af fejl, mangler og svigt i byggeriet ikke er blevet reduceret siden 2004, hvilket blot gør situationen endnu mere ærgerlig.

Spild i byggeriet
Netop fejl, mangler og svigt i byggeriet koster enorme summer. Både økonomisk, i arbejdstimer, materialer og affald. Det spildte forbrug fører alt sammen til en øget udledning af drivhusgasser.

Og når man tænker på, hvor lidt vi har minimeret dette ressourcespild over de seneste årtier på trods af viden, forskning, undervisning og så videre, er det godt nok skræmmende og en kende urealistisk, at vi i Danmark skal være CO2-neutrale om under 28 år.

Vi er derfor nødt til forstå, hvorfor spild opstår i dybden, hvordan omfanget af spild fordeler sig i byggeriets faser, og hvilke former for spild og typer byggematerialer eller -komponenter der oftest går til spilde med mere.

Læs også

For at sige det igen: Udfordringen kræver et tæt samarbejde mellem forskning og praksis samt transparente og tilgængelige byggeprojekter. Den kræver store databaser og villighed til at dele ud af både gode og dårlige erfaringer.

Det er ikke altid, at mange bække små giver en stor å. Nogle gange løber de små bække bare ud i sandet. Sådan er det også i byggebranchen, hvor vi er opdelt i mange mindre brancher med forskellige incitamenter.

Særligt afgrunden mellem anlægsfasen og driftsfasen har været problematiseret, da dem der bygger, ikke nødvendigvis har holdbarhed og drift med i deres løsninger. Men det bliver vi nødt til i fremtiden. Klimasituationen har sat en tyk streg under behovet for totaløkonomisk tænkning fra projektstart.

Fokus på målet
Bygningskonstruktioner står i mange år, og bygninger står for hele 40 procent af den samlede CO2-udledning i verden og 30 procent i Danmark. En stor del kommer fra driftsfasen, og derfor skal vi have dette fokusområde med i de langsigtede perspektiver, når vi udvikler.

Igen kræver det en holdindsats af myndigheder, bygherrer, rådgivere og producenter. Det kræver et vedholdende fokus på de store, fælles og langsigtede investeringer og et fundament af viden, hvor universiteterne og andre vidensinstitutioner bidrager med beregninger, analyser og praktiske anvisninger.

Missionen om at bygge og bo i en bæredygtig verden stiller enormt store krav til forskerne i byggeriet. Aldrig har det været mere afgørende, at vi er fokuserede på og i tæt dialog med branchens praktikere.

Spørgsmålet er, nu hvor regeringen har udpeget en retning, hvordan vi gør det i praksis 

Lars Pico Geerdsen
Institutleder, Build, Aalborg Universitet

Aldrig har det været så afgørende, at vi har indsigt i mange andre fagligheder og problematikker, end dem vi selv er eksperter i.

Aldrig har det været så afgørende, at det vi forsker i, kan bruges på Christiansborg, i investeringsoplægget, på tegnestuerne og uden på byggepladserne. Dynamikken mellem forskning og praksis skal være så intens, at vi kan se det ske in real time.

Byggeriets aktører skal bidrage med data, erfaringer og empiri, som igen skal omsættes til brugbare værktøjer og bringes i spil sammen med digital indsigt og konkrete og brugbare beregningsværktøjer. Og det skal så igen bakkes op om med uddannelser i bæredygtige byggeprocesser, efter- og videreuddannelser i høj kvalitet og så videre.

Selvfølgelig er missionen kompleks, det er verden jo også. Derfor er det endnu mere afgørende at holde et stædigt fokus på målet: En 100 procent reduktion af CO2-udledningen i 2050. Det er om 28 år. Det er lige om lidt. Der er med garanti flere veje dertil, men det afgørende er, at vi kollektivt og som branche sætter i løb. I dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Pico Geerdsen

Programchef, Designmuseum Danmark
Cand.polit, Phd. økonomi

0:000:00