Debat

Konservative: Almene boliger skal normalisere Christiania

Det er fuldstændig afgørende, at kommunen opretholder anvisningsretten til de nye almene boliger, hvis normalisering faktisk skal lykkes. Eller bliver sumpen ved Christianshavns Vold aldrig drænet, skriver Niels Peder Ravn.

Næste skridt er en normalisering af Christiania, som vi ser frem til med stor begejstring. Vi er ikke i tvivl om, at opførslen af 15.000 kvadratmeter boliger vil medvirke til at tage brodden af hele miseren, skriver Niels Peder Ravn.
Næste skridt er en normalisering af Christiania, som vi ser frem til med stor begejstring. Vi er ikke i tvivl om, at opførslen af 15.000 kvadratmeter boliger vil medvirke til at tage brodden af hele miseren, skriver Niels Peder Ravn.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Niels Peder Ravn
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Siden jeg i begyndelsen af 1980’erne deltog i Konservativ Ungdoms »Operation Bulldozer — Ryd Christiania«-kampagne, står min holdning til fristaden fuldstændig uforandret; Christiania er blandt mine absolutte yndlingsaversioner.

Temadebat

Kan Christiania bygge sig ud af problemerne?

I en ny aftale med staten har Fonden Fristaden Christiania sagt ja til at købe Christianshavns Vold - mod at der bliver bygget 15.000 kvadratmeter almene boliger.

Spørgsmålet er, om det er det rette tiltag? Og kan man overhovedet komme kriminalitet og sociale problemer til livs gennem byfornyelse?

Altinget By og Bolig åbner derfor for en temadebat, hvor vi stiller en række debattører netop det spørgsmål.

Om temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Har du et vigtigt input til debatten og vil deltage? Kontakt Altingets debatredaktion på [email protected].
 

Det skyldes, at vi i mere end 50 år har været vidner til en sort plet på bykortet. En plet, som har været kongerigets hovedleverandør af slum, forsømte børn, armod, misbrug og stoffer.

Og vi har set en samling assorterede anarkister og levebrøds-pushere, som har foregivet at udleve en romantisk hippiedrøm, som i virkeligheden har været centrum i en voldsspiral, der tog sin begyndelse allerede i forbindelse med besættelsen af Bådsmandsstrædes Kasserne i 1971.

En voldsspiral, som i dag har antaget uhyggelige dimensioner med et stigende antal drab og en fuldstændig uansvarlighed i forhold til forskellige former for euforiserende stoffer.

Skæbnens ironi

Nu er situationen imidlertid løbet Christianitterne af hænde, og derfor beder de om hjælp hos den ordensmagt, de ellers mest har kastet brosten og spyttet efter.

Det er naturligvis lidt ironisk. Men det er især positivt, for nu åbnes et vindue, som giver mulighed for at rette op på den forsømmelse, skiftende politikere på både Christiansborg og på Københavns Rådhus har gjort sig skyldige i gennem et halvt århundrede.

I første omgang skal en bandepakke med skærpede strafzoner svække de kriminelle i Pusherstreet.

Et tiltag, som har fuld opbakning fra Det Konservative Folkeparti, for hverken sælgere eller købere skal være i tvivl om, at deres ulovlige adfærd faktisk er … ulovlig.

Næste skridt er en normalisering af Christiania, som vi ser frem til med stor begejstring. Vi er ikke i tvivl om, at opførslen af 15.000 kvadratmeter boliger vil medvirke til at tage brodden af hele miseren.

Overlader vi beslutningerne til Christianitternes øverste myndighed — konsensusdiktaturet Fællesmødet — vil det fortsat være Christianitterne, som har magt over området

Niels Peder Ravn (K)
Medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune

Det er imidlertid fuldstændig afgørende, at kommunen opretholder anvisningsretten til de nye almene boliger, hvis normalisering faktisk skal lykkes.

Som det er nu, forsøger Christianitterne at få indflydelse på, hvem der får mulighed for at flytte ind, og det skaber en stor risiko for, at sumpen ved Christianshavns Vold aldrig bliver drænet.

Der er nemlig, ifølge Politiet, stadig pushere blandt fristadens beboere, og det er derfor afgørende, at en helt ny type medborgere indtager boligbyggeriet, så vi for alvor kan få et opgør med fristadens kultur.

Overlader vi beslutningerne til Christianitternes øverste myndighed — konsensusdiktaturet Fællesmødet — vil det fortsat være Christianitterne, som har magt over området.

Det er imidlertid afgørende for Det Konservative Folkeparti, at de nye boliger på Christianshavns Vold ikke bliver forbeholdt en lovløs elite.

Boligerne skal være tilgængelige for politibetjenten, sygeplejersken, pædagogen, håndværkeren, pensionisten og alle andre gode medborgere, som ønsker en almen bolig i hjertet af København.

Estrups Stræde

Men indtil de nye boliger skyder op, skal vi have skabt ro, lov og orden på Pusherstreet. Derfor har vi i Københavns Borgerrepræsentation afsat midler til at skabe en lokalplan for gaden.

Det er fundamentalt for normaliseringen af det nuværende Pusherstreet, at gaden antager en helt ny form, end den vi kender i dag.

Hos Det Konservative Folkeparti foreslår vi den type gade, som vi kender fra en større provinsby med blandt andet apotek, Borgercenter og mulighed for indkøb af fremdeles lovlige varer.

Og så skal gaden naturligvis have et formelt navn, så vi kan få rystet uordentligheden af den. Man kunne eventuelt forestille sig Estrups Stræde.

En appel til ministeren

Men lokalplaner tager tid, og medens vi venter, flyder tusindkronesedlerne og stofferne uhindret i gaden.

Derfor har vi i Det Konservative Folkeparti lyttet til christianitterne og taget initiativ til at samle hovedparten af partierne i Borgerrepræsentationen om at appellere til justitsminister Peter Hummelgaard om hurtigst muligt at etablere en nærpolitistation midt på Pusherstreet.

På den måde får vi én gang for alle sat en effektivt stopper for stofhandelen. Det er nu, vi kan råde bod på årtiers svigt og hjælpe christianitterne på Københavns præmisser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Peder Ravn

Medlem af Borgerrepræsentationen (K), Københavns Kommune
Copywriter

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00