Debat

Landdistrikter: Vækstplan kan ikke stå alene

DEBAT: Regeringens vækstplan bringer os uden tvivl et stykke ad vejen mod en bedre udvikling i landdistrikterne. Men der er stadigvæk meget langt til målstregen. Det mener Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Regeringens vækstplan minder til forveksling om vores fempunktsplan, hvilket vidner om at regeringen har lyttet til landdistrikterne. Det mener Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.
Regeringens vækstplan minder til forveksling om vores fempunktsplan, hvilket vidner om at regeringen har lyttet til landdistrikterne. Det mener Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.Foto: /Facebook
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Steffen Damsgaard
Formand, Landdistrikternes Fællesråd

Dansk økonomi er i fremgang, og flere steder i landet er beskæftigelsen stigende, men hvis vi ser på de dele af vores land, der er særlig pressede, altså landdistrikterne, så er behovet for vækstfremmende initiativer nærmest enormt. Siden krisen har væksten nemlig blomstret omkring hovedstadsområdet og de største byer uden at komme resten af landet til gode. Alt imens har urbaniseringen buldret derudaf, og Danmark ved at blive delt i udvikling og afvikling.

Det siger sig selv, at det reelle billede af situationen i yderområderne er mere nuanceret. I flere land- og yderkommuner går det nemlig godt. Her oplever man en vækst i både befolkning, erhvervsliv og turisme. Men det er uden for diskussion, at billedet er et noget andet, når man ser på landdistrikterne generelt.

I en globaliseret og konkurencepræget verden står og falder vores evne til at bevare det trygge og nære danske samfund med, at vi i fremtiden skaber endnu bedre rammer for det private erhvervsliv, som skaber den vækst og udvikling, der i sidste ende skal komme os alle sammen til gode, ikke kun i hovedstadsområdet, men i hele landet.

Fakta
Fra 26. januar og en måneds tid frem sætter By og boligdebatten fokus på udviklingen i landets udkantsområder.

Boligdebatten på Altinget: by og bolig har til formål at fokusere og styrke den boligpolitiske debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: by og bolig derfor eksperter, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for boligområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]

Ros til regeringen
I slutningen af november præsenterede regeringen en ambitiøs plan om at skabe vækst og udvikling i hele landet. Den omfangsrige plan vil uden tvivl medvirke til, at der bliver skabt yderligere vækst og udvikling i landdistrikterne.

Regeringens plan fortjener derfor stor ros og anerkendelse, for den viser, at man fra politisk side er klar til at arbejde for et land i balance. Men det er samtidigt vigtigt at huske, at planen ikke kan stå alene. Der skal langt mere til for at rette det skæve Danmark op, og på den måde skabe forudsætningerne for at vi også i fremtiden kan høste den vækst, der skabes uden for de største byer.

Regeringens plan fortjener derfor stor ros og anerkendelse, for den viser, at man fra politisk side er klar til at arbejde for et land i balance. Men det er samtidigt vigtigt at huske, at planen ikke kan stå alene.

Steffen Damsgaard
Formand, Landdistrikternes Fællesråd

Og der er nok at tage fat på i landdistrikterne, hvor hovedparten af de danske produktionsvirksomheder og Fødevareklyngen ligger, trænger man til en kickstart med bedre rammevilkår. Og det vil komme hele landet til gavn, for eksempel havde eksporten fra Fødevareklyngen i 2014 en værdi på 152 milliarder kroner – det er en fjerdedel af Danmarks samlede vareeksport. Derfor giver det god mening at forbedre de helt basale rammevilkår i landdistrikterne både i forhold til erhverv, bosætning, infrastruktur, uddannelse og sundhed.

Bedre balance i Danmark
Regeringens plan indeholder langt over 100 initiativer, og de kan - hvis de vigtigste bliver gennemført - øge vores velstand med flere milliarder kroner i de kommende år. De mange initiativer falder inden for fem overordnede indsatsområder, som vi i Landdistrikternes Fællesråd har arbejdet for i mange år. Ja, regeringens plan minder til forveksling om vores fempunktsplan, hvilket vidner om, at regeringen har lyttet til landdistrikterne.

Blandt tiltagene er højhastighedsbredbånd til de områder, hvor markedskræfterne i dag ikke slår til, nemmere betingelser for at få et boliglån og flere muligheder og bedre betingelser til landbrug- og fødevareproducenter.

Med hensyn til bredbånd er vi glade for, at vi nu ser en statsinvolvering, så vi kan få højhastighed ud til dem, der ønsker at bosætte sig ude i yderområderne. I aftalen afsættes 80 millioner kroner i år til bredbåndspuljen og 40 millioner kroner årligt fra 2017 til 2019. Puljen kan søges af kommuner og lokale sammenslutninger, hvilket vi i Landdistrikternes Fællesråd har kæmper hårdt for, blandt andet under forhandlingerne i Energistyrelsen.

Der er dog langt fra midler nok, men forhåbentlig kommer vi et stykke af vejen.

Også i forhold til øerne kommer vi et skridt nærmere målet om trafikal ligestilling. I år afsættes 48 millioner kroner til formålet, og de kommende år skal 95 millioner kroner bruges til at reducere prisen på færgebilletter. 

Det er rigtig godt, at man får reduceret den betalingsring, der ligger rundt om småøerne. Vi så også gerne, at man kunne sænke priserne i højsæsonen for turister, men det vigtigste er, at fastboerne bliver tilgodeset.

Vækstplanen bringer os uden tvivl et stykke af vejen, men at dømme efter den første politiske aftale, der blev lavet for få uger siden mellem regeringen og aftalepartierne, så er der stadig meget langt til målstregen. Det til trods er der ikke tvivl om, at vækstplanen vil bidrage til at skabe en bedre balance i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steffen Damsgaard

Landsformand, Landdistrikternes Fællesråd, byrådsmedlem (V), Lemvig Kommune
driftsleder ved landbruget

0:000:00