Debat

LLO: Ministers bog er fuld af fordomme om lejere. Lad det være et afsluttet kapitel, når han nu skal lovgive

Lejere passer også på deres boliger og indgår i frivillige fælleskaber. Det bør minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin, indse inden regeringens kommende boligudspil, skriver Lejernes Landsorganisations direktør.

Man bliver ikke en bedre borger, fordi man ejer sin bolig, skriver Claus Højte.
Man bliver ikke en bedre borger, fordi man ejer sin bolig, skriver Claus Højte.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Claus Højte
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kan man basere boligpolitik på fordomme? Eller: Man kan ikke kompensere for sin uvidenhed med fordomme?

Morten Dahlin (V), den nye minister for blandt andet byer og landdistrikter, skal i den nærmeste fremtid sammen med boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) forhandle regeringens boligudspil på plads.

Det er vi mange, der er spændte på. Især fordi Morten Dahlin er en af de fem yngre venstrefolk, der har skrevet bogen 'Må jeg være fri: Fem venstrefolk gør op med systemstaten', hvor de fem har stærke holdninger til boliger og boligformer. De mener, at ejerboligformen er den bedste, og at den bør fremmes på bekostning af lejeboligsektoren. Og det er selvfølgelig helt i orden.

Men i et forsøg på at gøre denne holdning rationel hævder de, at kun boligejere kerer sig om deres boliger. Kun når man ejer sin bolig, er man opsat på at vedligeholde og forbedre sin bolig – i modsætning til når man lejer sin bolig, lyder argumentet.

De fem underkender  fuldstændigt det enorme – og frivillige – fællesskab, der findes i de næsten en million lejeboliger i Danmark.

Claus Højte
Direktør, Lejernes Landsorganisations

Og borgere, der bor i ejerbolig, er per definition mere disponerede for at indgå i de frivillige, lokale fællesskaber, som de fem venstrefolk skriver så varmt om.

Systemstatens kvælertag

Lejeboligerne er simpelthen udtryk for systemstatens kvælertag på det personlige ansvar og de frivillige fællesskaber.

Især de almene boliger, der i de fem venstrefolks optik åbenbart både huser vellønnede bedsteborgere og samtidig koncentrerer borgere med sociale problemer.

De fejllæser deres egen statistik og hævder, at antallet af lejere overstiger antallet af ejere. Det er ikke rigtigt. Ifølge Danmarks Statistik bor 36 procent af danskerne i lejebolig og 57 procent i ejerbolig. De støtter sig til en såkaldt undersøgelse, hvor ejerboliglångiveren Nykredit spørger et lille antal danskere, om de ikke kunne tænke sig at eje deres boliger – og når frem til, at 70 procent ønsker at eje deres bolig.

Holdningen hos de fem er, at lejeboligernes andel af boligmassen skal begrænses – især den almene boligsektor. Vi skal simpelthen gøre ligesom i Norge, hvor der ikke findes almene boliger og hvor man motiverer til boligejerskab. Og så skal almene boliger kun være for de fattige.

Læs også

Underkender fælleskaber i lejeboligere

De fleste skal efter de fems holdning eje deres bolig, fordi selvejere med Thomas Jeffersons ord bliver bedre borgere, da selvejerne bedre evner selvstændig tænkning. Man er altså en bedre borger, hvis man ejer sin bolig.

Det er her, filmen knækker. For det første taler Thomas Jefferson om selvejerbønder i modsætning til husmænd (for at undgå fattigdom).

Lejeres fokus er ikke kun deres egne kvadratmeter, men ejendommen og boligkvaliteten for alle, der bor der.

Claus Højte
Direktør, Lejernes Landsorganisations

For det andet underkender de fem fuldstændigt det enorme – og frivillige – fællesskab, der findes i de næsten en million lejeboliger i Danmark. Både i almene boliger og i private udlejningsboliger er der levedygtige og livskraftige fællesskaber.

Deres fokus er lige præcis det fællesskab, der findes mellem boligerne og mellem de mennesker, der bor i ejendommene. Hver dag hele året arbejder titusindvis af frivillige for at gøre deres boligområder bedre. Deres fokus er ikke kun deres egne kvadratmeter, men ejendommen og boligkvaliteten for alle, der bor der.

Fællesskabet og beboerdemokratiet er helt rigtigt motiveret via lovgivning – og dermed af "systemstaten". Men det lever og virker til glæde for alle.

Virkeligheden er fuld af fælleskaber

I dag betaler de borgere, som bor til leje i renoverede eller nyere, privat udlejningsbyggeri i gennemsnit halvdelen af deres disponible indkomst i husleje. At de betaler så meget skyldes politiske beslutninger, der tilgodeser investorerne.

Det kan ikke overraske, hvis en del af disse lejere hellere vil eje deres bolig, frem for at hælde de fleste af deres penge i en anonym pengetank.

I det besungne Norge har regeringen opdaget, at Norge mangler en såkaldt tredje boligform, fordi der er stor bolignød blandt de nordmænd, som ikke har økonomi til at købe en eller to ejerboliger – eller leje en af dem. Der er derfor en udredning i gang i Norge, hvor man blandt andet har fået øje på den danske almene boligform som en oplagt mulighed.

Inden Morten Dahlin går i gang med forhandlingerne om et boligudspil, vil vi fra LLO invitere ham med ud i virkelighedens lejeboliger, så han kan se de levedygtige – og helt frivillige – fællesskaber, hvor virkelyst og omsorg for naboerne trives. Og hvor selvstændige og ressourcestærke borgere lægger energi og engagement i det fælles bedste. Også dem, der lægger halvdelen af deres indkomst i husleje.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Dahlin

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde (V), MF
HA (kom.) (CBS 2012)

Claus Højte

Direktør, LLO Hovedstaden
cand.mag. i historie og pædagogik (Københavns Uni. 1995)

0:000:00