Debat

Malermestre og BAT-Kartellet om social dumping: Indfør nationalt påbud om id på byggepladser

Byggebranchen har store problemer med social dumping, især sager om underbetaling. Erfaringer fra København viser imidlertid, at krav om at bære id-kort kan være med til at dæmme op for problemet, skriver Ole Draborg og Gunde Odgaard.

Malerarbejde er sammen med nedrivningsopgaver nogle af de steder, hvor der konstateres flest brud på kommunens arbejdsklausuler. De fleste sager handler om underbetaling, skriver Ole Draborg og Gunde Odgaard.
Malerarbejde er sammen med nedrivningsopgaver nogle af de steder, hvor der konstateres flest brud på kommunens arbejdsklausuler. De fleste sager handler om underbetaling, skriver Ole Draborg og Gunde Odgaard.Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Jeppe Vejlø/Ritzau Scanpix
Gunde Odgaard
Ole Draborg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Social dumping er desværre en kendt sag i bygge- og anlægsbranchen.

Københavns Kommunes indsats mod social dumping har særligt vist, at malerarbejde sammen med nedrivningsopgaver er nogle af de steder, hvor der konstateres flest brud på kommunens arbejdsklausuler. Og at de fleste sager desværre handler om underbetaling.

Det er problematisk i forhold til at sikre ordentlige vilkår for vores kolleger i byggeriet, men også for vores virksomheders konkurrence med flere og flere aktører fra udlandet.

Underentreprenørernes underentreprenører
Heldigvis har Københavns Kommune evaluering om anvendelse af id-kort på offentlige projekter i hovedstaden fra 2019 til 2020 kastet nogle gode resultater af sig.

Et id-kort for vandrende arbejdstagere skal være et nationalt og europæisk værktøj mod social dumping, svindel og sort arbejde

Ole Draborg og Gunde Odgaard
Hhv. direktør, Danske Malermestre og sekretariatschef i BAT-Kartellet

En interessant læring fra evalueringen var blandt andet, at 81 procent af overtrædelserne er sket i andet entreprenørled og leddene derunder, det vil sige hos entreprenørernes underentreprenører eller hos underentreprenørernes underentreprenører.

Det lyder en anelse teknisk, men det er virkeligheden på landets byggepladser, da en virksomhed sjældent kan levere hele entreprisen.

Københavns Kommunes id-kort-projekt har skabt klarhed om leverandørkæderne, både fordi entreprenørerne har været ansvarlige for at indrapportere deres underentreprenører ind i et fælles system, men også fordi, alle har skullet bære et fysisk id-kort på byggepladserne.

På den måde er det blevet langt mere gennemskueligt, hvem der egentlig har arbejdet på byggepladserne. Noget der langt fra er tilfældet på alle byggepladser.

EU foreslår lignende ordning
Det er ikke kun erfaringerne fra Københavns Kommune, som giver fornyet energi til debatten om, hvorvidt der skal indføres et nationalt, obligatorisk id-kort på landets byggepladser i lighed med, hvad der findes i for eksempel Norge og Finland.

Også Europa-Parlamentet har krævet, at der fremsættes lovforslag om en id-kortordning, der minder meget om den Københavns Kommune har haft succes med.

Formålet er meget enkelt. Et id-kort for vandrende arbejdstagere skal være et nationalt og europæisk værktøj mod social dumping, svindel og sort arbejde. Det skal give de nationale myndigheder, og eventuelt den nye europæiske arbejdsmarkedsmyndighed (ELA) mulighed for straks at tjekke arbejdsforhold for vandrende arbejdstagere.

Tanken er, at eksempelvis en kollega fra Polen ikke må starte sit arbejde i Danmark, før personen har dette kort. Kortet skal som minimum indeholde oplysninger om arbejdssted, arbejdsgiver og forsikringsforhold.

Læs også

Tid til handling
I Danske Malermestre og BAT har der aldrig hersket tvivl om, at vi gerne så en sådan ordning indført. Sagen har været oppe at vende i Folketinget adskillige gange de sidste fem-seks år, men hver gang er den strandet af forskellige årsager, for eksempel på grund af et regeringsskifte i 2015.

Spørgsmålet er imidlertid, om ikke tiden er inde til at få gjort noget ved det. Med en handlekraftig, socialdemokratisk regering, hvor centrale medlemmer tidligere har udtrykt opbakning til et nationalt id-kort, burde det da være oplagt at komme i gang. Nu er der også opbakning at hente i Europa-Parlamentet, så politikerne løber formodentlig snart tør for undskyldninger.

Et oplagt tema til efterårets kommunal- og regionrådsvalg er bedre håndhævelse af de arbejdsklausuler, som er sat i verden for at sikre ordentlige vilkår og fair konkurrence. Det er langtfra tilfældet i dag, og noget der skal laves om på hurtigst muligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gunde Odgaard

Sekretariatsleder, BAT-Kartellet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1994)

Ole Draborg

Adm. direktør, Danske Malermestre 1995-
cand.polit. (Københavns Uni. 1987)

0:000:00