Massiv mistillid til S-løfter om boligskat

MENINGSMÅLING: Seks ud af ti vælgere tror, at en S-ledet regering vil øge boligbeskatningen. Selv hver tredje af Socialdemokraternes egne vælgere tror, at partitoppen vil bryde sine løfter.
Vælgerne har ikke megen tillid til Socialdemokraternes løfter om, at de ikke vil øge boligskatterne.
Vælgerne har ikke megen tillid til Socialdemokraternes løfter om, at de ikke vil øge boligskatterne.Foto: Colourbox.com
Jørgen Skadhede
Vælgerne nærer stor mistillid til S-SF-løfterne om at holde boligbeskatningen i ro, hvis den nye alliance i dansk politik vinder næste valg.

Kun hver fjerde vælger svarer det samme, som partitoppen med Helle Thorning Schmidt i spidsen har messet i over to år, nemlig at en S-ledet regering ikke vil hæve boligskatterne.

Tilliden til Socialdemokraternes løfter kan altså ligge på et meget lille sted. Selv blandt partiets egne vælgere. En tredjedel af dem tror direkte, at partiet vil bryde sine egne løfter og øge den samlede boligbeskatning. Det viser en ny meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk.

S: Svært at tolke på
Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen er meget fåmælt omkring vælgernes mistillid til denne vigtige hjørnesten i strategien hos S-SF frem mod næste valg.

Det ser ud som om, at vælgerne generelt ikke har tillid til jer i dette spørgsmål, hvordan tolker du det?

Fakta
  Vælgerne om boligskat

 

Tror du, at en S-ledet regering vil øge den samlede boligbeskatning?

Alle vælgere

Ja: 58 pct.

Nej: 24 pct.

Ved ikke: 18 pct.

 

S-vælgere

Ja: 32 pct.

Nej: 45 pct.

Ved ikke: 23 pct.

 

Tror du, at en VK-regering vil øge den samlede boligbeskatning?

Alle vælgere

Ja: 28 pct.

Nej: 52 pct.

Ved ikke: 20 pct.

 

V-vælgere

Ja: 11 pct.

Nej: 76 pct.

Ved ikke: 13 pct.


Kilde: A&B Analyse

"Det har jeg svært ved at tolke på. Det kan have noget at gøre med den måde, som I har spurgt på. Jeg kan kun sprede det glade budskab og sige, at vi ikke vil hæve boligskatterne."

Selv en tredejdel af jeres egne vælgere tror, at I vil øge boligbeskatningen. Hvorfor har I haft så svært ved at trænge igennem med jeres budskab?

Når SF også skal skrive under, så tror vælgerne ikke på det.

Johannes Andersen
Valgforsker ved Aalborg Universitet

"Det har jeg som sagt svært ved at tolke på. Men jeg kan roligt sige, at der ikke er nogen grund til at være nervøs. Vi har slået fast i vores fælles skatteudspil med SF, at boligskatterne ikke skal hæves. Hverken nu eller efter næste valg," siger Henrik Sass Larsen.

Vil spille vigtig rolle i næste valgkamp
Ved sidste valg i 2007 spillede boligskat en væsentlig rolle under valgkampen. Dengang sendte Venstre tusindvis af foldere ud til parcelhusejernes postkasser med en tekst, der forsøgte at så tvivl om, hvorvidt boligejerne kunne sove trygt om natten med Helle Thorning Schmidt som statsminister.

Og tillidsspørgsmålet om, hvem der bedst kan holde fingrene fra boligskatterne, kommer også til en spille en væsentlig rolle under næste valg. Det spår valgforskeren Johannes Andersen fra Aalborg Universitet, der er koordinator på "Det Danske Valgprojekt", som har analyseret samtlige folketingsvalg siden 1971.

"Det vil komme til at fylde en del igen. Regeringen vil bore i det under næste valgkamp, for det er et af dens bedste kort," siger Johannes Andersen.

Alliancen med SF gør vælgerne usikre
Han påpeger, at en del vælgere nærer en positiv forventning om, at boligskatterne bliver hævet. Men overordnet mener han, at det er den tætte alliance med SF, som er udslagsgivende for, at mistilliden til løfterne er så massiv.

"Når SF også skal skrive under, så tror vælgerne ikke på det. Det er en del af SF's fundament at benytte skattesystemet til at sikre en social omfordeling. Billedet af Socialdemokraterne som nogle, der bare vil hæve skatterne, er ellers på retur. Men selv blandt deres egne vælgere er mistilliden til den slags skatteløfter fortsat stor, og det er den tætte alliance med SF, som gør dem usikre," siger Johannes Andersen.

V: Et løfte intet værd uden 90 mandater
Også Venstres politiske ordfører Peter Christensen hæfter sig ved Socialdemokraternes støttepartier.

"De tal overrasker mig ikke på nogen måde. Man kan kun afgive et løfte, når det repræsenterer 90 mandater. Det gør det med VKO, men ikke med S-SF. Vi ved, at Enhedslisten og De Radikale, der begge har en helt anden holdning til dette spørgsmål, også vil få indflydelse, og det kan vælgerne godt se," siger Peter Christensen.

Trods skattereformens udhuling af rentefradraget er vælgernes tillid til regeringen altså større end til S-SF. Men mere end hver fjerde vælger tror faktisk, at den borgerlige regering vil hæve boligskatterne.

Er det tilfredsstillende?

"Jeg havde gerne set, at alle vælgerne troede på os, når vi siger, at vi ikke vil øge boligbeskatningen. Men det vigtige er, at jeg helt trygt kan fremsætte det løfte, fordi de Konservative og Dansk Folkeparti også står bag os," siger Peter Christensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

Peter Christensen

Direktør, Aktive Ejere, formand for Danske Spil, fhv. forsvars- og skatteminister & MF (V)
elektriker (1997), MBA (2018)

Johannes Andersen

Lektor emeritus
cand.mag. i samfundsfag og nordisk sprog og litteratur (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00