Debat

Niras: Centre og bymidter er udfordret af nethandel

DEBAT: Mens Danmark har beskyttet sine bymidter, har centre og megabutikker vundet markedsandele i Sverige. Men nu slås detailhandlen i Sverige og Danmark med de samme udfordringer, skriver Morten Størup, Niras Danmark, og Thomas Hellström, Niras Sverige.

Foto: Colourbox.com
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Størup og Thomas Hellström
Projektchef og afdelingsleder Niras Danmark og afdelingsleder Niras Sverige

Mens detailhandlen i Danmark og Sverige gennem flere årtier har udviklet sig forskelligt, står man i dag med stort set samme udfordringer. I Sverige har den liberale planlovgivning resulteret i butikscentre og megabutikker i byernes udkant.

I Danmark har den mere restriktive planlovgivning beskyttet bymidterne. Med den stigende internethandel er der sat en ny scene. Nu er det ikke bymidter mod centre og megabutikker, men et spørgsmål om at den lokale handel ikke skal lægges død af nethandel.

Lige nu sker der store ændringer i lovgivningen og i de værdier, der ligger til grund for udviklingen af detailhandlen. I Danmark er planloven netop blevet liberaliseret, så det bliver muligt at etablere store centre uden for bymidterne.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

I Sverige har dette været muligt og almindeligt i mange år. Her er lektien, at det ikke er godt for byerne. Mens man i Danmark i de seneste år har set mod den mere liberale planlovgivning i Sverige, er svenskerne nu begyndt at hente inspiration i Danmark.

I mellemstore byer i Sverige satser man nu på at skabe bedre vilkår for detailhandlen i bymidterne. Der findes mange gode eksempler, for eksempel Linköping og Luleå.

Den helt afgørende udfordring i både Sverige og Danmark er dog ikke valget mellem bykernen eller centre i byernes udkant. Med den hastigt voksende internethandel er der sat en ny dagsorden.

Morten Størup og Thomas Hellström
Projektchef og afdelingsleder Niras Danmark og afdelingsleder Niras Sverige

Planlægning i både Sverige og i Danmark har haft til opgave at regulere balancen mellem bymidterne og centrene i udkanten af de store handelsbyer. I Sverige har dette været til fordel for centrene, og i Danmark har det omvendt været til fordel for bymidterne. Men med den massive konkurrence fra internethandlen er udfordringen blevet en helt andet.

Uanset om omsætningen bliver lagt i bymidterne eller de eksterne centre, er den centrale agenda nu at fastholde et lokalt butiksliv. Planlægningen skal derfor ikke længere handle om bymidten mod eksternt center, men om fysiske butikker mod nettet.

Udgangspunktet er forskelligt, men tilsyneladende skal vi finde de samme løsninger i Danmark og Sverige.

Effektive lokaler kontra et levende centrum
Hvor man i Danmark altid har sagt, at ”Danmark er anderledes end Sverige”, har svenskerne sagt ” I Sverige gör vi det på ett annat sätt än i Danmark.” Det kan godt være, at det tidligere var korrekt, at udfordringer og løsninger var forskellige. Men forskellene bliver mindre.

I mange år var det centrale spørgsmål i detailhandelsplanlægningen, om detailhandlen skulle ligge i bymidterne i gamle lokaler eller i nye effektive lokaler uden for byerne. Det har danskerne og svenskerne i mange år haft en helt forskelig tilgang til. 

Konsekvensen er forskellig udvikling. I Danmark er detailhandel blevet fastholdt i bymidterne i gamle lokaler. For nogle bymidter har det fastholdt et udbud af butikker, men for andre bymidter har de gamle lokaler betydet, at detailhandlen ikke har kunnet udvikle sig. 

Bymidteafgrænsningen har været et effektivt redskab til at fastholde detailhandelen i bymidterne, men det har blokeret for en fornyelse af butikslokalerne. I en række byer, for eksempel Holbæk, Horsens og Slagelse, har de nye butikker, der trods alt er etableret uden for bymidten, haft gode vilkår. Dette skyldes formentlig en kombination af bedre tilgængelighed og lokalernes størrelse.

I Sverige har nye centre uden for bymidterne betydet, at nogle bymidter i dag næsten er uden detailhandel, et eksempel er Borlänge. Det har givet funktionstomme bymidter, hvor kun ICA-näre (en lokal dagligvarebutik) og restauranter har kunnet overleve. I stedet har byerne fået effektive butiksområder uden for byerne.

Byerne i Danmark og i Sverige typisk står med vidt forskelligt udgangspunkt, og man kan se effekterne af alternative løsninger på den anden side af sundet.

Bymidter er hårdt ramt 
Igennem de seneste år har der været et stigende pres for at få mere frie rammer for detailhandlen i Danmark. Analyserne fra produktivitetskommissionen viste, at der var behov for liberalisering for at sikre større konkurrence og mere effektivitet i detailhandlen.

I Sverige er en del bymidter hårdt ramt af konkurrence fra eksterne centre. Dette har fået de svenske byer til at satse på en revitalisering af deres bymidter.

Planloven i Danmark er blevet liberaliseret. Det kommer til at betyde, at det bliver muligt for kommunerne at godkende nye butiksområder uden for bymidterne.

Danskerne har således en god mulighed for at gentage de fejl, der er gjort i Sverige. At det har kontante konsekvenser – også i de store byer – er Danmarks tredjestørste by Odense et eksempel på. Her er handlen i bymidten presset blandt andet af det nærliggende Rosengårdscenter syd for byen.

Den moderne bymidte skal nytænkes
I Sverige er interessen for bymidterne stigende. Lokalt forsøger man at ændre udviklingen og at finde tilbage til de kvaliteter, der var i bymidterne. Der er en række konkrete lokale initiativer i gang, men man skal være opmærksom på, at detailhandlen er anderledes end for blot 20 år siden. 

Man kan altså ikke bare genskabe de bymidter, der var i 1997, men må i stedet skabe plads til den moderne detailhandel, service, restauranter og caféer.

Den helt afgørende udfordring i både Sverige og Danmark er dog ikke valget mellem bykernen eller centre i byernes udkant. Med den hastigt voksende internethandel er der sat en ny dagsorden. Med ændringen af planloven i Danmark, så nærmer situationen i Danmark og Sverige sig.

De lovgivningsmæssige rammer bliver mere ens, og kommunernes fokus bliver tilsyneladende også mere ens. Byerne har forskellige udgangspunkter og løsninger, for eksempel skal små byer fastholde et minimumsudbud i effektive lokaler, større byer skal udvikle bymidterne i samspil med centrale store butikker, og store byer skal sikre et varieret og specialiseret butiksudbud i et samspil mellem bymidter og eksterne centre. Men har man først mistet sin bymidte, bliver det svært at genskabe den, og det gælder både i Sverige og i Danmark.

Det er derfor ikke længere et spørgsmål om bymidterne versus eksterne centre, men nethandel versus mødepladsen – uanset om denne mødeplads er byens centrum eller et center tre, fem eller syv kilometer fra ”centrum”.

I den proces er der behov for at trække på erfaringer på tværs af landegrænsen. For det, som virker i Varberg, vil sandsynligvis også virke i Viborg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00