Ny ordfører vil have flere solceller

INTERVIEW: Dansk Folkepartis tidligere retsordfører Per Dalgaard skal fra årsskiftet tegne partiets energi- og klimapolitik. Målet er at gøre Danmark uafhængig af "arabiske korrupte regimer".
Per Dalgaard bliver fra årsskiftet Dansk Folkepartis nye klima- og energiordfører.
Per Dalgaard bliver fra årsskiftet Dansk Folkepartis nye klima- og energiordfører. Foto: Ida Skytte/Altinget.dk
Ida Skytte

Tagflader på nybyggeri skal beklædes med solceller. Det mener Per Dalgaard, der i sidste uge blev udpeget som Dansk Folkepartis nye klima- og energiordfører efter Morten Messerschmidt.

"Jeg kunne godt tænke mig, at vi får inkorporeret i vores byggeregulativer, at en vis procentdel af store syd- og vestvendte tagflader på nybyggeri skal beklædes med solceller. Og med hensyn til eksisterende byggeri skal man have tilskud til at sætte solceller op," lyder forslaget fra 65-årige DF'er, som dog først tager over fra årsskiftet.

Thulesen Dahl ordfører året ud
Det betyder, at gruppeformand Kristian Thulesen Dahl varetager ordførerskabet op til og under klimatopmødet i december. Efteråret skal Per Dalgaard bruge på at sætte sig ind i det nye politikområde samt føre lokal valgkamp i Syddjurs Kommune, hvor han sidder i byrådet.

Også Morten Messerschmidt vil efter eget udsagn kommentere partiets energi- og klimapolitik, selv om han sidder i Bruxelles. Men rent formelt er det altså Kristian Thulesen Dahl, der er partiets ordfører, mens både han og Per Dalgaard deltager i udvalgsmøder.

Jeg tror ikke på, at klimaforandringer udelukkende er menneskeskabte. Måske kan udledningen af drivhusgasser skubbe en lille smule på, men det er i hvert fald ikke en afgørende faktor.

Per Dalgaard
Kommende klima- og energiordfører

Den kommende ordfører har ikke tidligere arbejdet med hverken energi- eller klimapolitik, men han er "godt tilfreds" med sin nye rolle. Han forklarer sin interesse for området med, at han altid har gået op i naturvidenskab.

"Jeg har altid interesseret mig for astronomi og verdensrummet. Man kan se, at der over de sidste 50 år er sket et fald i antallet af solpletter, og det er ret unikt. Og så er klimaområdet også spændende, fordi der er så stort fokus på det," siger han, mens han begejstret viser og forklarer om hjemmesiden spaceweather.com, der blandt andet - udover solpletter - fortæller om potentielt farlige asteroiders afstand til jorden.

Klimaforandringer ikke menneskeskabte
Og det er netop hans fascination af naturvidenskaben, som gør, at han afviser, at klimaforandringerne skulle være menneskeskabte.

"Jeg tror ikke på, at klimaforandringer udelukkende er menneskeskabte. Måske kan udledningen af drivhusgasser skubbe en lille smule på, men det er i hvert fald ikke en afgørende faktor," siger Per Dalgaard og henviser til forskere som Henrik Svensmark og Jørgen Peter Steffensen.

"For hvad var det for nogle mennesker, der lavede CO2-forurening, dengang vikingerne bosatte sig på Grønland?" lyder det retorisk fra Per Dalgaard, der fra 2001 til 2005 var partiets retsordfører, hvor han blev kendt for sine kontroversielle og skarpe holdninger til islam og muslimer.

Den dagsorden ligger ham stadig nær. Og sammenhængen mellem de to politikområder - retspolitik og klimapolitik - ligger i hans argumentation for, hvorfor Danmark på lang sigt skal være fri for fossile brændstoffer.

"Vi skal være uafhængige af arabiske korrupte regimer. Ellers vil det vil være en katastrofe, for jeg tror ikke på deres hensigter," siger han.

Samler plastikposer op
Personligt går han også op i at tage vare på miljøet, siger han.

"Jeg prøver at slukke mine apparater, men det lever jeg ikke helt op til. Jeg skifter også nogle pærer ud, og så samler jeg sågar nogle gange en plastpose op, der ligger og flyder. København er møgbeskidt, fordi der er alt for få affaldsspande," siger han og forklarer, at han endnu ikke er inde i CO2-kvotesystemet og derfor ikke kan forholde sig til, hvorvidt det hjælper at slukke lyset og spare på energien eller ej.

"Det er sådan et Ebberød Bank-foretagenede, hvor miljøet ikke får det bedre, og hvor man får tilladelse til at forurene," siger Per Dalgaard, der ligesom Morten Messerschmidt mener, at CDM-projekter gerne må gøre det ud for 100 procent af vores hjemlige reduktionsforpligtelser.

"Om det sker i Skælskør eller Shanghai er fuldstændigt ligegyldigt. Jorden er jo ligeglad med, hvor forureningen kommer fra, så det der med, at så kan vi ikke reducere - det er et politisk venstreorienteret flip, som jeg får knopper af at høre på," siger Dalgaard, som klapper den høje bunke med papirer og mapper, som forgænger Messerschmidt har givet videre til ham.

En bunke som han nu skal i gang med at tygge sige igennem sammen med mange andre papirer om energi og klima, inden han overtager ansvaret efter sin gruppeformand, når topmøde og kommunalvalgkamp er overstået.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Dalgaard

Fhv. MF (DF) og byrådsmedlem, Syddjurs
datanom (1983), pladesmed (1964)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00