Debat

Opråb fra bygherrer: Lærlingeindsatsen er afgørende for den faglærte arbejdskraft og bør forlænges

Hvis vi ikke handler nu på den manglende faglærte arbejdskraft, ser vi ind i en fremtid som gør byggeriet voldsomt dyrere. Vores igangværende lærlingeindsats for bedre rammer på byggepladsen bør derfor forlænges, skriver fire bygherrer.

Finansieringen til Bygherreforeningens lærlingeindsats, som har understøttet os i at stille ensartede krav og skærpe fokus på lærlinge på vores byggeprojekter, slutter til sommer. Men der er behov for, at indsatsen forstætter, skriver Ole Nielsen, Ole Kristian Bottheim, Pia Nielsen og Jens Breinholt.
Finansieringen til Bygherreforeningens lærlingeindsats, som har understøttet os i at stille ensartede krav og skærpe fokus på lærlinge på vores byggeprojekter, slutter til sommer. Men der er behov for, at indsatsen forstætter, skriver Ole Nielsen, Ole Kristian Bottheim, Pia Nielsen og Jens Breinholt.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Ole Kristian Bottheim
Pia Nielsen
Jens Breinholt
Ole Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Byggeriet hungrer efter arbejdskraft, og om blot et par år vil der mangle 17.000 håndværkere, fordi mange går på pension, og tilslutningen til de faglærte byggeuddannelser har været stagneret længe.

Som bygherrer ser vi derfor ind i en fremtid, hvor det bliver svært for os at finde dygtige leverandører til vores byggeri. Vi er bekymrede for højere priser og for, at vi simpelthen ikke kan finde dygtige håndværkere, der kan sikre den grønne omstilling af vores branche.

Læs også

Vi har brug for håndværkere, der har gode uddannelser, og som kan bidrage i den konkrete udførsel og byde ind med nye løsninger.

Vi når ikke i mål med den grønne omstilling udelukkende ved god planlægning. Der skal også dygtige mennesker til at udføre den.

Ansvaret ligger hos entreprenøren

At ansætte og uddanne lærlinge er entreprenørernes ansvar, og det er vores krav og målsætninger, der skubber til at ansvaret bliver løftet. 

At skulle ændre på en fasttømret praksis kræver en kulturforandring for alle aktører i branchen, og det har vi brug for hjælp til.

Pia Nielsen mfl.
Vicedirektør, Boligkontoret Danmark

Med udbudsloven er det også blevet vores forpligtelse at sætte mål for uddannelse af faglærte, og vores erfaringer viser, at entreprenørerne er glade for målsætninger og ensartethed i krav.

Vores oplevelse er, at et klart fælles mål, som vi motiverer og understøtter hinanden i at opnå, skaber flest lærepladser og andre positive afledte effekter på blandt andet samarbejde.

Som bygherrer, der er afhængige af at kunne finde dygtig arbejdskraft til vores byggeprojekter, må vi være med til at vende udviklingen.

Flere uddannede lærlinge med bygherrens involvering

Og der bliver uddannet flere lærlinge, når vi som bygherrer deltager aktivt.

I de seneste fire år, og hos nogle af os flere, har vi arbejdet systematisk med at stille krav og opstille måltal, der kan følges op på samt understøtte, at der er arbejdsforhold, som fordrer trivsel, uddannelse og kompetenceudvikling hos lærlingene.

Læs også

Bygherreforeningen har udviklet værktøjer og en metode, der hjælper os med at stille krav om lærepladser i vores kontrakter, og værktøjer, der kan sikre, at der skabes de lærepladser, der er stillet krav om.

Derudover forskellige aktiviteter, der fastholder fokus på indsatsen, og som understøtter lærlingenes trivsel og tilknytning til vores byggepladser.

Vi har opnået gode resultater, og vi har fået uddannet flere lærlinge på vores byggesager, end vi ellers ville have gjort.

Det giver os samtidig en stolthed og følelsen af at bidrage til et højere formål med vores byggerier.

Kulturændring kræver tid

Vi har alle en interesse i at sikre fremtidig arbejdskraft til vores branche. Det er sund fornuft. 

Der bliver uddannet flere lærlinge, når vi som bygherrer deltager aktivt.

Pia Nielsen mfl.
Vicedirektør, Boligkontoret Danmark

Den sociale bæredygtighedsdagsorden fylder mere og mere, og at sætte ambitiøse og realistiske krav til uddannelse på vores byggeprojekter er et vigtigt samfundsansvar.

Men det tager tid at ændre på kultur og praksis.

Finansieringen til Bygherreforeningens lærlingeindsats, som har understøttet os i at stille ensartede krav og skærpe fokus på lærlinge på vores byggeprojekter, slutter til sommer.

Hvis denne tilgang for alvor skal implementeres i hele branchen, er der behov for at Bygherreforeningens indsats fortsætter i de kommende år.

At skulle ændre på en fasttømret praksis kræver en kulturforandring for alle aktører i branchen, og det har vi brug for hjælp udefra til at gennemføre.

Det er en vigtig investering i vores fælles fremtid.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Kristian Bottheim

Vicedirektør, Center for Ejendomme

Pia Nielsen

Viceadministrerende direktør, Boligkontoret Danmark
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995)

Jens Breinholt

Bæredygtighedsdirektør, PensionDanmark
Bygningssnedker og Diplomingeniør Bygning.

0:000:00