Debat

R: Giv plads til nye ideer

DEBAT: Flygtningelandsbyer, udskudt integration og længere ophold i teltlejre er den forkerte vej at gå. Flygtninge skal integreres så hurtigt som overhovedet muligt. Det mener boligordfører Lotte Rod (R) og integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen (R).

Det er vores håb, at regeringen vil fortsætte ad det spor, den har lagt med opførelsen af 10.000 almene boliger. Radikale Venstre står klar med både løsningsforslag og ansvar.  Det mener partiets boligordfører Lotte Rod og integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen.
Det er vores håb, at regeringen vil fortsætte ad det spor, den har lagt med opførelsen af 10.000 almene boliger. Radikale Venstre står klar med både løsningsforslag og ansvar.  Det mener partiets boligordfører Lotte Rod og integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen.Foto: Steen Brogaard
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lotte Rod (R) og Sofie Carsten Nielsen (R)
Hhv. boligordfører og integrationsordfører

I Jordan ved de noget om at huse flygtninge. Ikke alene har de i forbindelse med krigen i Syrien taget imod 1,3 millioner flygtninge. For år tilbage modtog de også store strømme af palæstinensiske flygtninge. Og hvis der er noget, de har lært i Jordan, så er det, at lejre ikke er løsningen.

”No camps” lød det overalt, da Folketingets Udlændingeudvalg for et par uger siden besøgte landet og spurgte til, hvordan flygtninge bedst huses. Til trods for det meget store antal, der her er tale om, bor 85 procent af de syriske flygtninge blandt jordanerne.

For det er, siger jordanerne, det eneste, der virker, hvis der skal være en chance for, at flygtningene får skabt sig et eget liv og får mulighed for selv at tage hånd om sig selv og familien. Det er der værdighed i, og det er også det, flygtningene selv ønsker sig: en hverdag, hvor de kan tage vare på sig selv og ikke er i andres varetægt.

Men lad os være realistiske: de 10.000 nye almene boliger vil ikke løse hele problemet. Derfor er det nødvendigt, at man giver plads til nytænkning.

Lotte Rod (R) og Sofie Carsten Nielsen (R)
Hhv. boligordfører og integrationsordfører

Vi skal have samme tilgang i Danmark. Derfor er det godt, at regeringen foreløbig har skrinlagt Dansk Folkepartis og Socialdemokraternes ønske om flygtningelandsbyer i Danmark. Det er også godt, at man sammen med kommunerne er blevet enig om at opføre 10.000 nye almene boliger – præcis som vi i Radikale Venstre har presset på for siden januar i år. 

Fem forslag fra virkeligheden
Men lad os være realistiske: de 10.000 nye almene boliger vil ikke løse hele problemet. Derfor er det nødvendigt, at man giver plads til nytænkning. Vi vil gerne præsentere fem forslag fra virkeligheden, som regeringen er velkommen til at bruge. Vi har talt med praktikere, eksperter og helt almindelige mennesker med meninger. Her er vores forslag.

  • Udnyt tomme statslige bygninger: Rundt omkring i landet står tomme, statslige bygninger hen. Vi foreslår, at salget af disse ejedomme – hvor det er relevant – sættes i bero, så de i stedet kan stilles til rådighed for kommunerne, som kan leje dem ud til flygtninge. Særligt i områder, hvor der ikke er meget plads til at bygge nyt, eller hvor grund- og huspriserne er meget høje, kan det være en måde at løse et ellers vanskeligt indkvarteringsproblem – i hvert fald for en periode.

  • Udnyt tomme boliger i landområder: Röstanga er en lille landsby i Sverige. Her havde man problemer med landsbydød, indtil man i fællesskab opkøbte tomme huse og gav flygtninge mulighed for at sætte dem i stand og efterfølgende flytte ind i dem. Til gavn for både nye og gamle beboere blev det en vej til at give byen nyt liv. Vi skal lære af de gode erfaringer fra Sverige og undersøge, hvordan vi kan fremme lignende løsninger herhjemme.

  • Flere flygtninge i danske hjem: I flere danske hjem vil det være muligt at leje et eller flere værelser ud til en flygtning. Nogle kommuner har allerede haft held til at få flygtninge boligplaceret i private hjem – dem skal andre lære af. Og så skal det skal være muligt at opnå fradrag ved udlejning af værelse til flygtninge, ligesom der i dag er ved udlejningen af værelser til studerende.

  • Venligboliger på privat grund: Vi foreslår, at danskere, som ønsker det, skal kunne få stillet en midlertidig bolig på deres egen grund til rådighed for flygtninge. Der er allerede udviklet gode container-boliger, som vil kunne bruges til formålet – og som kan flyttes rundt i landet alt efter, hvor behovet er. Staten giver støtte til etableringen, som enten kommunen eller boligejeren står for – det sidste, hvis boligejeren ønsker, at boligen bliver stående permanent.

  • Slip civilsamfundet løs: Frivillige i hele Danmark står på spring for at hjælpe flygtninge med alt fra praktikpladser til tag over hovedet. Det er fantastisk at opleve. Men mange steder er kommunerne ikke gode nok til at gøre brug af det frivillige initiativ. F.eks. hører vi om kommuner, som ikke giver frivillige besked, når nye flygtninge kommer til kommunen. Det er nemlig personlige oplysninger, som ikke må gives videre. Vi foreslår, at det løses ved, at udlændingemyndighederne, når de fordeler flygtninge til kommuner, samtidig spørger flygtningene, om de vil give samtykke til, at oplysninger om dem deles, så frivillige kan kontakte dem, når de er kommet til deres nye kommune.

Lokal integration er afgørende for at styre uden om fortidens fejl. Flygtninge og danskere skal ikke leve isoleret hver for sig med ghettodannelse og parallelsamfund til følge. Vi skal møde hinanden, vi skal tage fælles ejerskab for vores samfund, og vi skal give konstruktive svar på de udfordringer, vi står overfor. 

Det er vores håb, at regeringen vil fortsætte ad det spor, den har lagt med opførelsen af 10.000 almene boliger. Radikale Venstre står klar med både løsningsforslag og ansvar. 

Dokumentation

Fra 12. april og en måneds tid frem sætter By- og boligdebatten fokus på flygtningeboliger.

Følg debatten her.

Debatten på Altinget har til formål at fokusere og styrke den fagpolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altingets fagportaler derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for forskellige områder.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lotte Rod

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2012)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00