Debat

Renovering: Hvis penge og hvis beslutningsret?

DEBAT: Der er store gevinster at hente i renovering af almene boliger for både beboere, beskæftigelse og samfund, men det er beboernes bord, ikke regeringens, når pengene kommer fra Landsbyggefonden. Sæt i gang, og lad beboerdemokratiet virke, lyder budskabet fra beboer og debattør Gert Broxgaard.

Hvis boligerne skal renoveres for beboernes penge, så skal beboerne inddrages i processen. Det er logik for burhøns, hvis man spørger beboer og debattør Gert Broxgaard.
Hvis boligerne skal renoveres for beboernes penge, så skal beboerne inddrages i processen. Det er logik for burhøns, hvis man spørger beboer og debattør Gert Broxgaard.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Gert Broxgaard
Beboer og debattør

Jeg har netop læst på Altinget, at næstformanden for LO langer ud efter regeringen og forsøger at lægge pres på regeringen omkring renoveringen af de almene boliger.

Jeg ser ikke noget til hinder for, at man både kan og skal renovere de almene boliger. Men det skal først og fremmest gøres i respekt for dem, som bor i de almene boliger og dertil i respekt for lovgivningen omkring de almene boliger.

I 1997 blev lovgivningen ændret således, at det er beboerne i de almene boliger, som har beslutningsretten og dermed den fulde indflydelse på deres egen boligsituation. 

Fakta
Gert Broxgaards ekstra-info om vilkårene for de almene medejere:

  • Huslejen i de almene boligområder bestemmes/fastsættes hvert år på det årlige budgetmøde. Vi er altså som beboere selv med til at fastsætte vor egen husleje.

  • I den almene sektor har vi balanceleje, hvilket vil sige, at indtægter og udgifter skal balancere. Hvis udgifterne i budgettet er større end indtægterne, så får vi en huslejeforhøjelse, og omvendt hvis indtægterne er større end udgifterne, så får vi en huslejenedsættelse.

  • Alle boligafdelinger er uafhængige af hinanden og af boligorganisationen. Boligorganisationen er for så vidt ingen boliger, men de får et administrationsbidrag per lejemålsenhed for at stå for administrationen og udlejningen. 

  • Alle beslutninger omkring de enkelte afdelinger tages af beboerne på de årlige afdelingsmøder.

Det er ikke et regeringsanliggende!

De almene lejere betaler renoveringsregningen
Regeringen, og det vil sige boligminister Carsten Hansen, har flere gange i den seneste tid været i pressen og har fortalt, at regeringen har sat mange milliarder af til renovering af de almene boliger. Det kan da godt være, at de har det, men hvor kommer pengene egentlig fra?

Der kommer aldrig noget godt ud af at trække løsninger ned over hovederne på folk. Nej, beboerne skal helt selvfølgeligt være med, og naturligvis også inddrages omkring midlerne fra Landsbyggefonden. Det er jo trods alt vores egne penge!

Gert Broxgaard
Beboer og debattør

Fra Landsbyggefonden!

Og hvad er Landsbyggefonden så for en størrelse? Hvem betaler ind til den?

Det gør såmænd de almene lejere, som i forbindelse med ændringen af loven i 1997 skulle indbetale de udamortiserede låneydelser fra de oprindelige lån. Det er faktisk ejendommens friværdi, som overføres til Landsbyggefonden.

Samtidig blev det også bestemt, at afdelinger over en vis alder skulle betale tvangsbidrag til Landsbyggefonden. Jeg bor selv i en sådan afdeling, og vi betaler cirka 530.000 kroner per år, hvilket svarer til cirka 5.000 kroner per bolig per år i vores lille afdeling. Hertil betaler vi også ind på de udamortiserede ydelser af den oprindelige gæld.

Nu vel, så er det jo sådan, at de midler, som kommer i Landsbyggefonden, skal bruges til at renovere boligerne med, så der er som sådan ikke noget odiøst i, at man vil bruge pengene til det. 

Man glemmer bare at fortælle, hvor pengene kommer fra.

Informative forglemmelser
Endvidere er det også sådan, at alle overordnede arbejder og aktiviteter i følge "Lov om almene boliger" § 37 skal  godkendes på et afdelingsmøde, inden de iværksættes.

Det har man bare glemt at fortælle beboerne. De ved simpelthen ikke hvordan tingene hænger sammen.

Jeg har lige været på en boligkonference i den boligorganisation, hvor jeg er bosiddende. Her var der en afdelingsformand, som spurgte ind til renoveringen af hans afdeling (Helhedsplanen). Direktøren fortalte, at man arbejdede på sagen, og så snart der lå noget, ville man henvende sig til beboerne.

Det er jo ikke sådan det skal foregå!

Nej, beboerne i de afdelinger, som skal renoveres – også gennem helhedsplaner – skal sætte sig sammen og finde ud af, hvad man ønsker i forbindelse med en renovering. 

De skal forlange at være med i processen helt fra starten. Det både kan og må de. De kan på den måde selv være med til at bestemme huslejeudviklingen i forbindelse med renoveringsprojektet.

Der kommer aldrig noget godt ud af at trække løsninger ned over hovederne på folk. 

Nej, beboerne skal helt selvfølgeligt være med, og naturligvis også inddrages omkring midlerne fra Landsbyggefonden. Det er jo trods alt vores egne penge!

“Lad os komme i gang med renoveringen”
Men tilbage til hvor jeg started, nemlig ved næstformanden for LO, Lizette Risgaard, som prøver at presse regeringen til at sætte gang i projekterne, hvilket de i følge lovgivningen ikke kan.

Jeg er fuldstændig enig med Lizette Risgaard i, at der ligger masser af arbejdspladser dér, og at det selvfølgelig skal udnyttes både til gavn for samfundet, beskæftigelsen og beboerne i de almene boliger. 

Jeg tror ikke på en overophedning af markedet, hvis man sætter det i gang stille og roligt - og prøver at få beboerne med, ved at oplyse dem om deres rettigheder, og hvilken enorm indflydelse de i virkeligheden har på deres egen boligsituation.

Lad os bare komme i gang, og lade beboerdemokratiet virke. 

Pengene til at gennemføre disse store renoveringer er der!

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00