Debat

S: Antallet af udsatte boligområder skal halveres

DEBAT: Den forhenværende SR-regering havde som mål at halvere antallet af udsatte boligområder, og det er fortsat et mål for Socialdemokraterne. Det skriver partiets boligordfører Jan Johansen.

Foto: Jonas B. Whitehorn/Boligselskabet Sjælland
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Desværre tegner sig et billede af, at Venstre har taget den manglende interesse og ikke mindst manglende prioritering af den almene boligsektor fra oppositionstiden med sig ind i regeringen.

Jan Johansen (S)
Boligordfører

Af Jan Johansen (S)
Boligordfører

Antallet af udsatte boligområder skal halveres i 2021. Det var vores mål i regering, og det mål vil vi også holde den nuværende regering op på. Vi ønsker ikke en social og kulturel marginalisering af boligområder, der isoleres fra det omgivende samfund. Det hæmmer integration, fastholder de sociale forhold og skaber ringere opvækstmuligheder for børn og unge. Derfor opsatte vi et konkret mål om at halvere antallet af udsatte boligområder. Men mål gør det ikke alene. Derfor satte vi også handling bag ordene.

Først og fremmest indgik vi en aftale med Liberal Alliance og Konservative om de udsatte boligområder. Aftalen indeholdt nye kriterier for udsatte boligområder, en styrket beskæftigelsesindsat, en tryghedspakke med mulighed for at afvise uroskabende lejere og endelig partnerskaber til sikre en bedre styring og koordinering i områderne. Det blev kombineret med vores fire boligaftaler, der tilsammen betød, at der afsættes 37 mia. kr. til at renovere omkring hver fjerde almene bolig de kommende år.

Positiv udvikling i gang
Det er derfor også positivt at se, at man flere steder de senere år har fået vendt udviklingen i de udsatte boligområder. Det drejer sig blandt andet om boligområdet Løget i Vejle, hvis 1.000 boliger er blevet renoveret for 800 mio. kr. Renoveringen har ud over nye facader og badeværelser også betydet nye typer lejligheder eksempelvis taglejligheder med tilhørende tagterrasser og parterreboliger i to etager med direkte adgang til have. Formålet med de nye boligtyper er at tiltrække nye beboere til området. Derudover er der skabt trygge udearealer, så det bliver rart at opholde sig der. Ligesom området har fået en nybygget vuggestue og børnehave. 

Sideløbende er igangsat en boligsocial helhedsplan, der skal bidrage til at knytte de mange initiativer i bydelen sammen mellem beboere, institutioner, frivillige netværk, kommune, erhvervsliv mv. Løget er dermed et godt eksempel på, at en renovering og helhedsplan kan være med til at ændre et boligområde. 

Det er nok også grunden til, at Inger Støjberg gæstede boligområdet for nylig. Med rette roste hun de mange gode initiativer, der er taget i boligområdet. Det paradoksale er blot, at Venstre ikke ville være med i seneste boligaftale fra 2014, fordi man fandt niveauet til renoveringer og boligsociale helhedsplaner for højt. Det er ellers den ramme, som muliggør, at projekterne i Løget kan udbredes til flere steder i landet.

Manglende interesse fra regeringen
Desværre tegner sig et billede af, at Venstre har taget den manglende interesse og ikke mindst manglende prioritering af den almene boligsektor fra oppositionstiden med sig ind i regeringen. Først vælger Venstre-regeringen at nedlægge Boligministeriet som en af sine første gerninger. Det er måske ikke så overraskende endda al den stund, at det ikke er første gang, at en borgerlig regering nedlægger Boligministeriet. Også regeringsgrundlaget er totalt blottet for mål for vores almene boliger. 

Det er nok også forklaringen på, at regeringen indtil videre kun har fremsat tre lovforslag inden for boligområdet. Det står i skærende kontrast til de knap 30 lovforslag, som den tidligere SR-regering fremsatte på boligområdet. Det hele vidner om, at boligområdet ikke er særlig højt prioriteret i den borgerlige regering. 

Det er en skam. Den almene boligsektor er inde i en vigtig periode, hvor man er i gang med mange betydningsfulde projekter. De gode resultater skal vi bygge videre på og sikre udbredt. Derfor skal vi have fokus tilbage på den almene boligsektor, så vi blandt andet når målet om at halvere antallet af udsatte boligområder i 2021.

Dokumentation

Fra 18. maj og en måned frem sætter By- og boligdebatten fokus på særligt udsatte boligområder.

Følg debatten her.

Boligdebatten på Altinget: by og bolig har til formål at fokusere og styrke den boligpolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: by og bolig derfor eksperter, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for boligområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Johansen

Næstformand, Forsvarsudvalget, præsident, Beredskabsforbundet
servicemedarbejder (Lindø Værftet 1975)

0:000:00