S: Storbyen er ikke kun for de velstillede
DEBAT: Venstres seneste udmeldinger på boligområdet vil gøre det dyrere og sværere for almindelige mennesker at bosætte sig i byen. Men almindelige mennesker skal ikke presses ud af byerne, skriver boligordfører Jan Johansen (S).
David Laungaard Lose
Marketing AnalystAf Jan Johansen (S)
Boligordfører
Venstre-regeringen har nu også meldt klart ud om deres prioriteringer inden for boligpolitikken. Og det er ikke til fordel for folk med en lille eller almindelig indtægt. Står det til Venstre, vil man nemlig helt skrotte kommunernes mulighed for at stille krav om, at 25 procent af boligerne i nye byområder skal være almene.
Det er en meget bekymrende melding. Grunden til, at socialdemokraterne tog initiativet i forbindelse med finanslovsforhandlingerne sidste år, var, at vi dermed kunne give kommunerne et effektivt redskab til at sikre billige boliger - særligt i byerne.
Desuden løste vi problemet med, at byggegrundene i København og vores andre storbyer er så dyre, så det ikke er muligt at bygge alment, ved at indføre en lånepulje på 500 mio. kr., der bidrager til at holde huslejen nede.
Løbende inviterer Altinget: by og bolig derfor eksperter, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for boligområdet.
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]
Ikke kun for de velstillede
De initiativer tog vi, fordi vi ønsker, at storbyen ikke kun skal være for de mest velstillede. Det skal fortsat være muligt for sosu-assistenten, politibetjenten og pædagogen at bo i byen. Det skal fortsat være sådan, at akademikeren og den arbejdsløse kan mødes i den lokale Netto og deres børn gå i samme folkeskole. Byen skal være for alle.
Hos Socialdemokraterne tror vi på, at det vil skabe større forståelse for hinanden og en større vilje til at hjælpe hinanden på tværs af samfundslag, når vi skaber blandede boligformer og lærer hinanden at kende. Det vil samtidig betyde større tryghed og sammenhængskraft i hele samfundet.
Det er bekymrende, at Venstre ikke er mere optaget af at sikre boliger i byen til folk med helt almindelige indtægter.
Jan Johansen (S)
Boligordfører
Desværre er Venstres seneste melding blot en i rækken, der vil gøre det dyrere og sværere for almindelige mennesker at bosætte sig i byen.
En social opsplitning
Tidligere har Venstre-ministeren Søren Pind meldt, at huslejereguleringen på private udlejningsboliger helt burde fjernes. Konsekvensen af Pinds forslag vil være en himmelflugt af huslejen for private udlejere, og det vil presse almindelige lønmodtagere ud af byerne.
Ligesom Venstre også tidligere har stået på at fjerne maksimalprisen for andelsboliger, som i stedet skulle sælges til markedsprisen. Det er et voldsomt opgør med hele vores 100-årige andelsboligtanke om at sikre et billigt alternativ til ejerboligerne, fordi prisstigningerne er reguleret. Blev maksimalprisen fjernet, ville også priserne på andelsboliger stryge markant i vejret. Heldigvis endte Venstre med at trække forslaget op til valget. Nu kan man kun frygte, hvornår det kommer på bordet igen.
Alle Venstre-forslagene har haft det til fælles, at antallet af billige boliger i byen kraftigt reduceres, hvilket vil betyde en social opsplitning af byen i rige og fattige kvarterer. Det er bekymrende, at Venstre ikke er mere optaget af at sikre boliger i byen til folk med helt almindelige indtægter.