SF vil hjælpe boligejere væk fra Putins gas: Milliontilskud skal fremrykkes

En truende forsyningskrise og ønske om stop for russisk gas får SF til at foreslå at fremrykke milliontilskud til flere varmepumper og klimarenoveringer. Det skal ske ved at bruge 130 millioner ekstra fra Bygningspuljen, som åbner for ansøgninger næste uge. 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Står til det til SF skal danske boligejere allerede i næste uge kunne søge om ekstra 130 millioner kroner i tilskud til varmepumper og energirenoveringer.

Det skal ske ved at fremrykke pengene og dermed frigive alle de afsatte 430 millioner kroner i Bygningspuljen for 2022 på én gang i årets første ansøgningsrunde allerede torsdag.

”Vi står i en historisk forsyningskrise og har første ansøgningsrunde til Bygningspuljen i næste uge. Derfor giver det god mening at få sendt alle pengene ud at arbejde på én gang,” siger klimaordfører Signe Munk og tilføjer:

”Varmeregningerne galoperer derudaf. Vi skal give en ekstra håndsrækning til, at man både kan få udskiftet gasfyret med en varmepumpe. Det betyder selvfølgelig, at vi skal kigge på yderligere finansiering til de næste runder. Og det er vi i SF klar til.”

Med varmepriser på himmelflugt og ønsket om stop for import for russisk gas, er det helt oplagt at sikre mulighed for, at flere kan få adgang til pengene, mener Signe Munk.

Fri af russisk gas

SF mener, at en styrkelse af Bygningspuljen er et oplagt redskab til at skubbe på for at blive mindre afhængige af russisk gas samt øge tempoet på den grønne omstilling. 

Om Bygningspuljen

Bygningspuljen stammer fra Energiaftalen 2018. 

Formålet med Bygningspuljen er at nedbringe energiforbruget og omstille varmeforsyningen i helårsboliger i Danmark.

Det er muligt for helårsboligejere, ejerforeninger, andelsboligforeninger, almene boligforeninger, kollegier, interessentskaber og udlejere at ansøge om tilskud til: 

  • Konvertering til små individuelle varmepumpeanlæg
  • Udskiftning af facadevinduer
  • Etablering af balanceret mekanisk ventilation med varmegenindvinding med varmeveksler.
    Efterisolering

I 2022 er der afsat 430 millioner kroner til puljen. I alt er der afsat cirka 2,5 milliarder kroner til Bygningspuljen, og de bliver fordelt over flere runder fra 2020 til 2026.


Kilde: Energistyrelsen

”Man kan ikke længere være i tvivl om, at det er vigtigt hurtigt at få omstillet vores varmeforsyning for at blive fri af russisk gas, men også generelt for at blive fri for naturgas,” siger signe Munk.

Hun mener ikke, det er for sent at få justeret ansøgningsrunden, så alle pengene kommer i spil på én gang.

”Jeg kan faktisk ikke se, hvorfor det skulle være et problem at udvide budgettet for den kommende runde. Vi er sikre på, at der kommer rigtig mange ansøgninger. Derfor kan jeg ikke se det praktiske modargument,” siger hun.

Pulje præget af problemer

Der har de senere år været flere udfordringer i forbindelse med ansøgningsrunderne i Bygningspuljen, som er blevet kritiseret for at virke stik imod hensigten.

Uventet interesse fra danskerne har tidligere år betydet, at puljen er blevet tømt på få dage. Og de lange behandlingstider er i Altinget tidligere blevet kritiseret for at virke hæmmende på omstillingen.

“Tilskudsordningen er kommet til at virke som en bremse for installation af varmepumper i stedet for at speede det op,” lød det i januar sidste år fra Søren Bülow, der er direktør i Dansk Køl & Varme.

Siden da har regeringen åbnet for en ekstra årlig ansøgningsrunder, så flere kan få et tilskud til energirenoveringer eller installation af varmepumper.

Ifølge Signe Munk er der ingen tvivl om, at Bygningspuljen har haft ”nogle børnesygdomme”.

”Men vi har haft god dialog med Energistyrelsen om, hvordan de kan forbedre både ansøgningssystem og behandlingen. Og vi skal fortsat være meget optagede af at samle problemerne op,” siger hun.

Dan Jørgensen forventer ansøgningspres
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) hæfter sig i et skriftligt svar til Altinget netop ved, at der også denne gang forventes pres på ansøgningsprocessen. 

"Og vi skal passe på, at vi ikke forsinker processen ved at lave om på planen – og samtidig også være opmærksom på, om markedet har mulighed for at levere varmepumper i en hastighed, som vi lover tilskud," skriver han. 

Klimaministeren tilføjer, at der allerede er "fuld fart på udfasning af olie- og gasfyr", og at det er gjort muligt for 26.000 hjem at skifte fyr. 

"Men jeg er enig i, at vi løbende skal se på de bedste muligheder for de afsatte midler til grønne varmekilder og energiforbedringer i hjemmene." 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00