Debat

Socialrådmand og boligforeninger: Der er brug for flere billige, almene boliger i de store byer

En rapport viser, hvordan der kan sikres almene boliger, og det er der brug for. I Aarhus er andelen af billige boliger, der er modtaget til kommunal anvisning, faldet markant de sidste ti år, hvilket gør det svært for byens udsatte at finde en bolig. Regeringen bør derfor have fokus på billigere boliger i det kommende boligudspil.

Regeringens nye boligudspil kan sætte flere boliger uden for Den Sociale Boligtildelings rækkevidde. Alene i Aarhus kan det skabe et behov for at etablere op mod 200 nye mindre boliger hvert år i fem år, hvis alle aarhusianere skal have tilbud om en bolig, de har råd til at bo i, skriver Kristian
Würtz og Allan Werge.<br>
Regeringens nye boligudspil kan sætte flere boliger uden for Den Sociale Boligtildelings rækkevidde. Alene i Aarhus kan det skabe et behov for at etablere op mod 200 nye mindre boliger hvert år i fem år, hvis alle aarhusianere skal have tilbud om en bolig, de har råd til at bo i, skriver Kristian Würtz og Allan Werge.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Allan Werge
Kristian Würtz
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen har fået et nyt vigtigt redskab til at skabe bedre sammenhængskraft i vores byer, sikre alle socialt udsatte et hjem og forebygge hjemløshed.

En række nye stærke anbefalinger udarbejdet af Indenrigs- og Boligministeriets arbejdsgruppe vedrørende billige almene boliger anviser konkrete handlemuligheder, som både på kort og lang sigt kan sikre flere almene boliger, som borgere med den laveste betalingsevne har råd til at bo i.

Vi appellerer til, at regeringen tænker arbejdsgruppens anbefalinger sammen med det nye boligudspil og for alvor sætter skub i etableringen af billige almene boliger i de større byer.

Kristian Würtz og Allan Werge
Hhv. social- og beskæftigelsesrådmand i Aarhus Kommune og formand i BL’s 5. kreds

Ikke alle kan blive anvist til familieboliger
Anbefalingerne får følgeskab af et stort økonomisk råderum i Nybyggerifonden og bør føre til byggeri af mindst 3500 billige almene boliger. Aarhus alene har brug for op mod 200 billige boliger om året.

For rapporten undervurderer behovet for billige almene boliger i de større byer, som for nylig blev yderligere skærpet af regeringens nye boligudspil.

Ifølge rapporten ligger Aarhus i front, når det kommer til det samlede antal af billige almene familieboliger. Men rapporten overser, at en stor del af de 3900 billige familieboliger aldrig kan blive et hjem for aarhusianere med den laveste betalingsevne, fordi boligerne ligger i områder, kommunen ikke kan eller bør anvise til.

I Aarhus arbejder vi målrettet på at udvikle byens udsatte boligområder, og vi har løbende gjort brug af de redskaber, som Folketinget har stillet til rådighed i arbejdet for en mere sammenhængende og blandet by.

Derfor indførte byrådet allerede i 2007 kombineret udlejning i alle boligområder, hvor det var muligt, og i 2019 blev udlejningsredskabet udvidet yderligere.

Det betyder i praksis, at Den Sociale Boligtildeling, som ellers har anvisningsret til en fjerdedel af de almene familieboliger samt hver tredje etværelseslejlighed, ikke kan anvise borgere på overførselsindkomst til boliger i områder, hvor en høj andel af beboerne står uden for arbejdsmarkedet.

Færre billige boliger
Kombineret udlejning er en bevidst strategi om ikke at bidrage til at gøre udsatte boligområder mere udsatte, og udlejningsredskabet er et positivt skridt på vejen mod en mindre opdelt by.

Men anvendelsen medfører også stor mangel på billige almene boliger andre steder i byen – særligt et- og toværelseslejligheder med en månedlig husleje på maksimalt 3000-4000 kroner.

Hvis anbefalingerne realiseres, kan de blive et vigtigt redskab til at sikre flere billige boliger i Aarhus og andre af landets større byer – både ved huslejetilskud på kort sigt og endnu vigtigere ved etablering af nye billige almene familieboliger

Kristian Würtz og Allan Werge
Hhv. social- og beskæftigelsesrådmand i Aarhus Kommune og formand i BL’s 5. kreds

Over de seneste ti år er andelen af billige boliger, der er modtaget til kommunal anvisning, faldet markant. I 2010 modtog boligtildelingen 448 boliger billige almene familieboliger, mens tildelingen sidste år kun modtog 187 boliger.

På trods af sine mange gode elementer vil regeringens nye boligudspil skærpe boligproblemet i Aarhus yderligere, fordi flere afdelinger i forebyggelsesområderne kommer uden for Den Sociale Boligtildelings rækkevidde. Hertil kommer det efterslæb, vi har i boligtildelingen i dag.

Det betyder, at der alene i Aarhus er behov for at etablere op mod 200 nye mindre boliger hvert år i fem år, hvis alle aarhusianere skal have tilbud om en bolig, de har råd til at bo i.

Arbejdsgruppens anbefalinger kommer derfor på et tidspunkt, hvor der er ekstra stort behov for at samtænke social- og boligpolitikken.

Brug for almene familieboliger i de store byer
Hvis anbefalingerne realiseres, kan de blive et vigtigt redskab til at sikre flere billige boliger i Aarhus og andre af landets større byer – både ved huslejetilskud på kort sigt og endnu vigtigere ved etablering af nye billige almene familieboliger. Og med Landsbyggefondens genberegning af det økonomiske råderum er der potentiale til en langt mere ambitiøs investering i etableringen af flere billige boliger.

Vi appellerer til, at regeringen tænker arbejdsgruppens anbefalinger sammen med det nye boligudspil og for alvor sætter skub i etableringen af billige almene boliger i de større byer.

For billige almene familieboliger er afgørende, når det kommer til at sikre en god by for alle og en by i social balance.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00