Udlejer: Udlændinge skal kunne købe og udleje sommerhuse

DEBAT: Udlændinge skal have lov at købe sommerhuse i udvalgte områder af landet, men skal også forpligte sig til at udleje dem en del af tiden. Sådan lyder forslaget fra en af landets største sommerhusudlejere, søgemaskinen Campaya.dk.

Af Claus Pedersen
Direktør, Campaya.dk

Debatten har været heftig, siden regeringen i sit regeringsgrundlag lagde op til “forsøgsvist” at åbne op for salg af sommerhuse til udlændinge i udvalgte områder.

Mange af landets kommuner og en række sommerhusbureauer mener, at det vil være ødelæggende for turismen, hvis idéen realiseres. Frygten er, at udenlandske købere ikke vil leje sommerhusene ud, men vil lade dem stå tomme i lange perioder til skade for turismen.

Her hos sommerhussøgemaskinen Campaya.dk har vi al mulig interesse i, at flest muligt danske sommerhuse er tilgængelige for udlejning.

Efterspørgslen på sommerhusene er kæmpestor, og det vil rigtig nok være en turismemæssig katastrofe, hvis mange af husene tages af udlejningsmarkedet.

Det behøver bare slet ikke blive tilfældet. En eventuel løsning kan jo laves på mange måder, og der er god inspiration at hente ved for eksempel at skele til Østrig.

I alpelandet har de lokale myndigheder mulighed for at sikre en høj brugsgrad af boliger i deres ferieområder ved at benytte den såkaldte ‘Turist use’-regel. I praksis bruges reglen til at sørge for, at ejere lejer deres boliger ud et antal uger om året, når de ikke selv bruger dem.

Hvis en dansk ordning inspireres af den tilgang, kan man altså helt komme omkring frygten for, at udenlandske købere ikke vil leje ud. Til gavn for såvel de berørte lokalområder som turismeøkonomien i almindelighed.

Flere solgte sommerhuse og styrket sommerhusudlejning
Relevansen af en sådan ordning understreges af, at der i øjeblikket er hele 11.000 sommerhuse til salg i Danmark. Hvis tilgangen benyttes, og udlændingene får lov til at købe sommerhuse, kan vi få nedbragt det tal.

Det vil selvsagt være meget glædeligt for de mange, der ikke kan få solgt deres sommerhuse, og samtidig vil det betyde, at flere af de solgte sommerhuse vil blive benyttet til udlejning.

I øjeblikket er det nemlig kun små tyve procent af de danske sommerhuse, der benyttes til udlejning. Og hvis flere sommerhuse sælges til udlændinge under forudsætning af, at de lejes ud en del af tiden, kan det skabe flere udlejningssommerhuse. Noget, som branchen i den grad higer efter.

Efterspørgslen på sommerhuse var sidste år på flere tidspunkter af året meget større end udbuddet, og når vi som branche ikke er i stand til at modsvare efterspørgslen, betyder det et tab af et meget stort millionbeløb i turismeindtægter.

Derfor kan det give mening at åbne op for salget. Hvis det gøres rigtigt vel at mærke. Indledningsvist kan ordningen etableres i et eller to områder, hvor det er særligt svært for sommerhusejerne at få solgt deres huse. Herefter kan der evalueres på forsøgsordningen, og hvis den har været en succes, kan den føres videre. Ellers kan den nedlægges igen.

Forsøgsordningen er ifølge Venstres folketingsmedlem Carl Holst i et læserbrev i JydskeVestkysten desuden kun aktuel, hvis den ifølge EU kan laves i udvalgte områder og ikke hele landet.

Der er altså ingen risiko for, at ordningen vil fratage Danmark vores generelle fritagelse fra at lade udlændinge købe danske sommerhuse. Noget, flere parter har frygtet vil ske.

Forrige artikel Eks-borgmester i Rom: Vores tidsalder bør ikke være præget af frygt Eks-borgmester i Rom: Vores tidsalder bør ikke være præget af frygt Næste artikel Dansk Byggeri og Dansk Beton: Om 10 år er vi godt på vej med genanvendelsen Dansk Byggeri og Dansk Beton: Om 10 år er vi godt på vej med genanvendelsen
DF foreslår at udvide håndværkerfradraget

DF foreslår at udvide håndværkerfradraget

FORSLAG: Dansk Folkeparti vil gøre håndværkerfradraget mere fleksibelt for at fremme grønne investeringer hos boligejerne og fastholde arbejdspladser i byggebranchen. Regeringen nægter at tage stilling før finanslovsforhandlingerne.