Sverigedemokraterna byder Støjberg velkommen i nationalistisk højregruppe

Sverigedemokraternas spidskandidat, Charlie Weimers, håber at Danmarksdemokraterne kommer med i Europa-Parlamentets nationalkonservative partigruppe, ECR. Begge partier overvejer deres position, hvis ungarske Viktor Orbáns parti kommer ind i gruppen.

"Vi kan undersøge betingelserne for at danne en undergruppe, hvor vi samler de mere Putin-kritiske dele af ECR, ikke mindst de nordiske og måske baltiske partier," siger Charlie Weimers fra Sverigedemokraterna.
"Vi kan undersøge betingelserne for at danne en undergruppe, hvor vi samler de mere Putin-kritiske dele af ECR, ikke mindst de nordiske og måske baltiske partier," siger Charlie Weimers fra Sverigedemokraterna.Foto: Alain Rolland/EP
Thomas LauritzenNatacha López

BRUXELLES: Det er ikke kun partinavnene, der minder meget om hinanden, når danske og svenske nationalkonservative i denne tid mødes og taler om et muligt parløb i Europa-Parlamentet.

De svenske nationalister og EU-skeptikere i Sverigedemokraterna (SD), der tidligere har været tættere på Dansk Folkeparti, håber nu på et frugtbart samarbejde med Danmarksdemokraterne indenfor partigruppen Europæiske Konservative og Reformister, ECR.

Hvis der kan findes en eller anden form for løsning inden for ECR, hvor afstanden til Orbans parti bliver tilstrækkelig klar, så vil jeg da ikke udelukke det på forhånd.

Kristoffer Storm
EU-spidskandidat for Danmarksdemokraterne

Sverigedemokraternas spidskandidat ved europaparlamentsvalget, Charlie Weimers, siger til Altinget, at Inger Støjbergs nye parti vil være ”hjerteligt velkomment” i den nationalkonservative gruppe, hvis danskerne ønsker det.

”Vi må se, hvordan det går for Danmarksdemokraterne ved valget. De ser nu ud til at få mindst ét medlem,” siger den svenske parlamentariker.

Charlie Weimers er en af næstformændene i ECR, der blev skabt af de britiske konservative i tiden før Brexit. Gruppen er i dag er domineret af det italienske regeringsparti Fratelli d’Italia og Polens Lov og Retfærdighed (PiS).

Efter nogle måneders tøven meddelte Støjbergs parti i sidste uge, at ECR er den gruppe, de ønsker at sidde i, hvis de kommer ind i Europa-Parlamentet efter valget 9. juni.

Dansk spidskandidat glæder sig

”ECR er den gruppe, vi passer mest naturligt ind i. Hvis jeg bliver valgt ind, så glæder jeg mig til et nordeuropæisk samarbejde med Sverigedemokraterna og andre inden for gruppen,” siger Danmarksdemokraternes spidskandidat, Kristoffer Storm.

Han har allerede holdt flere møder med Charlie Weimers fra det svenske nationalistparti, der tidligere i mange år blev betragtet som kontroversielt og ekstremistisk i hjemlandet. I dag gør SD meget for at fremstå som et mere pragmatisk støtteparti for Sveriges konservativt ledede regering.

”Sverigedemokraterna har bevæget sig i en rigtig god retning. Det er et seriøst og målrettet parti, som vi glæder os til at arbejde sammen med,” siger Kristoffer Storm.

Det giver god mening, at Støjbergs parti sigter på ECR, siger forskeren Alberte Bové Rud fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Hun er ekspert i populistiske bevægelser på den yderste højrefløj – ikke mindst i Italien, hvor Fratelli d’Italias formand, Giorgia Meloni, leder en højrefløjsregering.

”Jeg tror, Giorgia Meloni og de andre vil glæde sig over det, hvis Danmarksdemokraterne kommer med i ECR. Hun er meget optaget af at bevise troværdighed og magtduelighed, og selvom Danmarksdemokraterne ikke kan bryste sig af at sidde i regering, så har Inger Støjberg jo været en kendt minister i Danmark,” siger Alberte Bové Rud.

SD: Dansk Folkeparti går mindre op i Rusland

Forskeren mener også, at ECR’s stramme indvandrerkurs og konstruktive skepsis overfor EU uden at være rabiate modstandere vil passe godt til Danmarksdemokraterne. Derimod kan det blive en udfordring, hvis Ungarns regeringsparti, Fidesz, kommer med i gruppen efter valget, sådan som Viktor Orbán har udtrykt ønske om.

Jeg tror, Giorgia Meloni og de andre vil glæde sig over det, hvis Danmarksdemokraterne kommer med i ECR.

Alberte Bové Rud
Forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)

”Hvis det sker, vil der pludselig være nogle ubekendte for Danmarksdemokraterne. Det er uklart, hvordan ECR vil agere for eksempel i forhold til Rusland og Ukraine, hvis Orbans parti kommer med. Det ville styrke gruppen i antal, men samtidig risikere at svække gruppens troværdighed,” siger Alberte Bové Rud.

Netop holdningen til Ruslands krig mod Ukraine er en af de vigtigste årsager til, at hverken Danmarksdemokraterne eller Sverigedemokraterna ønsker at sidde i Parlamentets højrenationalistiske partigruppe, Identitet og Demokrati (ID), hvor Dansk Folkeparti holder til sammen med Frankrigs Marine Le Pen og Hollands Geert Wilders.

Efter Kristoffer Storms og Charlie Weimers’ opfattelse er der for mange af partierne i gruppen ID, der har sympati for Putin, og som ikke støtter Ukraine tydeligt nok. Weimers taler om ”et godt forhold” til Dansk Folkeparti, der dog efter hans opfattelse går mindre op i spørgsmålet om Rusland, end Sverigedemokraterna gør.

”Det er ikke lige så vigtigt for Dansk Folkeparti, som det er for os, oplever jeg,” siger Charlie Weimers.

Forslag om en ny undergruppe

Netop fordømmelsen af Ruslands krig mod Ukraine er samtidig grunden til, at Sverigedemokraterna hidtil har udelukket, at de ville kunne sidde i ECR sammen med Viktor Orbáns parti, Fidesz.

Charlie Weimers betegner stadig den tanke som ”problematisk”. Men han åbner nu mulighed for en model, hvor man måske kunne dele ECR op i flere undergrupper, som det for eksempel er tilfældet hos partigruppen De Grønne, der også er hjemsted for forskellige regionale mindretalspartier i undergruppen Europæiske Frie Alliance (EFA).

Læs også

”Vi kan undersøge betingelserne for at danne en såkaldt undergruppe, hvor vi samler de mere Putin-kritiske dele af ECR, ikke mindst de nordiske og måske baltiske partier. Og så simpelthen udforme vores egne stemmelister, vores egen politiske linje, uden nogen form for indflydelse fra Fidesz' side,” siger han.

”Modellen for dette er for eksempel strukturen i gruppen De Grønne/EFA. Det er en meget interessant model for os. Den ville så at sige sikre vores politiske uafhængighed af Ungarn og Fidesz. Men det kræver godkendelse fra hele ECR-gruppen. Min vurdering er, at det først er nu, hvor der er opstået så skarpt et spørgsmål, at gruppen kan være tilbøjelig til at sige ja til et sådant krav fra vores side,” siger Weimers.

Danmarksdemokraterne afviser ikke helt Orbán

Hvis Fidesz derimod kommer ind i gruppen uden sådan en klart opdelt struktur, så ønsker Sverigedemokraterna ikke at sidde i ECR længere, understreger Weimers. Det samme siger Kristoffer Storm fra Danmarksdemokraterne.

”Umiddelbart kan jeg slet ikke se mig selv sidde sammen med et regeringsbærende parti som Orbáns Fidesz, der ikke støtter Ukraines ret til frihed. Det har jeg virkelig ikke lyst til,” siger Storm. Men han holder døren på klem for en mulig løsning i stil med det, Charlie Weimers foreslår, hvis det kan lade sig gøre.

”Hvis der kan findes en eller anden form for løsning inden for ECR, hvor afstanden til Orbans parti bliver tilstrækkelig klar, så vil jeg da ikke udelukke det på forhånd. Men det er for tidligt at sige, for det er ikke aktuelt endnu,” siger Danmarksdemokraternes spidskandidat:

”Lad os nu lige blive valgt ind først, og bagefter skal vi så finde vores ben i Europa-Parlamentet. Vi er jo et helt nyt parti,” siger Kristoffer Storm.

ECR ser en mulighed for magt

Placeringen af Viktor Orbáns parti, der nu i tre år har stået udenfor partigruppe, bliver et af de mest interessante og definerende spørgsmål for det nye Parlament straks efter valget.

Flere af partierne i ECR står til at få et godt valg, og der har den seneste tid været optræk til et muligt samarbejde med Europa-Parlamentets største gruppe, de konservative kristdemokrater i EPP. Hvis det samarbejde skal være realistisk, kan der være gode grunde til at holde sig fra Fidesz, som måtte forlade EPP i 2021 for at undgå at blive smidt ud.

Læs også

På den anden side står Fidesz til at få så mange pladser, at det ungarske parti kunne gøre ECR til den tredjestørste gruppe og dermed en magtfaktor i Parlamentet.

Giorgia Meloni og hendes Fratelli d’Italia har historisk set haft et godt forhold til Orbán, mens uenighed om Rusland har været den eneste anstødssten for den ungarske leders forhold til Polens tidligere regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS).

Det problem er imidlertid hurtigt ved at forsvinde, ser det ud til.

Tegn på en åbning for Fidesz?

”Vi er i gang med intensive forhandlinger, og jeg håber at Viktor vil slutte sig til vores gruppe, men det er op til ham og til vores delegationer,” sagde den tidligere leder af PiS-regeringen, Mateusz Morawiecki, under et arrangement i Europa-Parlamentet tirsdag, hvor Viktor Orbán også var med.

Ifølge den britiske politolog Simon Hix fra European University Institute i Firenze skyldes udviklingen netop det faktum, at PiS har måttet overlade regeringsmagten i Polen til Donald Tusk efter valget sidste efterår.

”Der er nogle interessante skred i gang internt i ECR på grund af Lov og Retfærdighed,” siger professor Hix, der er en af Europas førende analytikere af politiske partier og valghandlinger.

”Dengang de var i regering, ville PiS aldrig have accepteret Orbáns parti på grund af hans holdning til Putin. Men nu, hvor de er i opposition, er det ikke så risikabelt for dem, fordi de kan lade Tusk om at repræsentere Polens kritik af Putin. Derfor tror jeg, de vil kunne acceptere en aftale om at lukke Orbán ind i gruppen,” siger Simon Hix.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristoffer Hjort Storm

Kommende MEP (DD), afgående rådmand (DD), Aalborg Kommune (31/10-24), regionsrådsmedlem (DD), Region Nordjylland
Gymnasial

Inger Støjberg

MF, partiformand (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Alberte Bové Rud

Ph.d.-studerende, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
Bachelor i Idéhistorie (AU), kandidat i Internationale Studier (AU)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024