Debat

Tagpapleverandør: Renoveringer kan holde liv i byggeriets SMV’er under coronakrisen

DEBAT: Coronakrisen har efterladt mange bygninger tomme. Derfor er det netop nu oplagt at sætte gang i det store renoveringsarbejde, der venter. Ud over at holde byggeriets hjul i gang, vil det holde liv i mange udsatte SMV’er, skriver Peter Kranz, adm. direktør, Eurotag Danmark.

Renoveringer kan holde branchen beskæftiget, skriver Peter Kranz.
Renoveringer kan holde branchen beskæftiget, skriver Peter Kranz.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Kranz
Adm. direktør, Eurotag Danmark A/S

Coronaen har ramt landet og skyller nu også ind over byggebranchen. Bygherrer aflyser opgaver, og hovedentreprenører lukker byggepladser.

Senest har Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, vurderet, at krisen kan ramme byggeriet hårdt og i samme ombæring nedjusteret sine forventninger til dansk økonomi for 2020.

Selvom situationen kommer til ramme hele byggeriet, hersker der ingen tvivl om, at det først og fremmest bliver de små og mellemstore virksomheder, SMV’erne, der vil opleve de største økonomiske udfordringer – og risikerer at måtte dreje nøglen om.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Heldigvis har regeringen allerede vist sig handlekraftig under krisen og har for nyligt foreslået en omfattende økonomisk hjælpepakke til små virksomheder samt udskydelse af betaling af moms og skat for disse.

Det er enormt positivt, men jeg mener godt, at vi kan gå skridtet videre, når det kommer til, hvordan byggeriet kommer igennem krisen. For her er der faktisk nu en oplagt mulighed for også at holde branchen beskæftiget. Nøgleordet er renoveringer.

Min opfordring til både stat, kommuner og andre bygherrer er derfor klar: Sæt gang i alle de bygge- og renoveringsopgaver, som kan udføres sundhedsmæssigt forsvarligt. 

Peter Kranz
Adm. direktør, Eurotag Danmark A/S

Renoveringer kan holde branchen beskæftiget
Netop som følge af coronavirussen står en lang række bygninger nu tomme. Det gælder især offentlige bygninger, hvor landets skoler, universiteter med mere ligger øde hen.

Det giver så godt som optimale arbejdsbetingelser for udførelse af de lovpligtige eftersyn og få færdiggjort de mange renoveringsarbejder, der ofte vil foregå udendørs og typisk i sommerperioden. Opgaver, som er bestilt, men blot venter på at blive sat i gang.

Min opfordring til både stat, kommuner og andre bygherrer er derfor klar: Sæt gang i alle de bygge- og renoveringsopgaver, som kan udføres sundhedsmæssigt forsvarligt – for eksempel fordi de foregår i det fri. Det vil bidrage til at holde branchen beskæftiget og kan ikke mindst være med til at redde nogle af de SMV’er, hvis eksistensgrundlag er truet i disse tider.

For vi står i en situation, der befordrer, at vi tænker i muligheder og ikke kun i begrænsninger. Og hvis skolen eller børnehaven alligevel trænger til maling, har vi nu en oplagt mulighed for at sætte arbejdet i gang med det samme. Det er alt andet lige lettere at male en børnehave, når den ikke er fuld af glade og nysgerrige børn. Og på samme måde vil det være en god idé at lakere gulvet i sportshallen, nu hvor den alligevel ikke benyttes.

Hertil er det selvfølgelig muligt at iværksætte forsvarlige, midlertidige løsninger, hvor håndværkerne holder forsvarlig afstand og eksempelvis får lov til at spise madpakken i bilen eller på byggepladsen. Alt sammen fordi vores sundhed og sikkerhed selvfølgelig har førsteprioritet.

SMV’ernes overlevelse sikrer økonomien på den lange bane
At renoveringskøen er stor, er der ingen tvivl om. For få dage siden har regeringen modtaget en samlet henvendelse fra arbejdsmarkedets parter, hvor det fremgår, at 453 renoveringsprojekter venter – og med fordel kan igangsættes – alene i den almene boligsektor.

Det bakker jeg kraftigt op om, men jeg vil i samme håndevending slå fast, hvor vigtigt det er, at det ikke blot bliver de store aktører i byggeriet, der sætter sig på opgaverne.

Jeg mener, at det er afgørende, at de mange opgaver og udbud bliver bredt ud og delt op i forskellige størrelser og kategorier, så de også kommer SMV’erne til gavn.

Sådan hjælper vi med at holde liv i disse, og samtidig mindsker vi behovet for nødløsninger i form af eksempelvis kompensationer og dagpenge. Dét er ikke kun med til at holde byggeriet – og SMV’erne – i gang nu og her. Det er også et langsigtet økonomisk initiativ, der begrænser konkurser og arbejdsløshed og dermed bidrager til at afhjælpe den økonomiske krise, som med sikkerhed kommer efter coronakrisen.

Så lad os holde hjulene kørende i byggeriet, hvor det er muligt, og lad os gøre, hvad vi kan for at holde liv i SMV’erne. For det er muligt, at vi prioriterer det uden at gå på kompromis med vores sikkerhed og sundhed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00