Debat

Tekniq: Forældet tilgang til data brem­ser byggeriets omstilling

Bygningsdata rummer et enormt potentiale for grøn omstilling i byggeriet. Politikere skal give slip på vanetænkning og sætte data fri, skriver Troels Blicher Danielsen.

Effektiv overvågning og styring af energiforbruget bliver en afgørende faktor for at nedbringe CO2-udledning og sikre omkostningseffektive bygninger i fremtiden, mener Troels Blicher
Danielsen.
Effektiv overvågning og styring af energiforbruget bliver en afgørende faktor for at nedbringe CO2-udledning og sikre omkostningseffektive bygninger i fremtiden, mener Troels Blicher Danielsen.Foto: Tekniq
Troels Blicher Danielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Bygninger i Danmark anvender i dag cirka 40 procent af landets samlede energiforbrug. Størstedelen af forbruget går til opvarmning, belysning og ventilation.

Det er ingen hemmelighed, at der arbejdes intensivt med at udvikle smarte og innovative løsninger til at mindske og effektivisere vores energiforbrug og CO2-udledning.

En bedre bevaret hemmelighed er, at bygningsdata rummer et enormt potentiale i den grønne omstilling. Et potentiale, der kun kan indløses, hvis data om energi og vand bliver sat fri og nemmere at tilgå for forbrugerne og for installationsvirksomhederne.

Forsyningsselskaber har monopol
I dag muliggør teknologien, at man kan følge bygningers energiforbrug i realtid og reagere på eventuelle udsving og uregelmæssigheder i forbruget.

Men effektiv styring af energiforbruget kræver adgang til data – gerne i realtid – så forbruget kan forbindes til prisudsving og matches til den tilgængelige grønne strøm på markedet.

Vi har allerede de nødvendige rådata fra målerne, men muligheden for at forløse deres potentiale bliver blokeret af forældet datatilgang

Troels Blicher Danielsen
Direktør, Tekniq Arbejdsgiverne

Netop en effektiv overvågning og styring af energiforbruget bliver en helt afgørende faktor for at nedbringe danskernes CO2-udledning og sikre omkostningseffektive bygninger i fremtiden.

Udfordringen er bare, at vi i Danmark har offentlige data spredt på mange aktører, og at der ikke er adgang til de mange data, som målerne producerer.

En problematik, der netop er blevet kortlagt indgående i rapporten 'Slip data fri', som Tekniq Arbejdsgiverne står bag.

Samtidig er det en barriere, at forsyningsselskaberne har et de facto monopol på data. Det bremser de mange virksomheder, der ønsker at anvende data fra målerne til at tilbyde innovative energiløsninger til deres kunder.

Derudover er det i dag unødigt vanskeligt at aktivere de data, der kan gøre livet lettere for bygningsejere, forbedre deres økonomiske betingelser og gøre energiforbruget mere klimavenligt.

Forældet datatilgang
De data, som branchen er afhængig af, omhandler alt fra bygningers alder og energimærkninger til private forbrugsmønstre og morgendagens vejr.

Med andre ord: Vi har allerede de nødvendige rådata fra målerne, men muligheden for at forløse deres potentiale bliver blokeret af forældet datatilgang.

Derudover skal data være ensartede, de skal være af høj kvalitet, og de må ikke være forsinkede. Og så skal data kunne tilgås digitalt.

Forestil dig, at du en dag modtog en notifikation på din smartphone, hvor der stod: "Dit vandforbrug er 30 procent højere end for tilsvarende ejendomme i dit område. Vi anbefaler, at du tilkalder din vvs-installatør for at få efterset dine installationer".

Sådan en besked vil være realistisk at modtage, hvis data er frie og nemt tilgængelige. Sådan er det bare ikke i dag, og i praksis betyder det, at muligheden for at forebygge eksempelvis alvorlige konsekvenser af et sprunget vandrør går fløjten.

Samtidig går potentialet for besparelser gennem innovative løsninger og fremskridt tabt i forskellige systemer og filtrering af data i forsyningsselskaberne, så kun en lille andel når forbrugerne.

Læs også

Slip vanetænkning
For at Danmark kan forløse det store potentiale, der findes i disse målerdata, er det vitalt, at politikerne får øjnene op for de barrierer, der hindrer en friere adgang til data.

Bedre adgang til data vil således markant styrke den grønne omstilling og fremtidige økonomiske vækst. Det vil skabe gunstige muligheder for, at forbrugerne optimerer energiforbruget og får flere penge mellem hænderne.

Samtidig vil vi komme et godt skridt nærmere CO2-reduktionsmålet på 70 procent i 2030 samt skabe grobund for en række nye løsninger for forbrugerne og forretningsmuligheder for de aktører, der forstår at gribe dem. 

Derfor bør dette indlæg læses som en opfordring til politikerne til at slippe den datamæssige vanetænkning og i stedet sikre, at danskernes data kan blive brugt forsvarligt og optimalt til at skabe vækst, facilitere den grønne omstilling og skabe innovative og energieffektive løsninger.

I så fald vil nutidens data i høj grad blive fremtidens grønne gevinst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00