Sundhedsområdet har mistet økonomisk særstatus

BAGGRUND: Regeringens forslag om besparelserne på 320 millioner på tand- og høreapparats-området til fordel for områder uden for sundhedsområdet, er klare tegn på nye, trange tider i sundhedsvæsnet.
Borgerlige regeringer har haft en tendens til at prioritere sundhedsområdet højere end centrum-venstre-regeringer, forklarer Jes Søgaard fra KORA.
Borgerlige regeringer har haft en tendens til at prioritere sundhedsområdet højere end centrum-venstre-regeringer, forklarer Jes Søgaard fra KORA.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Danske borgerligt-liberale regeringer har haft en tendens til at prioritere sundhedsområdet relativt højt.

Jes Søgaard
Direktør i KORA

Efter mere end et årti, hvor pengene er strømmet ind i sundhedsvæsnet, er de gyldne tider nu for alvor slut. 

Det konstaterede sundhedsøkonomerne allerede i sommer, da regeringen i økonomiaftalen med regionerne løftede sundhedsområdet med en milliard, hvilket er den laveste vækst i næsten to årtier (se linkboks).

Skruen er dog blevet strammet endnu en tand siden da. I finanslovforhandlingerne har regeringen nemlig lagt op til, at der årligt skal spares 180 millioner på tilskud til tandlægebesøg. Desuden foreslår regeringen at skære ned på adgangen og tilskuddet til høreapparater, hvilket på længere sigt skal give besparelser på 140 millioner kroner årligt.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00