Fogh har ændret kulturen på Christiansborg

EFTERMÆLE: Det klippefaste VKO-flertal som Fogh har haft bag sig som statsminister har ændret den parlamentariske kultur på Christiansborg mener S og SF.
Anders Fogh vil blive husket som en benhård strateg, der har sat helt nye standarder, hvad angår blokpolitik og aktivistisk udenrigspolitik. Det mener Henrik Sass Larsen (S) og Villy Søvndal (SF).
Anders Fogh vil blive husket som en benhård strateg, der har sat helt nye standarder, hvad angår blokpolitik og aktivistisk udenrigspolitik. Det mener Henrik Sass Larsen (S) og Villy Søvndal (SF).
Anders Agner Pedersen

Det lader jo til, at vi i de sidste syv år har levet i en boble, som nu er ved at brase sammen. Og at vi kommer til at se i øjnene at vi har brugt fremtidens gevinster for tidligt.

Henrik Sass Larsen (S)
Politisk ordfører

Anders Fogh Rasmussens tid som statsminister har ændret meget i såvel det danske samfund som på Christiansborg. Det mener politisk ordfører for Socialdemokraterne, Henrik Sass Larsen.

"Jeg synes at han har sat helt nye standarder i forhold til dansk parlamentarisk skik. Han har tilsidesat skikken om, at man arbejder med brede flertal i det danske parlament. Man har aldrig set noget lignende tidligere," siger Henrik Sass Larsen til Altinget.dk.

Samme melding lyder der fra SF's formand, Villy Søvndal.

"Jeg mener bestemt, at han har ændret kulturen på Christiansborg. Hans regering har ført blokpolitik på en måde, som det aldrig er set før i Danmark. Og for det andet har han introduceret en helt ny type demokrati i form af nogle ret faste svar. Der er ikke noget at komme efter, det kan jeg fuldstændig afvise, og skulle vi nu ikke kigge fremad. Nærmest uanset hvad man spurgte om," mener Søvndal.

At tingene også uden for Christiansborgs tykke mure ser anderledes ud end før Fogh kom til er Sass og Søvndal ikke i tvivl om.

"Det lader jo til, at vi i de sidste syv år har levet i en boble, som nu er ved at brase sammen. Og at vi kommer til at se i øjnene at vi har brugt fremtidens gevinster for tidligt. Så derfor kan jeg godt forstå at han skrider nu her, for det ser ud til at blive rigtig hårde tider," vurderer Sass Larsen.

En vurdering, som Søvndal bakker op om. Overordnet set mener SF-lederen at der er fire centrale ting, som har ændret sig under Fogh.

"Fogh vil blive husket for fire markante ting synes jeg. For det første så efterlader han sig et mere delt Danmark end det han overtog. Dels mellem rig og fattig. Dels mellem dem og os. Det andet er, at han efterlader en nedslidt offentlig sektor. Hvilket han jo også selv har erkendt ved den seneste valgkamp. Det tredje er, at han efterlader et Danmark, der klima og miljømæssigt har tabt vigtige skridt. Vi var i den grad et foregangsland før Fogh kom til. Og det sidste er, at han jo var manden, der førte Danmark i krig på et fuldstændig opdigtet grundlag i Irak," påpeger Søvndal.

Selv om de begge har brugt flere år på at bekæmpe Fogh, så har både Søvndal og Sass Larsen dog et par pæne ord til overs til Fogh.

"Fogh er en dygtig strateg. Det må man give ham. Og en dygtig håndværker," lyder skudsmålet fra Villy Søvndal. Der er også lidt ros fra Sass Larsen, om end en noget mere tvetydig en af slagsen.

"Han har været en ganske udmærket statsminister for det borgerlige Danmark på den måde, at han jo har overholdt sin kontraktpolitik over for de vælgere, der har valgt ham. Men han var jo tæt på at snuble ved sidste valg skal man huske på," siger Henrik Sass Larsen. 

Hos VK-regeringens faste støtteparti, Dansk Folkeparti, har man i de forgangne dage givet udtryk for, at man så frem til en afklaring på spørgsmålet om Foghs fremtid. Således sagde partiets formand Pia Kjærsgaard i torsdags til TV 2, at hun så frem til, at der nu igen kunne blive taget fat på vigtige politiske spørgsmål, herunder finanskrisen.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00