S effektiviserer organisationen i Folketinget

STRUKTUR: S-politikerne er nu organiseret centralt på Borgen i fire konsortier. Frem for at være personalechefer skal de lave politik.
Socialdemokraterne har centraliseret deres medlemsordning. Politikerne er samlet i fire konsortier, hvor de får bedre konsulentbistand.
Socialdemokraterne har centraliseret deres medlemsordning. Politikerne er samlet i fire konsortier, hvor de får bedre konsulentbistand.
Kristian Aaskov Nielsen

På den måde sikrer vi hjælpen til det enkelte folketingsmedlem mere professionelt. Det er et udtryk for, at vi har bevæget os ind i en ny tid, hvor der tilspørges en ny type hjælp. Man vil bruge ressourcerne langt bedre.

Bjarne Fog Corydon
Chef, Socialdemokraternes Analyse- & Informationsafdeling
Fakta
Økonomien
Tilskuddet til folketingsgrupperne består af et basisbeløb pr. folketingsgruppe. Derudover består tilskuddet af et mandatbeløb pr. medlem af folketingsgruppen. Basisbeløbet er det samme for alle folketingsgrupper med fire eller flere medlemmer (281.180 kroner).

S-medlemmerne betaler halvdelen af deres mandatbeløb til Socialdemokraternes Analyse- & Informationsafdeling. Med den nye medlemsordning lægger medlemmer den anden halvdel i deres konsortium.

Kilde: Folketinget og Socialdemokraterne

De socialdemokratiske folketingsmedlemmer står ikke længere alene med hver deres medarbejdere og politikområder. Politikerne er rykket sammen i fire konsortier for at samle de økonomiske og politiske ressourcer og for at styrke de analytiske ved hjælp af i alt syv nye konsulenter.

* Velfærd
* Samfund og Ret
* Vækst og Udvikling
* Globalt Ansvar


Det er navnene på de fire konsortier, som hver har fået tilkoblet et par konsulenter, som kan bistå politikerne med analyser og politikudvikling.

Dermed håber man på at kunne rationalisere ressourcerne langt bedre, fortæller chef for Socialdemokraternes Analyse- og Informationsafdeling (AIA), Bjarne Fog Corydon.

"På den måde sikrer vi, at hjælpen til det enkelte folketingsmedlem bliver mere professionel. Det er et udtryk for, at vi har bevæget os ind i en ny tid, hvor der tilspørges en ny type hjælp. Man vil bruge ressourcerne langt bedre," siger Bjarne Fog Corydon til Altinget | Christiansborg.

Før var det enkelte folketingsmedlem sin egen personalechef. Dermed stod de selv for ansættelse af sekretærer og studentermedhjælpere. Hertil fik de konsulentbistanden i AIA, men med 45 medlemmer var det svært at tilfredsstille den hjælp, der blev efterspurgt.

Det er en guerillahær
Men den nye ordning puljer medlemmerne de økonomiske midler, som er forbundet med deres mandat i Folketinget. Til gengæld får de egen og mere konsulentbistand og en fælles leder af personaleordningen, som tager sig af den overordnede organisatoriske ledelse.

"Politikerne i folketingsgruppen har overladt personaleledelsesrollen til professionelle, præcis som partiledelsen har gjort det til AIA. De fokuserer nu - præcis ligesom ministre - rent på det politiske indhold af betjeningen. Personaleledelsen overlades derimod til embedsmænd. På den måde er der sket en centralisering, professionalisering og en AC-styrkelse af organisationen," siger Bjarne Fog Corydon.

Men trods det stigende antal AC-rådgivere afviser Bjarne Fog Corydon, at organisationen kan sammenlignes med ministerierne.

"Det største oppositionsparti - statsministerkandidatens parti - er jo altid i konkurrence med regeringen og dermed også centraladministrationen. Det forhold vil altid være absurd ulige. Vi bliver stadig nødt til at være meget hurtigere på fødderne. Det er lidt som at sammenligne en konventionel hær med en guerillabevægelse. Derfor kan det her ikke sammenlignes med et ministerium. Men kvalitetskravene til vores arbejde er mindst lige så høje, og det kræver naturligvis, at vi rekrutterer medarbejdere med særligt høje kvalifikationer," siger Bjarne Fog Corydon.

Gammelt ønske krævede nye medlemmer
Men selv om Bjarne Fog Corydon ikke vil sammenligne organisationen med et ministerium, er det den ubalance, man ønsker at rykke ved. En central medlemsordning har faktisk været et ønske fra ledelsen længe.

Allerede da Poul Nyrup Rasmussen var statsminister, var der ønsker om at ændre medlemsordningen. Men stemningen har aldrig været tilsvarende positiv i gruppen, og flere forsøg er gået i vasken.

Med valgnederlaget i 2001 blev omstruktureringen mere aktuel. VK havde nu overtaget embedsværket, men gruppen var stadig ikke tiltrukket af en central medlemsordning.

Efter folketingsvalget i 2007 var så mange skeptiske medlemmer stoppet eller ikke blevet genvalgt, at den længe ønskede omstrukturering kunne blive en realitet. Eksempelvis blev Nick Hækkerup som medlem af partiledelsen i 2007 valgt til Folketinget, hvilket var med til at gøre omstruktureringen nemmere.

Herefter blev der nedsat et virksomhedsnævn bestående af gruppeformand Carsten Hansen, politisk ordfører Henrik Sass Larsen, flere af de nye medlemmer samt Bjarne Fog Corydon.

Undervejs i processen er der blandt andet lavet undersøgelser af, hvordan holdningen var i gruppen til den nye struktur. En stor del bakkede op, hvilket var afgørende. Det brændende ønske fra ledelsen skulle have rodfæste i gruppen. Erfaringen havde lært, at forandringen skulle komme nedefra.
 
Med en godkendelse af processen valgte Socialdemokraterne at slå stillingen som leder af medlemsordningen op. Vedkommende skulle have ansvaret for konsortierne. 

"Som led i det blev man enig om at ansætte en leder af den nye medlemsordning. Med ansættelsen af Lone Fruerskov Andersen var det hendes opgave at føre strukturen ud i praksis," siger Bjarne Corydon.

Utilfredse stemmer

Omstruktureringen har fra start været frivillig. Det sker af hensyn til, at processen skulle have rodfæste nedefra.

"Det har været frivilligt ud fra den grundlæggende respekt omkring fordelingsnøglen af midler. Den halvdel af de økonomiske midler, medlemmerne har til rådighed, har de stadig. Et overvældende flertal har bare valgt at bruge dem på en ny måde, som de mener, de får mere ud af. Men det har aldrig været et ønske at tage midlerne fra de enkelte folketingsmedlemmer," siger Bjarne Fog Corydon og forsætter:

"Gruppen har været enig om, at alle har lov til at have hver deres individuelle opfattelse af, hvad der er bedst for dem."

Og frivilligheden har flere medlemmer valgt at bruge. I alt har otte medlemmer valgt at stå uden for den nye konsortie-struktur. Flere af de medlemmer genopstiller ikke ved næste valg. Andre ønsker selv at være herre i eget hus. Flere af hensyn til deres sekretærer, som i flere tilfælde har fulgt dem i årevis.

Og det er ikke så underligt set i lyset af, at det er HK'erne, som har stået for skud i omstruktureringen. I alt har ni HK'ere måttet se sig om efter et nyt job, fordi de ekstra konsulenter har skullet finansieres gennem sekretærernes afgang. Bjarne Fog Corydon forklarer, at det er sket ved naturlig afgang.

"Store forandringer giver altid en vis form for usikkerhed. Men det er lykkedes med en frivillig aftrædelse," siger Bjarne Fog Corydon.

Frivilligheden står dog for skud efter næste folketingsvalg.

"Alle nyvalgte træder ind i den ordning," siger Bjarne Fog Corydon.

Dokumentation

FAKTA OM MEDLEMSORDNING

Medlemsordningen før

Folketingsgruppen får et beløb efter, hvor mange medlemmer der er. Socialdemokraterne har 45 medlemmer af Folketinget. Hver medlem får så 1/45-del af det beløb. Halvdelen bruges centralt i AIA. Den anden halvdel har det enkelte medlem haft rådighed over. Medlemmer af ledelsen har lagt hele bidraget i AIA.

Medlemsordningen nu
Nu lægger det enkelte medlem sin egen halvdel til sit konsortium.
Til gengæld skal de ikke længere tage sig af ansættelsesforhold, sekretær- og konsulentbistand.

Nyskabelsen er, at man for den anden halvdel af pengene laver en central medlemsordning, hvor man puljer ressourcerne i fire fagkonsortier. Alle politiske emner er så delt op i de fire konsortier.
 
Internt i konsortiet har politikerne valgt en repræsentant, som har den daglige kontakt med lederen af medlemsordningen. Disse politikere er:
Rasmus Prehn - Velfærd
Kirsten Brosbøl - Vækst og udvikling
Mogens Lykketoft - Globalt ansvar
Christine Antorini - Samfund og ret

Hvad er AIA?
Socialdemokraternes Analyse- og Informationsafdeling. Består af sekretær-enhed, konsulent-enhed og presse-enhed. 

AIA betjener formanden, ledelsen og folketingsgruppen i prioriteret rækkefølge. Dermed har de overladt personaleledelsen til AIA med Bjarne Fog Corydon i spidsen.

Medlemmer som har valgt at stå uden for den nye medlemsordning
Lone Møller
Lise von Seelen
Klaus Hækkerup
Jens Christian Lund
Niels Sindal
Poul Andersen
Ole Vagn Christensen
Bjarne Laustsen


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00