Ingen skattelettelse ved kommunalreform

Samfundet skal ikke forvente den store økonomiske genvist ved den forestående kommunalreform. Erfaringer fra Bornholm viser, at kommunesammenlægninger først og fremmest giver rationaliseringer.
Rasmus Nielsen

50 mio. kr svarer til at sætte skatten ned med 1,25%, men vi var tvunget til at lade de økonomiske fordele komme sundhedsområdet til gode.

Thomas Thors
Regionsborgmester (S)
RØNNE: Ud af et årsbudget på 2,3 mia. kr. forventer den nye bornholmske regionskommune at spare 50 mio. kr. på sammenlægning af amtet og øens fem kommuner, der trådte i kraft 1. januar. Pengene går ubeskåret til sundhedsområdet, oplyser regionsborgmester Thomas Thors (S) i et interview med Altinget.dk.

Mens debattten dette efterår raser om fremtidens kommunalstruktur, viser de bornholmske erfaringer, at sammenlægningen i sig selv ikke giver markante besparelser. På Bornholm en-to procent af driftbudgettet. Derimod styrkes de faglige miljøer ved større enheder.

"Samfundet ikke skal forvente store besparelser, blot fordi man lægger kommunale enheder sammen. Fordelen består i bedre borger-service", betoner han.

Reduktion af lønsum
Besparelserne ved den bornholmske forløber for kommunalreformen omfatter bl.a. en reduktion af lønsummen blandt de ca. 500 administrativt ansatte på 7,5%, svarende til 13-14 mio. kr. Hertil bl.a. besparelser på ældre- og skoleområdet samt fordelene ved stor-drift indkøb. I alt altså 50 mio kr.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00