Måling: SF har den største vælgerreserve, og Venstre har ”overraskende” få potentielle vælgere

Selvom Venstre har den næststørste vælgerreserve, er partiets rekrutteringsgrundlag lavere end forventet, siger valgforsker. SF kan glæde sig over et ”kæmpe” vælgerpotentiale.

Hvilket parti overvejer vælgerne at sætte kryds ved, hvis de ikke skulle stemme på deres førstevalg? Det viser en ny måling af vælgernes andetvalg.
Hvilket parti overvejer vælgerne at sætte kryds ved, hvis de ikke skulle stemme på deres førstevalg? Det viser en ny måling af vælgernes andetvalg.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Venstre ser ud til at få svært ved at vinde alle sine frafaldne vælgere tilbage.

Det viser en måling af vælgernes andetvalg, som Epinion har lavet for Altinget og DR Nyheder.

Målingen viser, hvilket parti vælgerne overvejer at stemme på, hvis de ikke skulle stemme på deres foretrukne parti. Det kan give et billede af, hvor stort et rekrutteringsgrundlag de enkelte partier har.

Og ifølge målingen er Venstre faktisk det parti med den næststørste vælgerreserve. 11,7 procent af vælgerne har partiet som sit andetvalg.

Men Venstres rekrutteringspotentiale ser en anelse mindre ud taget i betragtning, at partiet ifølge den seneste måling fra Epinion har mistet 13 procentpoint af den opbakning, som partiet vandt ved folketingsvalget i 2019.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Professor og valgforsker Kasper Møller Hansen kalder tallet ”overraskende”. Han havde forventet det ville være højere, nu hvor partiet har mistet så mange vælgere.

”Det tyder på, at Venstre har skræmt mange af sine vælgere væk. Venstre skal fastholde alle sine nuværende førstevælgere samt have opbakning fra alle sine andenvælgerne, før partiet overhovedet kan nå i nærheden af sit valgresultat i 2019,” siger han.

Venstre stod i Epinion seneste meningsmåling for Altinget og DR Nyheder til at få 10,4 procent af stemmerne. I juni stemte 23,4 procent på partiet.

Bag artiklens tal

Undersøgelsen er foretaget af Epinion for Altinget og DR og er baseret på et vægtet gennemsnit af 5.125 interviews indsamlet telefonisk og via. onlinepaneler i perioderne 1. december 2020 - 8. december 2020, 18. januar 2021 - 21. januar 2021 og 7. april 2021 - 13. april 2021.

Den statistiske usikkerhed er +/- 1,4 procentpoint for tallene i artiklens første graf, som viser vælgernes andetvalg.

Den anden graf, som viser, hvordan andetvalget fordeler sig blandt de enkelte partiernes vælgere, er den statistiske usikkerhed som følger:

  • Socialdemokratiet: +/-2,3 procentpoint
  • Radikale: +/-6,1 procentpoint
  • Konservative: +/-3,8 procentpoint
  • Nye Borgerlige: +/-5,1 procentpoint
  • Socialistisk Folkeparti: +/-4,9 procentpoint
  • Liberal Alliance: +/-8,4 procentpoint
  • Kristendemokraterne: +/-12,5 procentpoint
  • Dansk Folkeparti: +/-5,8 procentpoint
  • Venstre: +/-3,9 procentpoint
  • Enhedslisten: +/-4,9 procentpoint

Bemærk: Vælgerne er her opgjort eksklusive de 2,4 % af vælgerne, som angiver, at de vil stemme på andre partier end de opstillingsberettigede eller på en kandidat uden for partierne. Andelen af de samlede vælgere, der har V som næstbedste parti, kan både være en smule større eller mindre end 11,7 %. Hvis alle vælgere, som vil stemme på andet parti eller kandidat uden for partierne, har Venstre, som næstmest foretrukne, så vil andelen af de samlede vælgere, som har V som næstbedste parti være 13,9 %. Hvis ingen vil, så vil andelen af de samlede vælgere, som har V som næstbedste parti være 11,5 %.

Bemærk: Alternativet og Veganerpartiet nævnes ikke i artiklen og optræder heller ikke til fulde i artiklens anden graf grundet for få respondenter. Det betyder, at tallene er behæftet med for høj statistisk usikkerhed.

Tallene kan citeres med brug af "Epinion for Altinget og DR".

SF har stort potentiale
Partiet med flest potentielle vælgere udenfor døren er SF, som ligeledes overrasker valgforskeren. SF har nemlig et rekrutteringsgrundlag som er næsten dobbelt så stort, som partiet nuværende opbakning i meningsmålingerne. I Epinions måling i april stod partiet til 7,7 procent af stemmerne.

Men der 14,7 procent af vælgerne, som overvejer at stemme på partiet, hvis de ikke skulle stemme på deres foretrukne parti.

”SF er gået en lille smule tilbage i meningsmålingerne, men partiet har et kæmpe potentiale,” siger Kasper Møller Hansen, som tilføjer, at det dog vil være svært for partiet at udnytte det potentiale til fulde, da de potentielle vælgere findes på både højre og venstre side af partiets nuværende kurs.

SF’s potentielle vælgere kan nemlig både findes i Enhedslisten og Socialdemokratiet. Ifølge målingen har halvdelen af Enhedslistens vælgere SF som sit andetvalg. Blandt socialdemokraterne er der 29 procent, som overvejer at stemme på SF.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00