Ny måling: Konservative giver Venstre og historisk upopulær Ellemann baghjul

Konservative har overhalet Venstre og er nu det største parti i blå blok. Det viser ny meningsmåling. Samtidig skraber partiformand Ellemann bunden, når det kommer til popularitet. Forholdet mellem de to partier er blevet særligt anspændt, siger Altingets politiske kommentator.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Efter mere end 25 år er rollerne byttet.

Hvis der var folketingsvalg i dag, ville Konservative blive større end Venstre og være det største parti i blå blok.

Det viser en ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR Nyheder.

Ifølge målingen står Konservative til at få 15,5 procent af stemmerne, mens Venstre kan mønstre 10,4 procent. Det vil give førstnævnte det bedste valgresultat siden 1990, og sidstnævnte vil få det dårligste resultat siden folketingsvalget i 1987.

Konservative vil få 28 mandater, hvilket er mere end dobbelt så mange, som partiet har nu, mens Venstre ville stå overfor mere end en halvering og blot få 19 pladser i Folketinget. Konservative vandt 12 pladser ved valget i 2019, hvor Venstre fik 43.

(Artiklen fortsætter efter grafikken)

Udsigten til en historisk ændring af magtbalancen i den borgerlige lejr har medført et særdeles anspændt forhold mellem de to partier. Det fortæller Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Det skaber ustabilitet, når magtforholdene svinger så meget. Det er særlig vanskeligt med en situation, hvor det ene parti er langt det største i mandater, mens det andet er størst i meningsmålingerne. Og som et ekstra krydderi så man så afhopninger fra V til K,” siger han og tilføjer:

”Rivaliseringen mellem V og K er meget intens nu – og forholdet mellem de to partier har ikke været så anspændt i mange år. Hos Venstre har mange den opfattelse, at det er et selvstændigt mål for Konservative at nedbryde Venstre.”

Bag artiklens tal

Meningsmålingen er udarbejdet på baggrund af i alt 1.578 gennemførte interviews med danskere på 18 år og derover. Interviewene er indsamlet henholdsvist som telefoninterviews og online på Epinions Danmarkspanel 7.-13. april 2021.

Den statistiske usikkerhed er følgende for de enkelte partier: 

Socialdemokratiet 2,2 %
Radikale 1,1 %
Konservative 1,8 %
Nye Borgerlige 1,4 %
SF 1,3 %
Veganerpartiet 0,3 %
Liberal Alliance 0,8 %
Kristendemokraterne 0,7 %
Dansk Folkeparti 1,1 %
Venstre 1,5 %
Enhedslisten 1,3 %
Alternativet 0,5 %

Den anden måling, som omtales i artiklen, er ligeledes udarbejdet af Epinion for Altinget og DR Nyheder. Den er udarbejdet på baggrund af af i alt 1.000 gennemførte interviews med danskere på 18 år og derover. Interviewene er indsamlet online på Epinions Danmarkspanel i perioden 7.-13. april 2021.

I undersøgelsen er respondenterne blevet spurgt: Hvem foretrækker du som statsminister efter næste valg?

Heraf fordelte svarene sig således:

Jakob Ellemann-Jensen 9 % (93 personer)
Mette Frederiksen 44 % (438 personer)
Ingen af de to 40 % (395 personer)
Ved ikke 7 procent (74 personer)

Flygtige blå vælgere
Årsagen til Konservatives succes kan i højere grad tilegnes de partier, som lider på bekostning af den. Ifølge Erik Holstein har den interne uro i Venstre og Dansk Folkeparti fået vælgerne til søge mod en sikker havn.

”Det er ikke, fordi Konservative konstant er på banen med politiske udspil. Men i modsætning til Venstre og DF er det et parti uden intern uro. Konservative har formået at tiltrække mange vælgere fra V og DF med kombinationen af en kontant værdipolitik og en højredrejet, men dog fleksibel, skattepolitik,” siger han.

Før Konservative kan overtage Venstres plads som den borgerlige storebror, skal partiet fastholde alle de nyvundne vælgere helt frem til næste folketingsvalg. Det er ikke usandsynligt, at det kan lade sig gøre, mener Erik Holstein. Men de blå vælgere er ikke særlig partiloyale for tiden, og der skal muligvis ikke meget til, at de flytter sig væk fra Konservative igen.

”Muligheden for Konservative kan blive størst er der bestemt. Men det blå vælgerhav er så meget i bevægelse, at det er umuligt at forudse. Hvis DF får Støjberg med over, og Løkke danner et nyt parti, kan noget af den konservative fremgang smuldre væk igen,” siger Erik Holstein.

Indsamling af målingens data er foregået fra 7. til 13. april. I samme periode blev den konservative profil Naser Khader hovedperson i en sag om, at han truer sine kritikere. Kort tid efter blev han sygemeldt fra Folketinget grundet stress. Men for nu er der intet tyder på, at den sag vil få konsekvenser for partiets opbakning, mener Erik Holstein:

”Indtil videre er sagen blevet inddæmmet: Pape har understreget, at den slags ikke må gentage sig, og Khader har sygemeldt sig. Så der skal mere til, hvis sagen skal få betydning for partiet som sådan.”

Ellemann slår bundrekord
Venstres lave tilslutning kommer også til udtryk i vælgernes syn på partiets formand Jakob Ellemann-Jensen. Rekordfå ser gerne, at han overtager Statsministeriet fra Mette Frederiksen, viser en anden ny måling, som også er foretaget af Epinion for Altinget og DR Nyheder.

Blot ni procent har svaret, at de foretrækker Venstres formand som statsminister efter næste valg, mens 44 procent peger på Mette Frederiksen.

Ifølge Erik Holstein er der efterhånden brug for et mirakel, hvis den upopulære statsministerkandidat skal få nøglerne til Statsministeriet.

”Da Ellemann startede på sin formandstid, så det ikke helt urealistisk ud, at han kunne vinde Statsministeriet næste gang. Men for hver måned, der er gået, er den chance blevet mindre. Der skal mirakler til, hvis Ellemann skal blive statsminister efter næste valg. Spørgsmålet er, om han nogensinde bliver det,” siger han.

Derudover er det ikke længere sikkert, at han bliver den eneste kandidat i oppositionen. Konservatives fremgang i meningsmålingerne vil formentlig betyde, at partiets formand, Søren Pape Poulsen, også er kandidat til posten i næste valgkamp, vurderer Altingets politiske kommentator

”Blå blok har ingen fælles statsministerkandidat nu, og højst sandsynligt kommer man til at køre med to kandidater i næste valgkamp. Det kan man dog godt gøre, så længe vælgerne er overbeviste om, at V og K enes efter valget,” siger Erik Holstein.

Ingen trussel mod Ellemanns formandskab på kort sig
Venstres vælgerkrise tog for alvor fart i årets første måned, hvor den tidligere formand og statsminister Lars Løkke Rasmussen vendte partiet ryggen, og krisen mellem Ellemann-Jensen og hans tidligere næstformand Inger Støjberg blussede op. Siden har hun forladt partiet, og efterfølgende har Britt Bager også smækket med døren.

Men den fortsatte uro og trussel om et katastrofalt valgresultat har endnu ikke fjernet opbakningen til Ellemann blandt de resterende medlemmer af Venstres folketingsgruppe, siger Erik Holstein.

”Der er ikke noget alternativ til Ellemann her og nu, men de elendige målinger svækker hans autoritet. Den såkaldte L-bande, politisk ordfører Sophie Løhde, gruppeformand Karsten Lauritzen og finansordfører Troels Lund Poulsen har stor magt i partiet, men ingen af dem kan eller vil true Ellemann på kort sigt.”

Men er hans fremtid som formand så i fare efter kommunalvalget?

”Sandsynligvis ikke: Venstre har tradition for at give deres ledere længere line end Konservative, der halshugger den ene leder efter den anden. Men omvendt har Venstre aldrig tidligere i historien oplevet at blive mere end halveret på så kort tid, så helt sikker kan Ellemann ikke føle sig, hvis han får et lousy kommunalvalg.” 

Hvad med efter et folketingsvalg? 

”Kommer der både et elendigt kommunalvalg og et frygteligt folketingsvalg, vil tålmodigheden være opbrugt. I den situation er det et godt gæt, at en mand som Karsten Lauritzen vil rykke.”

Det er fortsat regeringspartiet Socialdemokratiet og dets støttepartier, som står til at få magten, hvis der var valg i dag. Men fordi Kristendemokraterne ifølge målingen står til at komme i Folketinget, har de blå partier halet en anelse ind på de røde partier i forhold til Epinions måling i januar.

Rød blok står til at få 95 mandater, mens oppositionen står til at få 80. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00