Første måling efter valget: V går tilbage, mens S og M fastholder status quo

Som det eneste parti i den nye regering går Venstre tilbage i ny måling fra Epinion.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Socialdemokratiet og Moderaterne går fri, mens Venstre for nu ser ud til at være den eneste, som betaler prisen for regeringssamarbejdet. 

Det viser en ny meningsmåling, som Epinion har foretaget for Altinget og DR. 

Ifølge målingen står Venstre til at få 10,6 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Det er Epinions første måling siden folketingsvalget, hvor Venstre opnåede 13,3 procent. 

Tilbagegangen på 2,7 procentpoint betyder, at partiet står til at miste fire af sine nuværende 23 pladser i Folketinget. 

Mens vælgere vender ryggen til Venstre, står Moderaterne til at få 9,3 procent af stemmerne, hvilket er nøjagtigt det samme som partiets valgresultat. Socialdemokratiet står til 27 procent, som er inden for den statistiske usikkerhed i forhold til valgresultatet på 27,5 procent.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Venstres løftebrud

Målingen er foretaget fra 15. december til 21. december, hvilket er få dage efter, den nye SVM-regering blev en realitet. Men det er også kort tid efter, at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, måtte begå det, som han selv kaldte et klokkeklart løftebrud. 

Bag målingen

Indekset er lavet på baggrund af i alt 2.166 gennemførte interviews med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover, hvoraf 1.799 har afgivet et partivalg. Interviewene er indsamlet både telefonisk og online i perioden 15. december til 21. december.

Den maksimale usikkerhed på de overordnede resultater er +/- 2,5 procentpoint, og for hvert parti er den følgende:

  • Socialdemokratiet +/- 2,2 procentpoint
  • Radikale Venstre +/- 0,9 procentpoint
  • Konservative +/- 1,0 procentpoint
  • Nye Borgerlige +/- 0,9 procentpoint
  • Socialistisk Folkeparti 1,5 procentpoint
  • Liberal Alliance +/- 1,4 procentpoint
  • Moderaterne +/- 1,4 procentpoint
  • Dansk Folkeparti +/- 0,8 procentpoint
  • Frie Grønne +/- 0,2 procentpoint
  • Venstre +/- 1,5 procentpoint
  • Danmarksdemokraterne +/- 1,4 procentpoint
  • Enhedslisten +/- 1,2 procentpoint
  • Alternativet +/- 0,8 procentpoint
  • Andre partier/kandidat uden for partierne +/- 0,2 procentpoint

Som led i regeringsdannelsen opgav Venstre nemlig sit krav om en advokatvurdering af minkkommissionens rapport med henblik på at undersøge, om der var grundlag for et retslig efterspil mod statsminister Mette Frederiksen. 

Et krav, som V-formanden har gentaget flere gange under valgkampen, hvor han også lovede, at han aldrig ville gå i regering med Socialdemokratiet, der ellers gik til valg på en bred regering. 

"Mette Frederiksens håndtering af kriserne de seneste tre år har svækket tilliden til politikerne og splittet danskerne,” sagde Jakob Ellemann-Jensen i oktober lige efter valgudskrivelsen

"Venstre vil derfor på ingen måde i regering sammen med Socialdemokratiet," fortsatte han. 

Angreb fra højre

Jakob Ellemann-Jensen har sidenhen forsvaret Venstres kursskifte med henvisning til ønsket om at sikre indflydelse, nu hvor Mette Frederiksen fik et alternativt rødt flertal på valgaftenen. Han har forsøgt at mane kritikere til ro ved at love tydelige Venstre-aftryk i regeringsgrundlaget.

Venstres succes i regeringssamarbejde vil derfor formentlig afhænge af, om vælgerne kan få øje på de aftryk. 

Det arbejde gøres ikke lettere af, at Venstre nu beskydes af den blå blok, som partiet har forladt. De tilbageværende partier er ikke blege for at beskylde deres tidligere blå kollega for at vægte ministerbiler højere end politiske principper. 

”Man kan ikke købe retsfølelse og retssikkerhed, og det er det, man forsøger at gøre nu. Man har købt Jakob Ellemann og Lars Løkke med nogle ministerbiler,” sagde Inger Støjberg til BT kort tid efter nyheden om den nye regering. 

Billedet af, at Venstre mister grebet om blå vælgere, understreges af, at Liberal Alliance fortsætter sin fremgang fra folketingsvalget og nu står til 9,6 procent. Partiet fik 7,9 procent af stemmerne 1. november. En lignende tendens kan også spores hos Danmarksdemokraterne, hvor fremgangen fra 8,1 til 9,4 procent dog lige akkurat ikke er signifikant.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00