Sådan står partierne 11 dage inde i valgkampen: Alternativet går frem og øjner pladser i Folketinget

Både Alternativet og Moderaterne går frem, mens vælgerne siver fra Konservative og Danmarksdemokraterne. Det efterlader et forspring til de røde partier, men to partier tæt på spærregrænsen gør mandatfordelingen usikker.

Foto: Jakob Eskildsen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Efter lang tid med det ene ben ude af Folketinget har Alternativet nu udsigt til at stå med begge fødder solidt plantet på slottets gange.

I en ny meningsmåling, som Epinion har foretaget for Altinget og DR Nyheder, står Alternativet til 2,4 procent.

Det bringer partiet over spærregrænsen og udløser fire pladser i Folketinget, hvis tallene holder stik på valgdagen.

Der er en statistisk usikkerhed på 0,7 procentpoint, men tendensen taler et tydeligt sprog. Partiet er i fremgang, efter at det blev målt til 1,3 procent i valgkampens første måling.

Artiklen fortsætter efter grafikken. Genindlæs siden, hvis grafikken ikke kommer frem.

Løkke haler ind på Konservative

Prisen for valgkampens mest imponerende fremgang går dog til Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne.

Partiet er gået fra 3,7 procent i målingen fra valgkampens første dag til nuværende 6,9 procent. 

Bag målingen

Indekset er lavet på baggrund af i alt 2.645 gennemførte interviews med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover, hvoraf 2.258 har afgivet et partivalg. Interviewene er indsamlet både telefonisk og online i perioden 11. oktober til 13. oktober.

Den maksimale usikkerhed på de overordnede resultater er +/- 2,3 procentpoint, og for hvert parti er den følgende:

 • Socialdemokratiet +/- 2,0 procentpoint
 • Radikale Venstre +/- 1,0 procentpoint
 • Konservative +/- 1,3 procentpoint
 • Nye Borgerlige +/- 1,1 procentpoint
 • Socialistisk Folkeparti 1,3 procentpoint
 • Liberal Alliance +/- 1,1 procentpoint
 • Kristendemokraterne +/- 0,3 procentpoint
 • Moderaterne +/- 1,2 procentpoint
 • Dansk Folkeparti +/- 0,7 procentpoint
 • Frie Grønne +/- 0,4 procentpoint
 • Venstre +/- 1,5 procentpoint
 • Danmarksdemokraterne +/- 1,2 procentpoint
 • Enhedslisten +/- 1,1 procentpoint
 • Alternativet +/- 0,7 procentpoint
 • Andre partier/kandidat uden for partierne +/- 0,3 procentpoint

I indekset spørges kun til opstillingsberettigede partier. Blokkenes styrkeforhold er beregnet for de partier, der er over spærregrænsen. Derfor kan opgørelsen ikke direkte sammenlignes med partiernes stemmeandele.

Det giver Løkke 12 mandater i ryggen, når han efter et valg skal forsøge at få indflydelse på dannelsen af en ny regering.

Med fremgangen begynder Løkke at nærme sig et parti i den borgerlige lejr, som er dalet siden valgudskrivelsen. Konservative står nu til 8,6 procent og 15 mandater. For halvanden uge siden fik partiet 11,2 procent og 21 mandater.

Den konservative nedtur bringer også partiet under den tocifrede opbakning, som partiet ellers har nydt i to år. Partiet nærmer sig i stedet nu med hastige skridt sit valgresultat fra 2019, hvor det fik 6,6 procent og 12 mandater.

Rødt forspring

Mens det ene af de nye partier på stemmesedlen har fået momentum i valgkampen, har Danmarksdemokraterne tabt pusten efter halvanden uges valgkamp. Opbakningen til Inger Støjbergs parti er faldet til otte procent og 14 mandater.

I valgkampens første måling stod partiet til 10,3 procent og 19 mandater.

Konservative og Danmarksdemokraternes tilbagegang sætter sit aftryk på den samlede blå bloks styrke. De borgerlige partier kun nu blot tælle til 76 mandater, og dermed vil Løkkes 12 mandater ikke længere kunne give dem magten. Dagen efter valgudskrivelsen stod de blå partier samlet set til 82 mandater.

Regeringen, de nuværende støttepartier og Alternativet står til 87 mandater, hvilket sammen med tre nordatlantiske mandater i teorien vil være nok til at sikre magten. Men den nuværende mandatfordeling er behæftet med en vis usikkerhed, da både Alternativet og Dansk Folkeparti ikke er signifikant over spærregrænsen, og derfor kan fordelingen nemt blive skubbet.

Derudover er Socialdemokratiet og Radikale også gået til valg på en bred regering. Så selvom det skulle ende med 87 mandater til rød blok, kan det ikke udelukkes, at et valg vil blive afløst af svære regeringsforhandlinger med blandt andet Løkkes moderatere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion